Auta na łańuchu rozrządu do 20 tysięcy

25 Mar 2023, 17:00

Jakie auto na benzyne mogę kupic do 20 tys zł które są na lancuchu rozrzadu?

Pozdrawiam,
Karolina
Karo1234n
Obserwowany

25 Mar 2023, 20:39

Ale skończyły się czasy bezobsługowych rozrządów więc Twoje wymaganie możesz odpuścić i zająć się istotniejszym sprawami
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Mar 2023, 12:03

No jest tego troszkę. Np. Mercedes W124, Mercedes A, BMW 3, BMW E38, Toyota Avensis, Opel Corsa, Ople, Nissany...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2023, 12:18

Łańcuch ma zaletę gdy jest nowy. W używanym aucie to raczej problem, bo wymiana jest droższą. Poza tym dzisiejsze auta mają łańcuszki, nie łańcuchy.

Ja bym brał E38 z propozycji Albercika :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Mar 2023, 13:57

galakty napisał(a):bym brał E38 z propozycji Albercika

Albercik nie składał propozycji :mrgreen:

Połączenie budżetu autora z patrzeniem na wydatki związane z ł.rorządu i auta typu E38 = murowana wtopa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Mar 2023, 15:42

Tak na szybko: Chrysler Grand Voyager 3.3 , Avensis T25 1.8, Yaris 1.0 i 1.3, Honda Civic 1.8.

galakty napisał(a):Poza tym dzisiejsze auta mają łańcuszki, nie łańcuchy.
Coś w tym jest bo jak miałem Voyagera i sprawdzałem rozrząd to tam łańcuch był konkretny :D
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

27 Mar 2023, 18:49

Karo1234n napisał(a):Jakie auto na benzyne mogę kupic do 20 tys zł które są na lancuchu rozrzadu?

Pozdrawiam,
Karolina

Mazda 6, Mazda 3 1.6 benzyna 2.0 Benzyna

Ale co m na celu kupno auta z łańcuchem rozrządu,?
Miałem kilka przypadków gdzie przy przebiegu 200 000km w Maździe 6 podczas odpalenia słychać było łańcuch rozrządu, co skutkował tym że w najbliższym czasie trzeba będzie go wymienić, wiec 2000zł klient musiał przygotować. :lol:
W nowszych małolitrażowych silnikach łańcuchy często gęsto wytrzymują max 100 000km :lol:
Jakby się tak uprzeć to i pasek np w takim 2.0 HDI wytrzyma nawet i 200 000km tak jest przewidywana jego pierwsza wymiana :lol:
toyman40
Stały forumowicz

28 Mar 2023, 06:25

Co do łańcucha to jakiś czas temu myślałem nad kupnem nowego samochodu właśnie z łańcuchem dlatego że w swoim gruzie mam łańcuch który faktycznie jest bezobsługowy . Ale szukając nowego nowszego już modelu z łańcuchem czytając opinie użytkowników jak i testy opisy okazywało się że nowsze łańcuchy takie trwałe nie są więc zrezygnowałem narazie z tego pomysłu.

Tak więc może być ci ciężko znaleźć auto z łańcuchem który wciąż będzie bezobsługowy bo patrząc po twoim budżecie nie szykach auta 20 lat+ tylko pewnie trochę nowsze.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Mar 2023, 08:25

szybki napisał(a):Albercik nie składał propozycji

Dokładnie :ok: Ja tylko odpowiedziałem konkretnie na pytanie :)
szybki napisał(a):Połączenie budżetu autora z patrzeniem na wydatki związane z ł.rorządu i auta typu E38 = murowana wtopa.

Czy wtopa? Może niekoniecznie. Wszystko zależy od budżetu domowego autora. Jak wiadomo autko trzeba utrzymywać, a więc wymieniać części chociażby tylko te, co się normalnie zużywają. Problem jest w tym, że BMW ( i to chyba żadne ) nie lubi zamienników. A oryginały są drogie.
Ja bym chyba prędzej poszedł w jakąś Toyotę. Trzeba też wziąść pod uwagę, że autor chce kupić autko do 20 tysi. Więc nie będzie to autko 5 czy 10 letnie. Będzie więc starsze, a więc jest szansa, że w takim autku będzie jeszcze bezobsługowy łańcuch a nie łańcuszek.
toyman40 napisał(a):Ale co m na celu kupno auta z łańcuchem rozrządu,?

