Co wybrać?

29 Kwi 2010, 13:26

Witam... Chcę wymienić samochód ale cały czas się zastanawiam co wybrać... moje typy samochodów to ;
- VW passat 1.9 TDI 130 KM po lifcie (2001-2004)
- BMW e46 320d 2.0 TDI ( pomóżcie jaką wybrać który rok i z jakim silnikiem tak aby była jak najmniej awaryjna)
- Audi A6 1.9 TDI ( 2000- 2002r)
Max cena jaką mogę przeznaczyć na nowe autko to 20 - 28 tys. zł.
Obecnie jeżdżę VW passatem b5 z 97r.

POMOCY!!!
paczuszek99
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Kwi 2010, 14:23

Hmm, ciężki wybór, każde z tych aut jest bardzo solidne, mniej więcej koszty eksploatacji podobne i jeśli były dobrze traktowane to nie powinno być problemu. Jak wybór padnie na któregoś Vaga to tylko 1.9 130KM, jak na BMW to 2.0d no a moc w zależności od rocznika, do 2001 były 136, później 150. Miałem ten drugi przez niecały rok i żadnych problemów, a jazda bardzo przyjemna i dynamiczna :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

29 Kwi 2010, 20:09

W Passacie i A6 będzie najwięcej miejsca. Do tego samochody te podchodzą pod limuzyny i jeździ się nimi bardzo płynnie.
BMW to trochę inna bajka. Auto z bardzo dobrymi właściwościami jezdnymi, ale do wykorzystania przed "szybszego" kierowcę.
BMW polecane jak już to z silnikiem na CR o mocy 150 KM.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2010, 21:03

Ja standardowo polecam japońską motoryzację - Mazda 6, np. [link do oferty na Allegro wygasł]
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

30 Kwi 2010, 20:56

pawelMX6 napisał(a):Ja standardowo polecam japońską motoryzację - Mazda 6, np. [link do oferty na Allegro wygasł]

Komuś kto szuka 1.9 diesla polecasz paliwożerną V6 3 litry w benzynie?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 15:17

Nie, polecam MODEL i FIRMĘ. To pierwsze z brzegu ogłoszenie.

Dodatkowo, najbardziej awaryjne auta wg. DEKRy:
Samochody klasy średniej:
- Renault Laguna (64 proc.)
- Volkswagen Passat (61,1 proc.)
- Alfa Romeo 156 (53,8 proc.)

Samochody klasy wyższej średniej i wyższej:
- Volvo V70/XC70 (73,3 proc.)
- Volvo S80 (67 proc.)
- Saab 9-5 (66,9 proc.)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

01 Maj 2010, 15:21

Ale co to do tematu wnosi to nie rozumiem.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

01 Maj 2010, 15:25

Kierunkowskaz napisał(a):Ale co to do tematu wnosi to nie rozumiem.

Za to takie posty na pewno wnoszą.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 15:30

Nie no zwyczajnie się zastanawiam czym się kierowałeś pisząc o awaryjności tych samochodów skoro autor o to nie pytał i na dodatek pyta o inne auta :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

01 Maj 2010, 15:48

Ja nie wiem, czy czytamy ten sam temat, ten sam dział, ale autor tematu określił swoje typy. Otwartym jest przecież, że użytkownicy innych aut, marek, podają swoje typy. Prawda? Mogę to narysować, jeśli chcesz ;) Ja raczej, będąc autorem takiego tematu, liczył od Ciebie, jako właściciela BWM, odpowiedzi na pytanie "BMW e46 320d 2.0 TDI ( pomóżcie jaką wybrać który rok i z jakim silnikiem tak aby była jak najmniej awaryjna)" - dasz radę?

Poza tym proponuję wizytę u okulisty, ponieważ logiczny ciąg zdarzeń w tym poście wygląda tak:
1.
paczuszek99 napisał(a):Witam... Chcę wymienić samochód ale cały czas się zastanawiam co wybrać... moje typy samochodów to ;
- VW passat 1.9 TDI 130 KM po lifcie (2001-2004)(...)

2.
pawelMX6 napisał(a):Dodatkowo, najbardziej awaryjne auta wg. DEKRy:
Samochody klasy średniej:
- Renault Laguna (64 proc.)
- Volkswagen Passat (61,1 proc.) (...)

3.
Kierunkowskaz napisał(a):Nie no zwyczajnie się zastanawiam czym się kierowałeś pisząc o awaryjności tych samochodów skoro autor o to nie pytał i na dodatek pyta o inne auta :)

Nie chcę być złośliwy, ale widzę, że paskudny i krzywdzący stereotyp kierowcy BMW chyba da się udokumentować...
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Maj 2010, 21:14

Jest taka teoria, która mówi, że najbardziej awaryjne są najbardziej popularne auta. Nie jest to do końca prawdą, ale być może coś w tym jest. Np. w rankingu TUV na pierwszych miejscach pod względem najmniej awaryjnych aut goszczą choćby Porsche no i Mazdy z nowszych serii. Chociaż znajdzie się też Toyota... :roll:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika