Autko dla 3 osobowej rodziny , głównie miasto

06 Lis 2016, 22:52

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Stoję przed wyborem kupna samochodu. Mam już upatrzonych kilka modeli , tylko bardzo ciężko dostać je w Moim regionie. Mieszkam w Przemyślu na Podkarpaciu. Miesięcznie robię około 200 km , głównie Miasto. Nie potrzebuję żadnego samochodu z mocnym silnikiem , zależy Mi głównie żebyśmy ( 3 osobowa rodzina) mogli wygodnie podróżować , zmieścić spokojnie do bagażnika wózek i jakąś torbę no i żeby auto nie spalało za dużo benzynki. Na samochód chciałbym przeznaczyć do 14 tyś + 1 tyś na ewentualną wymianę rozrządu oleju itp.

Moje typy to:
Honda jazz np. ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nawet zrobił wrażenie na Mnie ten nissan [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford focus mk2 1.6 benzynka
Opel astra III 1.6 kub 1.4 benzynka np. [link do oferty na Olx wygasł]

Toyota Corolla e12 w benzynie

Niestety ciężko znaleźć od prywatnej osoby , więc skłaniam się na kupno samochodu z komisu. Moja prośba jest do was , byśmy wybrali samochód który w tym przedziale cenowym będzie najbardziej odpowiedni do Moich wymagań. Oczywiście nie mam wymagań że musi to być auto minimum 2005 czy coś tego typu. Wolę 2002 rocznik a zadbane. !!
naphozord
Nowicjusz

Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Skoda felicia
Silnik: 1.3 mpi
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Lis 2016, 23:54

Problem w tym, że w większości komisów zadbanych aut próżno szukać, na takich się nie zarabia, takie za granicą swoje kosztują
IMO lepiej pojechać po auto dalej a kupić je od prywatnej osoby.
Jazz ok, nissany bym odpuścił, focus ok, astra III ok, ale 1.4 to za mały silnik, corolla e12 z 1.6 również ok.

A tak szczerze, moim zdaniem. Wiem, że posiadanie samochodu ułatwia życie, ale kupno auta za te 15k jest troszkę głupie przy Twoich zakładanych przebiegach. Weź pod uwagę oc, zmianę opon dwa razy w roku, wymiany oleju itd, do tego utrata wartości. Może się okazać, że przejechanie 1km kosztuje Cię kilka złotych oprócz paliwa. Oczywiście to nie moja sprawa :naughty: Kupiłbym jakiegoś prostego lanosa czy jakieś inne autko za max połowę tej kwoty
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lis 2016, 14:15

Podoba mi się ta honda jazz z linku. ale troche droga czyż nie ?
naphozord
Nowicjusz

07 Lis 2016, 14:35

Jeśli to co jest napisane w ogłoszeniu, czyt. bezwypadkowość, przebieg itd. okazałoby się prawdą to nie. Wiadomo, że komis i trzeba wszystko dokładnie sprawdzić, nawet z uwagi na kręcenie przez nich liczników (poszukaj w necie, znajdziesz takie przypadki).
Takie typowo polskie podejście - za drogo. Nikt nie odda dobrego auta za grosze a jeżeli ktoś woli perełkę z DE poniżej rynkowej ceny to już jego problem.
Invi
Forumowicz VIP

07 Lis 2016, 19:58

Byłem oglądać tą Hondę , ładna ale jednak to za małe a zwłaszcza przód jest paskudny. Za to spodobał mi się ten Nissan Almera tino. A przy okazji Moją uwagę zwróciły oply vectre , tylko jaki silnik najlepszy jak już. No panowie , pomagamy.
naphozord
Nowicjusz

07 Lis 2016, 20:31

W almerze tino jakiś silnik był szczególnie beznadziejny, nie wiem który, musisz poszukać.
W vectrze c masz pancerne 1.8/122km
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

10 Lis 2016, 11:27

[link do oferty na Olx wygasł] Bardzo mnie korci pojechać pooglądać ten samochód. Co wy na to ??
naphozord
Nowicjusz

10 Lis 2016, 12:52

Nie wygląda źle (swoją drogą niewiele widać na tych zdjęciach), silnik bardzo fajny, wyposażenie z tego co widać również. Zorientuj się tylko jak wygląda kwestia rozrządu przy tym silniku - jest na łańcuchu, nie wiem jaki jest interwał wymiany.
Invi
Forumowicz VIP

10 Lis 2016, 16:49

Autko mi się podoba , tylko znajomy mi odradza bo słaba blachą w toyotach. Z kolei mam okazję Opel meriva 2010 r 16 benzynka za 15 tys.
naphozord
Nowicjusz

10 Lis 2016, 16:58

Znajomy jeździ passatem?
Invi
Forumowicz VIP

10 Lis 2016, 17:08

Nie nie nie :) pojade pooglądać tą auto. Ale co z tą merivą? Trochę za tania jak 2010 r. Z Francji 90000 km.
naphozord
Nowicjusz

10 Lis 2016, 21:06

Skoro z Francji, to pewnie wyglądał tak: Zdjęcie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lis 2016, 22:07

Hahaja :) no to wszystko jasne.
naphozord
Nowicjusz

14 Lis 2016, 12:16

http://www.ogloszenia.przemysl.pl/401062 Panowie umówiłem się na jutro. Myślicie że wart swojej ceny ? No tylko czytam tak że lpg się nie nadaje i mam zgryzotę !!!1
naphozord
Nowicjusz

14 Lis 2016, 13:09

W Fordzie LPG wolałbym zamontować we własnym zakresie niż kupić już z instalacją
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004