Zapewne to że
toyman40 napisał(a):słychać było łańcuch rozrządu, co skutkował tym że w najbliższym czasie trzeba będzie go wymienić

Czyli jest w takim aucie buzzer, który sygnalizuje, że zbliża się czas wymiany. Autka z paskiem takiego buzzera nie mają :)
Jest też szansa, że zapłacimy tylko za wymianę łańcucha, a nie za remont silnika :)
A jeżeli autorowi chodzi właśnie o to, to może warto poszukać autka z rozrządem na pasku, ale bezkolizyjnym. Np. Mazda z silnikiem 1.8 ( nie pamiętam modelu niestety ), Opel z kilkoma silnikami itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2023, 09:23

MotoAlbercik napisał(a):A oryginały są drogie.
lubię te stereotypowe gadki, za każdym razem jak dostaje fakturę od bmw to że śmieje jak jest tanio w porównaniu do np Francuzów już nie wspomnę o tym że tylko do niemieckich części masz odrazu a przy japończykach i Francuzach wielka niewiadoma, wczoraj dzwoniłem do ren bo potrzebuje cały przód do Clio 2021, zderzak ok, lampy czas oczekiwania 2 tyg ( 1800e netto) maski nie ma na stanach od 3 miesięcy i nie wiadomo kiedy będzie i jestem zmuszony ściągać używke z pl. Już mam taką zasadę działania że jak naprawiam ren to odrazu siadam na neta w poszukiwaniu zamiennika bo wiem że org będzie kosmos a jak naprawiam bmw to pierwszy kierunek to serwis bo często okazuje się że jest poprostu tanio względem konkurencji, są oczywiście rzeczy kosmicznie drogie żeby nie było kolorowo ale zawsze wszystkim radzę jeżeli ktoś potrzebuje części poza mechaniką to warto udać się najpierw do bmw, mechanika w bmw często jest droga to fakt ale też nie zawsze a napewno wychodzi drogo jak ktoś porównuję np pompe wody zaawansowaną technologicznie typu el do starej technologii Toyoty na pasku to napewno wychodzi drogo :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2023, 10:22

Kao napisał(a):Toyoty na pasku to napewno wychodzi drogo

Wiem :D ostatnio podsumowałem z kolegą podczas spożywania %%% :ok: jego jedno X6 3,0d od nowości do 150k.km.kosztowalo więcej w naprawach niż wszystkie toyoty/Lexusy jakie ma w rodzinie a jest naprawdę grubo :mrgreen:
A że jest rodzinny to on nigdy nie sprzedaje ale zawsze kupuje :D
szybki
Moderator - Tuning

28 Mar 2023, 10:26

Nieźle ostatnio jak tą historię tłuczesz już od dobrych 2 lat :ok: no chyba że wam się przeciągnęło trochę :lol:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2023, 18:47

Kao napisał(a):Nieźle ostatnio jak tą historię tłuczesz już od dobrych 2 lat no chyba że wam się przeciągnęło trochę

Akurat ten kolega nigdy nie sprzedaje aut tylko przekazuje dalej w rodzinę stąd mam pogląd co sobą reprezentują w dłuższym czasie.

Do tego przez lata trochę ich mi się przewinęło więc jako że szukam pomysłów motoryzacyjnych to widzę co mam omijać szerokim łukiem :D

I jeszcze jedno w BMW nie tylko jest problem wynalazków ale ich jakości bo akurat toyjka też ma pompy elektryczne tylko że się nie psują :ok:
szybki
Moderator - Tuning

28 Mar 2023, 21:44

MotoAlbercik napisał(a):Czyli jest w takim aucie buzzer, który sygnalizuje, że zbliża się czas wymiany. Autka z paskiem takiego buzzera nie mają :)
Jest też szansa, że zapłacimy tylko za wymianę łańcucha, a nie za remont silnika :)
A jeżeli autorowi chodzi właśnie o to, to może warto poszukać autka z rozrządem na pasku, ale bezkolizyjnym. Np. Mazda z silnikiem 1.8 ( nie pamiętam modelu niestety ), Opel z kilkoma silnikami itd.

Dobre...to już zajeżdża januszem.
Jeżeli ktoś kupuje samochód i liczy na to że nie będzie wymieniał rozrządu tylko liczył na to że będzie jeździł i zerwie się pasek to kupić trzeba silnik bezkolizyjny, lub kupić z łańcuchem bo będzie się tłukł wcześniej przed wymiana no to sorry....
A jeszcze najlepiej to kupić auto i nie wymieniać w nim nic, dojechać go i oddać sprzedawcy bo zrobiłem 100 000km i zerwał się pasek ...to wada ukryta pewnie musiał być i do sądu.

Wiadomo o co chodzi w pierwszym poście... ktoś chce kupić auto i żeby w nim nie wymieniać rozrzadu bo szkoda wydać 2000zł po zakupie czyli 10% budzetu auta na coś co posłuży kolejne dajmy na to 150-200 tyskm. czyli np. sporo lat jazdy , no ale właśnie szkoda komuś $$$, powinno się jezcze pojawić pytanie które silniki pracują bez oleju lub bez konieczności wymiany oleju? Wiem są takie...Elektryczne, tam rozrządu też nie ma :lol:
toyman40
Stały forumowicz