REKLAMA
Witam wszystkim,
mimo iż planuję zakup samochodu dopiero w drugim kwartale następnego roku, już teraz zaczynam się zastanawiać jakie auto mieć na celowniku.
Jak będzie użytkowane auto ?
Auto głównie do miasta. Będę jeździł po 9km do pracy w jedną stronę. Na dodatek trasa do narzeczonej + ewentualnie na siłownię, więc obstawiam, że będzie około 30km dziennie.
Jak długo planuje mieć auto ?
Minimum 5 lat. Dlatego szukam samochodu do 15 tysiecy z zalożoną instalacją gazową, ewentualnie do 13-14 tysiecy i samemu założyć instalację.
Moje wymagania:
- przyśpieszenie do 100km/h poniżej 10s (nie chcę auta, którym bałbym się wyprzedzać)
- wyposażenie standardowe ( fajnie żeby miało kierownicę wielofunkcyjną )
- najlepiej z hydrauliczną regulacją luzów zaworowych, jeżeli ma być z gazem, ewentualnie regulacja ręczna poprzez płytki ( NIE PRZEZ WYMIANĘ SZKLANEK )
- przede wszystkim bezawaryjność - wolałbym zapłacić 100zł więcej ale raz na pewien czas a nie co kilka miesięcy.
Moje typy: (od najbardziej przypadających do gustu)
- Saab 9-3 2.0t 145 km - wygląd + hydraulika, najbardziej obawiam się dostępności części po upadku firmy. Słusznie ?
- Citroen C4 2.0 138km - wyposażenie + wygląd w środku+ hydraulika, obawiam się co do awaryjności i elektroniki. Jak to jest ?
- Audi A4 B6 1.8t 150km - wygląd + hydraulika. Niestety wydaje mi się, że za ten budżet trafię ulepa z Niemiec i samochód okaże się skarbonką.
- Vectra C 1.8 122km - wygląd zewnętrzy + hydraulika. Jednak ten silnik mułowaty. Może 2.0t 175km ? Ale jest ich mało i obawiam się o koszty...
- Honda Civic 2.0 160km / 1.6 110km - oba fajne dynamiczne silniki. Jednak nie wiem jak wygląda regulacja luzów. Na 2.0 trochę chyba za mały budżet i jest ich mało. Nijaki wygląd + słabe wyposażenie.
- Mazda 3 2.0 150km sedan - ogólnie to byłby mój faworyt gdyby...: nie ta korozja (auto będzie stało pod chmurką) i regulacja poprzez wymianę szklanek, tak ? Idąc typ tropem odpadają też Fordy a szczególnie niestety Mondeo 3
Co okaże się dla mnie najodpowiedniejszym wyborem pod względem bezawaryjności i kosztów związanych z LPG ?