Samochód dla singla (Audi A3, Volvo C30)

13 Lut 2010, 13:24

Witam serdecznie.

Interesuje mnie zakup samochodu w okolicach 30-40tyś.

Charakterystyka:
- przeznaczony głównie do jazdy w pojedynkę choć nie powinien mieć problemu z 3-osobowym dłuższym wyjazdem z bagażami.
- duży nacisk kładę na bezpieczeństwo
- silnik diesel lub oszczędna benzyna (powinien mieć moc na bezpieczne wyprzedzanie)
- raczej hatchback
dodatkowo
- lubię słuchać muzyki w samochodzie tak więc dobrze byłoby, gdyby samochód był w miarę dobrze wyciszony
- dobra klimatyzacja (czy to już jest standard?)
- dobrym bonusem byłoby posiadanie czujników parkowania (bardzo ciasno pod blokiem)
- w samochodzie powinno się dobrze czuć (trudno wyjaśnić ale chodzi o jak najmniej plastiku, wygodne siedzenia itp.)

Interesujące pozycje jakie przeglądałem to Audi A3, Mazda 3, Peugeot 308 i Volvo C30.
Z tego zestawienia najbardziej przypadło mi do gustu Volvo jednak spory jest koszt tego auta.

Moje pytania:
- czy pominąłem jakieś ciekawe pozycje (może z mniej popularnych marek)?
- jakich wersji szukać jeśli chodzi o te samochody?
- czy zdarzają się niepodejrzane C30 do 40tyś?

Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
wwojtek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

13 Lut 2010, 17:24

Witaj.Mazda 3 powinna spełnić twoje oczekiwania .Ciche,ładne i ergonomiczne wnetrze o sportowym charakterze,co podkreslaja bardzo wygodne fotele z przodu.Jak na japonczyka konsola moze sie podobac, materiały i wykonczenie dość porządne.Silniki 1.6 dobrze sie sprawuje i pali mniej niż 5l/100km.pozdro
P.S.Audi TT-wdzięczny obiekt poządania młodych i nie tylko...
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

14 Lut 2010, 10:40

Kolego a zastanawiałeś się kiedyś nad VW, BMW ?. Myślę że to też jest dobra propozycja, masz tutaj pare przykładów owych autek.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] ( 1,8 TURBO)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lut 2010, 13:16

vw napisał(a):Kolego a zastanawiałeś się kiedyś nad VW, BMW ?. Myślę że to też jest dobra propozycja, masz tutaj pare przykładów owych autek.
[link do oferty na Allegro wygasł] ( 1,8 TURBO)

golfy przeglądałem ale jakoś nie przekonują mnie do siebie
BMW ładnie się prezentuje (dopiszę sobie do listy i przyjrzę się bliżej) choć widzę, że też trudno będzie z nimi zmieścić się w cenie.
Mercedes odpada jako samochód 2-osobowy
A3 szukam już w nowej wersji 2003+

A jak z cenami tych samochodów? Które z nich najbardziej tracą na wartości w miarę upływu lat? Wiadomo, że kompaktem nie jeździ się całe życie :)

Pozdrawiam
wwojtek
Nowicjusz

25 Lut 2010, 11:54

Może honda jazz?
loleq20
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

07 Sie 2010, 19:48

Volvo c30znalazł się na liście najoszczędniejszych samochodów wyposażonych w silniki Diesla, przygotowaną przez niemiecki automobilklub ADAC. W klasie niższej-średniej, wyższej-średniej i wyższej zwyciężyły samochody Volvo, odpowiednio Volvo C30 1.6 DRIVe, Volvo S40 1.6 DRIVe oraz Volvo V70 1.6 DRIVe.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
celot
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...

26 Wrz 2010, 20:56

Honda :D jazz nie wiem co to za auto lub ironiczna odpowiedź. Tak czy inaczej modele z silnikiem ekologicznym powinny niedługo stać się czymś powszechnym , oby :)

[ Dodano: 30 Październik 2010, 17:49 ]
c30 jest określany jako dowód na to, że Szwedzi potrafią zrobić samochód gwarantujący emocje podczas jazdy.

[ Dodano: 6 Listopad 2010, 11:48 ]
Marka Volvo prowadzi prace nad zwiększeniem zasięgu elektrycznego samochodu - Volvo C30 BEV. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych ogniw paliwowych, samochód na jednym ładowaniu ma pokonać 240 km.

[ Dodano: 22 Listopad 2010, 21:57 ]
Oby taki sposób ładowania aut stał się coraz częstszym obrazkiem :)
Zdjęcie

[ Dodano: 25 Listopad 2010, 10:32 ]
Co do tego singlowania to moim zdaniem ekonomiczne auto które pozwala na pokonywanie dużych odległości to super sprawa aktywni zawodowo single przeważnie dużo podróżują a więc skoro na jednym baku c30 dzięki komputerowi podkładowemu można zrobić 1380 km to jest to nie wątpliwie wielki plus.

[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 11:53 ]
Paris Motor Show 2010 to pierwsze targi motoryzacyjne, na których zaprezentowano tak dużo elektrycznych samochodów. Jednym z nich było Volvo C30 BEV. Wypowiadał się również Paul Gustavsson, który jest odpowiedzialny za elektryfikację samochodów Volvo.

[ Dodano: 6 Styczeń 2011, 23:43 ]
Wersja diesla ma wyjątkowo miejski charakter mały silnik małe spalanie to oszczędność paliwa kiedy stoimy w korkach :

D5 (180 KM)
2,0D (136 KM)
1,6D (109 KM)

[ Dodano: 30 Styczeń 2011, 11:10 ]
Magazyn Auto Motor i Sport opublikował listę najbardziej niezawodnych samochodów świata. W klasie niższej na czwartym miejscu wyróżniono Volvo C30, a w klasie średniej Volvo S40/V50. Ponadto w kategorii SUV'ów 3 miejsce zajęło Volvo XC90.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw