Autko B , benzynowe do 20tys

07 Paź 2013, 14:36

Szukam małego autka, z silnikiem benzynowym, nie starszego niż 5 lat, potrafiącego spalić w granicach 5L/100km ( lub mniej ) w trasie jadąc 90-110.
Przebieg roczny ok 25tys. Jazda głównie trasa ( 80% poza miastem i drogi expresowe ).
Jazda głównie na pusto ( 1 lub 2 osoby ) i raz w roku wyjazd na urlop w polskę - morze/góry
Od 9 lat poruszam się wolnossącymi dieslami bez turbiny ( najpierw VW , teraz Citroen ) - więc jestem przyzwyczajony do braku kopa i w nowym aucie, jego brak nie będzie mi przeszkadzał ( dlatego biorę pod uwagę takie silniki jak 1.2 czy 1.0 ).
Autko powinno być niezawodne, oszczędne.
Dobrze jakby posiadało klimatyzację ale nie koniecznie.
Nie interesuje mnie montaż gazu ani nowoczesne diesle.
Moje typy:
-Fabia II - 1.2HTP , 1.4MPI lub 1.2TSI
-Yaris II 1.0 lub 1.3 ( 1,33 ? )
-Corsa D 1.0 lub 1.2
-Panda 1.1 lub 1.2
-ewentualnie inne zaproponowane przez Was.
Co do fabii to miałem do czynienia z 1.2TSI 105KM Combi - trasa Wrocław-Szczecin w zimie ( śnieg , mróz w 2 osoby z lekkim obciążeniem , jazda ok 70-90km/h - spalanie 5.5/100km ( wg wskazań komputera. Niestety naczytałem się dużo o problemach z łańcuchami rozrządu w TSI i się zniechęciłem. Druga sprawa - takie TSI w mieście lub przy dynamicznej jeździe potrafi spalić 10L spokojnie.
1.2HTP -3 cylindry - nie jedzie i kultura pracy mizerna.
1.4mpi - też nie jedzie
Yariski - nie podoba mi się deska rozdzielcza ale podobno z 1.0 pod maską można zejść poniżej 5l/100km w trasie.
Corsa Ceny są dosyć konkurencyjne ale o oplu wiem niewiele.
Panda Prosta konstrukcja , tanie części a jak ze spalaniem i awaryjnością ?

Czekam na propozycję!
purflux
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 1999
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Berlingo
Silnik: dw8
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Paź 2013, 16:44

Honda Jazz lub City.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Paź 2013, 19:02

Może i Toyota Yaris nie imponuje dużą jakością we wnętrzu,ale za to spalanie jest na naprawdę bardzo niskim poziomie i moim zdaniem model warty uwagi,zastanów się nad nim poważnie.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

10 Paź 2013, 19:46

Fabia raczej odpada - ze względu na problemy silników TSI , reszta w/g mnie ( 1.2htp , 1,4mpi , 1,4 16V nie jest warta uwagi.
O corsach niewiele wiem.
Panda to Fiat ale znajomy miał parę lat ( odziedziczył po mamie ) i sobie chwalił. W zaprzyjaźnionym warsztacie też mówili że panda to nie jest złe autko.
Ale generalnie pomimo że wnętrze yariski mi się średnio podoba skłaniam się ku temu autku.
Bardziej liczy się ekonomia ( niskie spalanie , niskie opłaty ) niż przyspieszenie itp
Czy 3 cylindry w 1.0 VVTI chodzą jak inne 3-cylindrowce?
Czy 1.3 VVTI spali dużo więcej ?
W 90% zależy mi na niskim spalaniu 5-max6l w trasie przy 90-110km/h.
Niskiej awaryjności.
W miasto wybieram się rzadko , i raz w roku wakacje ( urlop w PL ).
purflux
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 1999
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Berlingo
Silnik: dw8
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

10 Paź 2013, 20:18

Nie podpowiem co masz kupić. Za to udzielę rady równie cennej - powiem czego NIE kupować ;) Trzymaj się z daleka od Chevroleta Aveo. Silnik padaka (1.2), a pali 6-7 litrów w trasie (przy umiarkowanie oszczędnej jeździe, z wyprzedzaniem TIRów od czasu do czasu). Na 3 biegu jeszcze jako-tako jedzie, ale zapomnij o wyprzedzaniu na czwórce. Przy 100km/h od nowości okrutny szum w kabinie. Również od nowości coś z tyłu telepie i hałasuje na nierównościach - przyczyny do dziś nie znalazłem. Przełączniki kierunkowskazów, wycieraczek, lewarek zmiany biegów - wszystko wykonane tak, że masz wrażenie jakby zaraz miało się połamać. Na zakrętach przechyla się jakby chciał się przewrócić. Z zalet tyle, że przez 5 lat i 55 tysięcy kilometrów nie zaliczył żadnej poważnej awarii - trafiło się jedynie przebicie w elektryce powodujące maksymalne obniżenie prawych świateł po włączeniu świateł drogowych, a więc pierdółka.
Przed nim miałem Polo 1.4 TDi z 2000 roku z przebiegiem godnym sondy międzyplanetarnej. Sypało się tam zawieszenie, blacha rdzewiała. Mimo to przy rozstawaniu się z nim czułem sto razy większy żal niż po Aveo które zamierzam właśnie sprzedać. Chcesz kupić po przeczytaniu powyższej reklamy za 9 tysięcy? Serwisowany w ASO, książka serwisowa dokumentująca przebieg ;)

Co do wypowiedzi powyżej o Pandzie - jeździłem kilkanaście dni (pożyczony). Wrażenie zrobił zaskakująco dobre. Niby silnik do bani, wyposażenia zero... Ale coś w sobie miał, że jeździło się nim nieźle i bez nieprzyjemności.
Dziadu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Aveo
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

11 Paź 2013, 08:19

5 litrów bedzie ciężko osiagnac. Ile spali tyle spali aby był pewny i się nie psuł.
Mam w tym momencie Pande 1.1 ojca gdyz moja odyssey stoi i sie zagazowuje :) i mimo małego silnika to auto pali sporo. Plus, ze do 110km/h jeszcze jedzie potem juz nie. Tyle wystarczy do spokojniej jazdy. Minus brak komfortu i malo miejsca.
Honda Jazz bije ta Pande pod każdym względem. Spali o litr wiecej OK, ale mamy wieksze auto, lepszy silnik, wiecej mocy. W trasy się bardzo przydaje.
Prawda jest taka ze jak chcesz miec małe spalanie to kup diesla wolnossącego SDI.
Spali mało a i nie ma zabardzo się co psuc w takim 1.9 minum nie jedzie wogóle.
Benzyna lubi swoje wypić nie ważne czy 3-4 gary wynik bedzie zbliżony.
Masa, opory auta, styl jazdy, warunki na drodze, pogoda to wszystko wpływa na spalanie i uważam, ze o litra nie ma co się wczuwać... :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Paź 2013, 18:38

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (silnik ekonomiczny,dynamiczny i bezawaryjny)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (uwaga na auta poflotowe)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (a moze cos takiego?)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra