REKLAMA
Szukam małego autka, z silnikiem benzynowym, nie starszego niż 5 lat, potrafiącego spalić w granicach 5L/100km ( lub mniej ) w trasie jadąc 90-110.
Przebieg roczny ok 25tys. Jazda głównie trasa ( 80% poza miastem i drogi expresowe ).
Jazda głównie na pusto ( 1 lub 2 osoby ) i raz w roku wyjazd na urlop w polskę - morze/góry
Od 9 lat poruszam się wolnossącymi dieslami bez turbiny ( najpierw VW , teraz Citroen ) - więc jestem przyzwyczajony do braku kopa i w nowym aucie, jego brak nie będzie mi przeszkadzał ( dlatego biorę pod uwagę takie silniki jak 1.2 czy 1.0 ).
Autko powinno być niezawodne, oszczędne.
Dobrze jakby posiadało klimatyzację ale nie koniecznie.
Nie interesuje mnie montaż gazu ani nowoczesne diesle.
Moje typy:
-Fabia II - 1.2HTP , 1.4MPI lub 1.2TSI
-Yaris II 1.0 lub 1.3 ( 1,33 ? )
-Corsa D 1.0 lub 1.2
-Panda 1.1 lub 1.2
-ewentualnie inne zaproponowane przez Was.
Co do fabii to miałem do czynienia z 1.2TSI 105KM Combi - trasa Wrocław-Szczecin w zimie ( śnieg , mróz w 2 osoby z lekkim obciążeniem , jazda ok 70-90km/h - spalanie 5.5/100km ( wg wskazań komputera. Niestety naczytałem się dużo o problemach z łańcuchami rozrządu w TSI i się zniechęciłem. Druga sprawa - takie TSI w mieście lub przy dynamicznej jeździe potrafi spalić 10L spokojnie.
1.2HTP -3 cylindry - nie jedzie i kultura pracy mizerna.
1.4mpi - też nie jedzie
Yariski - nie podoba mi się deska rozdzielcza ale podobno z 1.0 pod maską można zejść poniżej 5l/100km w trasie.
Corsa Ceny są dosyć konkurencyjne ale o oplu wiem niewiele.
Panda Prosta konstrukcja , tanie części a jak ze spalaniem i awaryjnością ?
Czekam na propozycję!