Samochód - 50 tysięcy

28 Mar 2023, 18:16

Cześć, forumowicze.
Jakoś w okolicach wakacji (dopiero wtedy będę miał trochę więcej czasu) chciałbym wymienić swoje autko - Lagune GT Coupe 4Control w wersji FULL.

Chciałbym coś nieco nowszego, może odrobinkę bardziej praktycznego ale czy będzie to Hatchback, Sedan czy Kombi to bez większego znaczenia, czy diesel czy benzyna równie bez znaczenia, marka i model także, gdy tylko mi się spodoba.
Autem w zasadzie będę jeździł tylko i wyłącznie ja, dużo jeździć też nie będę - jedynie kilka razy w roku zrobię trasę 1000km i spowrotem, natomiast mieszkam w Niemczech i głównie poruszam się autostradami czy drogami szybkiego ruchu.

Moje wymagania?
Myślę że coś z roczników 2013 +
Led czy ksenon to must have
Tablet/nawigacja także
Minimum te 130 koni ażeby jazda nie była udręką
Budżet to jakieś 50 tysięcy.

Póki co przyglądam się:
Seat Leon FR 1.4b/125 bądź 2.0d 150km
Kia Ceed GTLine 1.6d 135 km
Opel Astra K 1.4b 150 KM
Mazda 3 2.0b 150 KM
Peugeot 308

Czy ktoś z Państwa jeździ którymś z tych modeli o może coś o nim powiedzieć? Może ktoś zaproponuje coś od siebie? Jestem totalnie otwarty, serdecznie pozdrawiam.
GrygielPat
Obserwowany

30 Mar 2023, 13:47

Jak nie robi Ci różnicy benzyna czy diesel to możesz spojrzeć na pierwsze auto czyli Leona FR 2.0 TDI z DSG.

GrygielPat napisał(a):Mazda 3 2.0b 150 KM
Tu raczej wersja modelu III od 2013 roku i szukałbym 2.0 165KM

GrygielPat napisał(a):Kia Ceed GTLine 1.6d 135 km
Ciekawe auto ale na trasie możesz odczuć niedostatek w mocy choć silnik jak najbardziej ok i można się zainteresować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Mar 2023, 15:30

Jak dla mnie faworytem jest Leon z 2.0 TDI
Potem Ceed tylko mocy będzie mniej
Mazda to wolnossak, na trasy tak sobie
Opel średnio wykonany i ma pewne bolączki, takie auto niby spoko niby nie
Pełgota pominę
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...