Autko 8-10 tys. zł

30 Kwi 2010, 21:41

Witam!

Jakie samochody byś cie polecili w kwocie 8-10 tys. zł.? Autko ogólnie do zastosowań domowych, nie zależy mi na osiągach, ale powinno jakoś też wyglądać.

Jako, że w 95% przypadków autko będę używać w dość dużym mieście, to nie jest mi niezbędny gaz. Benzyna wystarczy, choć dieslem bym nie pogardził (choć jak mówię wcale nie będę płakać, jak go nie będzie). Może być 5, jak i 3-drzwiowe, ale żeby jako tako się siedziało na tylnej kanapie.

Moje typy jak na razie:
- Fiat Punto II (3 i 5-drzwiowy)
- Honda Civic V (Hatchback)
- Opel Vectra B
- Mazda 626
- Mazda Xedos 6
- Hyundai Accent

Może macie inne typy?;>
Ostatnio edytowany przez Goyaka 30 Kwi 2010, 21:49, edytowano w sumie 2 razy
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

30 Kwi 2010, 21:44

A może Fiat Bravo/Brava z silnikiem 1.2??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2010, 22:11

albo starsza wersja Peugeota 206? :roll:
Marcellus
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Maj 2010, 08:49

Albo jakiś Peugeot 306 jeszcze może być.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 11:02

Goyaka napisał(a):- Fiat Punto II (3 i 5-drzwiowy)

Nie lubię tego auta - może to tylko taki egzemplarz, jakim jeździłem, ale wydało mnie się za miękkie, trzeszczące, nie pewnie czułem się w środku. Dodatkowo fotele, dla mnie, niewygodne.
Goyaka napisał(a):- Honda Civic V (Hatchback)

Miałem przyjemność prowadzić tę Hondę - kierowca naprawdę dobrze się w nim czuje, przynajmniej dla mnie. Części dużo, nie jest specjalnie awaryjne - dla mnie drugie miejsce w tym zestawieniu.
Goyaka napisał(a):- Opel Vectra B

Nie wiem, nie jeździłem. Mogę podeprzeć się tylko opinią mojego wujka, który jest zadowolony.
Goyaka napisał(a):- Mazda 626

Tutaj mogę więcej napisać. 626 jest technicznie taka sama, jak MX-6, którą posiadam. Plusy? Bezawaryjne, świetne prowadzenie (626 trochę mniej z racji bardziej miękkiego zawieszenia), ceny części są bardzo przystępne. Silnik FS (2,0) lub FP (1,8) jest relatywnie oszczędny i całkiem sprawny. Minusy? Nudna jest...
Goyaka napisał(a):- Mazda Xedos 6

Mój zdecydowany faworyt w tym zestawieniu - świetna stylistyka, bogate wyposażenie, komfort i prowadzenie. Jeśli potrzebujesz gazu, kup auto z silnikiem 1,6. Dodam jeszcze jedno. Mazda wypuściła 3 modele, bazujące na tej samej technice - MX-6 (o zacięciu sportowym), 626 (zwykłe, rodzinne), Xedos 6 (luksusowe w tej klasie).
Goyaka napisał(a):- Hyundai Accent

Podobnie, jak z Vectrą, nie jeździłem, nie wiem.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

01 Maj 2010, 18:34

Tak właśnie przeglądam ogłoszenia i ciężko znaleźć takiego Xedosa z silnikiem mniejszym niż 2.0. Gaz byłby fajny, już kilka takich egzemplarzy widziałem. A co ciekawe, autka może nie są takie młode, a przebiegi (tak podają) często poniżej 150tys. Kupię dobry egzemplarz za kwotę jaką chcę przeznaczyć?

Civic V. Też mnie interesuje. fajny stylistycznie, zawsze mi się podobał, ale tylko w hatchbaku (coupe tutaj jest okropne i często zajeżdżone przez "młodych i gniewnych").

I wizualnie też leży mi bardzo Vectra. Tylko, że z tego co wiem, w oplach szybko siada blacha. Ale za to części ma tanie jak barszcz.

A inne autka?

Brava... może być, w ostateczności się jej przyjrzę.

A Punto II? Też mi się podoba :P
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...
    Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...

01 Maj 2010, 18:38

Przebieg 2x150tys.Za 10tys moim zdaniem powinienes znaleść dobry egzemplarz Xedosa i tak samo Civica V,zresztą na dobrego Civa V z 95roku (ostatni wypust) wystarczy już z 7tys.zł.A Vectra no masz racje troche ją ruda lubi ale jak trafisz na zadbany egzemplarz to nie bedzie problemu.Brava i Punto II tym bardzie za te pieniądze znajdziesz w db stanie.
Barol
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 19:23

A Civica ruda nie lubi?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Maj 2010, 19:52

A o tym zapomniałem napisać :neutral:
Barol
Awatar użytkownika