Pierwsze autko dla 18-latka 4-6 tyś

07 Paź 2013, 17:57

Cześć Wszystkim Forumowiczom,

jestem Marcin, mam 18 lat, mieszkam we Wrocławiu.
Egzamin praktyczny zdany, czekam na wydanie prawa jazdy.
Chciałbym zakupić swój pierwszy samochód ( hatchback ) 5-cio drzwiowy.
Pojemność silnika od 1.4 - 1.8 oczywiście z LPG.
Na zakup autka mam od 4 do 6.5 tysiąca.
Interesuje mnie koniecznie autko ze wspomaganiem kierownicy, el. szybkami z przodu a przede wszystkim aby było bezawaryjne a kupno jakich części nie było takie drogie.

Za czym mogę się w takim pułapie oglądać ?
Co jest lepsze ?

Moje propozycje :

* Daewoo Lanos 1.5 lub 1.6
* Mazda 323F Ba 1.5
* Fiat Brava 1.6
* Renault Megane 1.6 - dostanę zadbaną po lifcie ?

Pozdrawiam Was serdecznie
* Opel Astra F
* Peugeot 306
* Rover seria 200 ?

PS. Sąsiad będzie miał do sprzedania Lanosa 1.5 SE w sedanie, jest 1 właścicielem -140 tyś przebiegu. Co Wy na te propozycję ?

Najbardziej ciekawią mnie Meganka, Lanos, Brava, Rover, Mazda
flaszek18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2013
Auto: BRAK

07 Paź 2013, 18:11

Co do lanosa wychwalanego przez, niektórych pod niebiosy. Miałem wiele lat do czynienia z tym samochodem, właściwie od nowości. Fakt tani w utrzymaniu, bezawaryjny również i często kupiony w polskim salonie, to +.
Ale... no właśnie ale. Paliwożerne silniki jadące dopiero przy solidnym kręceniu na obroty no i wszechogarniająca tandeta nie wytrzymująca próby czasu. Mam na myśli wnętrze samochodu.
Nie jestem przeciwnikiem daewoo, wręcz przeciwnie. Miło wspominam zarówno matiza jak i lanosa bo na tych samochodach zaczynałem moją ,,przygodę za kierownicą. Niestety samochodu daewoo były produkowane gdy ta marka dopiero raczkowała na rynku motoryzacyjnym i nie mieli czasu by poprawić usterki wieku dziecięcego w swoich samochodach. Szkoda, że daewoo upadło, u schyłku działalności zaczęli robić naprawdę super samochody mogące konkretnie namieszać na rynku motoryzacyjnym. Najlepszym przykładem jest daewoo evanda.
Z wymienionych przez Ciebie samochodów moim zdaniem najciekawszym rozwiązaniem jest oczywiście rover 200 choć sugerował bym zastanowić się nad modelem 400. Większy, wygodniejszy, lepiej się prowadzi. Części tanie, ogólnodostępne a samochody rovera mają swój specyficzny styl. Astra f też jest niegłupim rozwiązaniem i jest mega tania w utrzymaniu a części tańsze niż do reweru;p takiego na 2 kołach :D Jednak astra badziej pasuje do emeryta niż do młodego człowieka.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

07 Paź 2013, 18:27

Polecam Astre F 1.6 8v 75km z LPG. Bardzo fajne autko i tanie w utrzymaniu. Za 6k znajdziesz taka z klima i el. szybami.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Paź 2013, 18:41

Dzięki za porady i sugestię, poszukam czy jest coś w okolicy i dam znać :D
flaszek18
Nowicjusz

07 Paź 2013, 19:15

coś mało tych autek z mojej okolicy ( dałem 150km na dojazd) i znalazłem tylko to :shock: :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]
flaszek18
Nowicjusz

07 Paź 2013, 19:50

O tych Roverach zapomnij. Pierwszy to będzie skarbonka i to widać już na pierwszy rzut oka. Silnik mokry koło rozrządu. Pokrywa także, więc na 100% HGF. Dolicz do tego rozrząd, filtry, płyny, robocizna i wyjdzie z 2000 zł na wstępie. Drugi podejrzany gdyż nikt nie sprzedaje dobrego samochodu z młodziutką instalacją sekwencyjną za tak niskie pieniądze. Poza tym kierownica i środek świadczy o tym, że na liczniku jest więcej niż 270.000. Rover po przejechaniu 250000 nie powinien mieć tak zdartej kierownicy. Mieszek drążka zmiany biegów też w nie najlepszym stanie. O reszcie aut się nie wypowiadam gdyż nie miałem z nimi do czynienia a nie chcę pisać banialuków ściągniętych z Internetu.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...
    ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...

