Autko dla narzeczonej

26 Wrz 2010, 14:18

Witam. Proszę o pomoc. Mam dylemat. Mianowicie chce kupić autko, którym przez zdecydowaną większość czasu będzie jeździć moja narzeczona. Mam do dyspozycji 6000 zł, które chcę przeznaczyć na autko (kupno, wymianę płynów, rozrządu etc.) z racji posiadania nie zbyt dużej kwoty lepiej byłoby znalezienie autka zarejestrowanego już w Polsce, zaoszczędzę na rejestracji, wiadomo : ) . Szukałem na własną rękę, no i wyszukałem tak: Peugeota 306, Citroen Saxo, Opel Corsa, Opel Tigra. Narzeczona sugerowała forda Ka jeszcze. Moje pytanie dotyczy tych właśnie aut, ewentualnie czegoś innego. Silnik nie ma znaczenia, byle żeby się nie psuł cały czas. Spalanie też w granicach rozsądku 7-8,5 litra po mieście. Proszę powiedzieć mi które z tych aut jest najlepsze? Tzn najtrwalsze, najbardziej niezawodne, tanie części, nie drogie w eksploatacji. Wiecie o co chodzi : ) Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi i pozdrawiam forumowiczów.
pstuszi
Nowicjusz

Miejscowość: Starogard

26 Wrz 2010, 14:51

LUDZIE POmOcY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kurde zakupilem auto od Polaka tyle ze tu jest pies pogrzebany - kupil on auto od Niemca ktory z kolei kupil to auto od firmy- i tak - firmia z Niemcem umowy nie zawarla tak jak i ten Polak z Niemcem! chcac uniknac podatku zrobilismy tak iz to ja kupilem auto od Niemca a w zasadzie to od firmy od ktorej on to kupil jak bylo z umowa nie musze chyba mowic :wink: i tak Urzad celny przeszedl ale skarbowy juz nie i jestem w d... umowa zostala zakwestionowana zaswiadczania nie dostalem cO ROBI TAKIEJ SYTUAcJI cZ mOGE TERAZ NP SPRZEDAc TO AUTO JESTE ZALAmANY HEEEEEEEELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ksantos
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

26 Wrz 2010, 15:13

Forda Ka sobie odpuść bo jego lubią męczyć często drobne usterki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2010, 15:15

No to Ka odpada..a co z pozostałymi? może ktoś wypowie się na ich temat?
pstuszi
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 16:19

Forda Ka za te same pieniądze kupisz 2 lata młodszego niż np corse czy polo.... Ka dobrze się jeździ, ma przyjemne wnętrze i wygląda dość nowocześnie na tle innych małych autek z tamtych lat. Niestety ma nietrwałe zawieszenie co chyba nie muszę mówić co oznacza - częste wizyty u mechanika i wydatki. Dlatego swoją kaczkę sprzedałem ale jeśli masz jakieś pytania na temat tego auta to chętnie odpowiem :)

Jeśli ma to być małe autko szukałbym raczej zadbanej corsy lub polo.... czym właśnie sam się zajmuję :grin:
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

26 Wrz 2010, 17:32

w sumie racja, do tej ceny jest wybór w Polo i Corsach. No powiedzmy że będę za tymi modelami się rozglądał. Jakie są plusy i minusy techniczne między polo / corsa? Bo wizualnie widzę ;p silniki mogą być nawet 1.0 nie gra roli czy będzie mulić czy nie.. a więc?

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 17:40 ]
myślę że polo odpada... została by corsa, saxo i 306, prosiłbym o wypowiedzi na temat tych aut
pstuszi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...

26 Wrz 2010, 17:56

Czemu Polo odpada??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 17:58

Bierz corse;)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

26 Wrz 2010, 18:01

kumpel ma takowe i na moje za dużo przy nim musi robić.. no chyba że tak trafił. To raz, a dwa wiem że mojej pani się nie podoba... siła wyższa : )
pstuszi
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 18:10

Co do drugiej kwesti to rozumiem a co do pierwszej no to taką trafił niestety.A może kobiecie sie spodoba Mitsubishi Colt?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 18:12

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oto co znalazłem, powiedzcie czy ceny są adekwatne do tego co widnieje w ogłoszeniach ??

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 18:15 ]
barol91 napisał(a):Co do drugiej kwesti to rozumiem a co do pierwszej no to taką trafił niestety.A może kobiecie sie spodoba Mitsubishi Colt?
[link do oferty na Allegro wygasł]

jeśli facet z tego linku by pisał prawdę to cenowo bym się zmieścił w innej wypadku nie zamknę się w przeznaczonej kwocie niestety

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 18:19 ]
barol91 widziałem że udzielasz się w wielu postach, może pokrótce przedstawisz mi wady tych autek z linków jakie podałem ??
pstuszi
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 18:19

Co do tego Colta to można poszukać czegoś tańszego oczywiście.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 18:37

barol91 napisał(a):Co do tego Colta to można poszukać czegoś tańszego oczywiście.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ten podchodzi bardziej :) a jak z awaryjnością i częściami do colta sprawa się prezentuje ??
pstuszi
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 21:30

Colt cieszy sie dość dobrą opinią a części są łatwo dostępne i nie są przesadnie drogie,ogólnie zadbany egzemplarz pochodzi troche czasu bez awarii.
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 21:35

pstuszi napisał(a):
barol91 napisał(a):a jak z awaryjnością i częściami do colta sprawa się prezentuje ??

http://autokult.pl/2010/03/28/jaki-uzyw ... -8-tysiecy - polecam lekturę tego artykułu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000