Auta w ocynku do 5 tys. zł

30 Gru 2010, 15:05

Nie przeczę, że Audi ma szansę pojeździć dłużej niż Fiat, Daewoo, VW, Opel, Peugeot, Renault itp. to nawet logiczne bo między innymi za to płacimy za nie znacznie więcej w salonie.
Aczkolwiek wszystko ma swoje granice, nie oszukujmy się materiały z których auto zbudowano nie są przewidziane na 20lat eksploatacji, Volvo nawet uczciwie podawało, że przewidywany czas opłacalności eksploatacji S80 to 12lat .
Tak jak opony z wiekiem parcieją nawet jeśli nie przejechały wielu kilometrów tak samochód się starzeje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2010, 15:26

Mój ostatni Peugeot 405 91r, miał zawieszenie w stanie jak nówka, blacha zero rdzy, lakier oryginał, mechanika super. Tak samo zadbane Audi 80 będzie pewnie równie dobre. Więc nie mów, że stare to się nie nadaje. A S80 to już nieco nowsze auto i nie ta sama polityka firm co kiedyś.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

30 Gru 2010, 15:35

Pojęcie dobrego stanu jest względne a poza tym ile kilometrów rocznie robisz?
Sam mam stare auto i dbam o nie, w zeszłym roku dojechałem nim na Chorwację i z niej wróciłem bez żadnych przygód i problemów ale jako ktoś kto nie koloryzuje muszę przyznać, że taka przyjemność "pewnego samochodu" jest coraz droższa wraz z kolejnymi latami eksploatacji.
A która firma robi samochody na 20 lat? żadna obojętnie czy to Mercedes, BMW czy Dacia.
To się po prostu nie opłaca ani firmą ani klientom w salonie.
Ile jeździ po ulicach 20 letnich i starszych samochodów? mało a nawet bardzo mało bo większość takich aut już dawno trafiła na złom.
Z akutalnie produkowanymi będzie podobnie.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Gru 2010, 15:50

Ja natomiast znam wiele 18 -20 letnich 80- tek które codziennie jeżdżą i mają się świetnie.
Przykład z mojej najbliższej okolicy: kuzyn ma 80 B3 1.6 z 87r. Fotele fakt, przetarte miejscami nawet bardzo, silnik od ponad 140 tyś na zwykłej LPG, obecnie ma niecałe 400 tyś przejeżdżone i ciągle jeździ, codziennie. Można dzisiaj trafić zadbane Audi 80, w dobrej kondycji, wybór na rynku jest o tyle duży, że jest w czym wybierać. A jak już kupisz takie w dobrej kondycji to spokojnie jeszcze długo posłuży choćby miało te 20 lat na karku i pół miliona na blacie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

30 Gru 2010, 16:01

Zależy jakiego rodzaju będzie to służba.
Mój wujek też ma B4 z 1992r i też jeżdzi co dzień do pracy, tyle, że jego eksploatacja sprowadza się właśnie do tego, do dojazdów 20km w jedną stronę do pracy i raz na jakiś czas w góry gdzie jest 250km.
Też jest zadowolony i mówi, że jest lux bo jeździ i nie stanął mu w trasie.
Jestem pewny, że przy przebiegach jakie robią samochodu u mnie w domu czyli ~40tys. km rocznie ten samochód sypałby się tak, że nawet nie byłoby sensu ekonomicznego go ciągle reanimować.
Ma to szczęście, że jest po technikum mechanicznym i sopro potrafi przy nim zrobić i sporo robi, więc samochód jest zadbany.
Ja jednak prowadziłem ten samochód parę razy i powiem szczerze, ze to złom którym nie odważyłbym się pojechać w dalszą podróż.
Dla niego jest lux bo jeździ a dla mnie jest złomem ze względu na to jak jeździ.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Gru 2010, 17:31

nitro napisał(a):Od daewoo mozna kupić ale mikrofalówke...

A miałeś kiedykolwiek w życiu Daewoo??Pewnie nie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...

30 Gru 2010, 19:21

No przecież napisał, mikrofalówkę. :lol:
dervu
Zaawansowany

Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Rok produkcji: 1992

30 Gru 2010, 19:32

nitro napisał(a):Od daewoo mozna kupić ale mikrofalówke... :razz: widzialem 20 letnie 80 i trzymały sie lepiej niz 8letnie fiaty... wystarczy porównac jedna czesc i uzyte w niej materiały pod wzgledem jakośći i raczej lanos bedzie jednorazówka w porównaniu do audi ale to moje zdanie

Potwierdzam, chociaż akurat lanos jest jednym z ich bardziej udanych modeli.

Jasiek90 - Według mnie MB i BMW, ew. Audi robiło właśnie w latach 80' auta na 20 - 30 lat. To, że większość z nich jest dawno na złomie wynika z tego, że od b. dawna nie są produkowane i większość umarła śmiercią nienaturalną (z powodu głupoty właściciela albo wypadku itp.).
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Gru 2010, 20:22

barol91 napisał(a):A miałeś kiedykolwiek w życiu Daewoo??Pewnie nie..

no nie i chyba juz nie bede miał.. ale miałem 80 i chyba to najlepszy samochód jaki miałem :razz: miał spory przebieg ale nie zepsuł sie ani razu nie było śladu rdzy w środku żadnych przetarć i ogólnie zadowolony byłem i płakałem za nim :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

30 Gru 2010, 20:24

Ja o Daewoo złego słowa powiedzieć nie moge,u mnie Lanos był prawie 7lat (teraz ma go ojciec),z koleji wujek od 2000r ma Matiza i też jest zadowolony bo on głównie do roboty nim śmiga.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

31 Gru 2010, 00:36

hmmm jakie auto kupic to temat rzeka, kwestia jest tego typu ile jezdzisz i na jaki czas to by byl samochod no i jeszcze czy umiesz zrobic cos przy nim sam, nie wazne czy bedzie to audi, fiat, mercedes czy honda np, najwazniejsza sprawa jest stan auta nawet nie wiek, jednak to ze samochod jest zadbany i sprawny nie zmienia faktu ze czesci beda wypracowane wiec trzeba poszukac czegos z niskim przebiegiem jednakowo wolal bym audi 6 lat starsze od lanosa z tym samym przebiegiem ale jesli bym mial wybierac miedzy nawet audi np A4 z 98r a lanosem z tego samego rocznika jednak lanos z pewnym przebiegiem np 70ts km od jakiegos emeryta a audi ktore dajmy na to jezdzilo na taxi i ma na zegarze jakies 250ts km a tak na prawde 500ts km to wole daewoo
sajgon
Sajgon
Nowicjusz