07 Paź 2013, 19:54

Astra mogła dostać w przód (tablica troche pogięta i atrapa grilla jakoś krzywo spasowana),w dodatku silnik 1.6 16V (nie dość że lubi wcinać olej to z gazem też różnie bywa).
Druga Astra wygląda ok i za te pieniądze powinna być w dobrym stanie.
Srebrny Rover wygląda na troche już zmęczonego ale za to przebieg może być autentyczny.
Drugi Rover wygląda też ok ale zastanawia mnie dlaczego ktoś sprzedaje auto z nowym gazem i silnikiem po remoncie?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

07 Paź 2013, 20:07

Znalazlem takie oferty
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

07 Paź 2013, 20:30

Napisałeś że sąsiad będzie miał na sprzedaż Lanosa z 1ręki więc warto sie nad tym zastanowić bo może okazać sie strzałem w dziesiątke.

Ja znalazłem takie oferty:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Paź 2013, 20:54

Na Megane po lifcie w dobrym stanie będzie przymało kasy, a w syf się pchać to szkoda czasu, nerwów i późniejszych pieniędzy, które wsadzisz doprowadzając takie auto do stanu używalności.

Prędzej możesz poszukać Clio, z tym, że jest to auto mniejsze, co czuć będąc w środku, choć jeździ się też przyjemnie.

Bravo/Brava - pewnie prędzej coś znajdziesz, ale wydaje mi się, że benzynowe silniki Fiata do najoszczędniejszych nie należą, aczkolwiek osobiście nigdy nie miałem z takim do czynienia, więc za wiele nie podpowiem.

Fajną (kto wie czy nie najlepszą) opcją jest Astra, tylko, że Astra znowu nie każdemu się podoba, choć mi osobiście to auto pasuje :) Astra ma sporo silników do wyboru, jest tania w utrzymaniu, czasem można znaleźć nawet w miarę wyposażoną.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

07 Paź 2013, 21:45

Cieszę się, że dyskusja się trochę rozkręciła.

Jutro jak będę miał czas i zobaczę sąsiada to go zmolestuje o to autko.
Ta astra z 2 linku jeśli jest tak jak mówisz Barol to warto podjechać bo nie mam daleko :)

@Kon146 - szukam autka z zamontowaną instalacją LPG :)

Laguna fajne autko, wygląda na komfortowe ale dla mnie gabarytowo chyba na początek ciutke za duże, mam wąski wjazd do mieszkania więc nie uśmiechało by mi się manewrowanie takim kolosem, przynajmniej na początek.
Lanosy urzekają mnie swoją sylwetką, jedyne co mnie denerwuje to to, że mają często kierownicę bez poduszki powietrznej, a ludzie ją wymieniają na tą z poduszką, tylko nie podłączają i później wprowadzają w błąd co mi się osobiście nie podoba.

Znałazłem jak szukałem jeszcze lanosa ze śląskiego :

Nie wiem, naprawdę Panowie co zrobić :D
flaszek18
Nowicjusz

08 Paź 2013, 06:14

Ten srebrny miał jakaś przygode z przodu (rdzewiejący błotnik oraz łyżwa pod prawą lampą ma inny odcień lakieru) oraz w 1.6 trzeba uważać na uszczelki pod głowicą gdyż często lubią sie wypalać.
Tutaj taki Lanos troche odpicowany ale obejrzeć można [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

08 Paź 2013, 14:18

A może? Kolegi ojciec sprzedaje
[link do Tablica wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

08 Paź 2013, 15:37

Wszystko tylko nie Multipla! :mrgreen:

Rozmawiałem chwilę z sąsiadem.

A więc jest to lanosik w sedanie.
1 właściciel od nowości, załapał się na pierwsze 'białe' tablice, 140 tyś przebiegu, zamontowana instalacja gazowa.

Mówi, że do wymiany jest amortyzator, posiada 2 ale nie wymienił, drążki stabilizatora, zderzak do wymiany bo przy cofaniu puknął, lecz prawie nie widać, więc bym go zostawił.
Mówił coś, że kiedyś miał nim wypadek, wymienili mu maskę, która zaczęła rdzewieć.

Ostatnio koleś w golfie pomylił jedynkę ze wstecznym i na światłach uderzył w przód, na zderzaku praktycznie nic nie widać natomiast wspomniał coś o podłużnicy.

Powiedział, że butla jest w kole, 42 litry i przejeżdza 260-280km. Nie za mało ?
Spalanie 15-16 litrów LPG uważam jak na taki silnik w miarę duże
Ceny mi jeszcze nie podał.
Jak myślicie opłaca się go wziąć, jeśli tak to za jaką kwotę?
Lanos to wersja SE 1.5 czyli wspomaganie, centralny, el.szyby przód.
flaszek18
Nowicjusz

08 Paź 2013, 16:20

Czyli miał dzwona, bierz go na kanał i sprawdź czy pod spodem wszystko jest całe.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998