Autko dla nowego w temacie do 5500zł??

26 Kwi 2010, 20:42

Witam :cool:
Jestem nowy na forum i właśnie zaczynam przygodę z autami, czas właśnie na moje pierwsze auto. Mam 22 lata i chcę je kupić do 5500zł, dodam że nie napalam się na sportowe auta jak to moi rówieśnicy. Chce coś co waszym zdaniem za te pieniądze będzie dość dobrze wyposażone i nie do zajechania. Czym się sugerować przy kupnie, o co chodzi z tym przebiegiem i do ilu tysięcy kilometrów przejechanych silniki wytrzymują? Z jakim przebiegiem szukać tych aut i czy warte są uwagi:?
-Opel Astra CLASSIC
-Ford KA 1300 cm3 - Hatchback
-Daewoo Lanos - Hatchback
-Renault Clio II -Hatchback

Proszę również o jakieś inne ciekawe propozycje co do, może innych marek i modeli??
Pozdrawiam
lovelasik
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

26 Kwi 2010, 21:01

za te kase to szukałbym punto I na pewno znajdziesz zadbany egzemplarz czesci tanie i ogolno dostepne
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

26 Kwi 2010, 21:06

Jak na razie to śmigam ojca punto jak potrzebuje i powiem że nie jest złe. Ale ja to nie wiem czy ten egzemplarz tak ma czy coś nie tak z tym sprzęgłem bo pod koniec łapie i to mnie strasznie męczy...:p
lovelasik
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 21:33

Ja powiem tylko tak,jeśli masz jakieś pytania odnośnie Lanosa to pisz w temacie albo zapraszam na priv :smile: jako użytkownik Lanosa od ponad 7lat wiem dużo o tym aucie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2010, 21:48

1Jest praktyczny poza dobrym wyglądem?
2Jakiej Mocy silnik polecasz?
3Z którego roku bym kupił i z jakim przebiegiem dane autko za 5500zł?
4Przy ilu tyś.km.silnik siada?

Co do silników nie znam się ale zapewne zużywają się...
lovelasik
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 22:03

1.Oczywiście,jeśli bedziesz dbał o niego i trafisz na zadbany egzemplarz to spokojnie nim zrobisz 300tys.km a nawet i więcej.
2.Hm wszystko zależy czy chcesz jeżdzić ekonomicznie czy lubisz sobie depnąć,jeśli to pierwsze to jednostka 1.5 8V 86KM z gazem a jesli to drugie to 1.6 106KM bez gazu tak jak u mnie jest.
3.Za 5500zl wyrwiesz coś z rocznika 1999-2000,wyposażenie hm pewnie będzie wspomaganie,el.szyby,c.zamek,radio i inne duperele,przebieg często zdarzają sie Lanosy z małymi autentycznymi przebiegami (u mnie jest oryginalne 125tys.km - 98rok).
4.Tak jak napisałem w pukcie 1.

Tutaj masz przykładowe linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Pomysłowe rozwiązania Toyoty
    "Today, Tomorrow, Toyota" – dziś, jutro, Toyota. Hasło reklamowe Toyoty z lat 90. wskazuje na nieprzeciętną trwałość samochodów tej marki, ale jednocześnie podkreśla koncentrację Toyoty na budowaniu przyszłości ...

26 Kwi 2010, 22:17

Jak wpisałem na początku to podchodzą mi bardziej auta w Hatchback bo taki mam gust.
Zapewne liczyć się z tym że licznik może być cofnięty.:p Czym się sugerować przy wyborze, stanem? Może jak najmłodszego kupić? Proszę o radę w tej sprawie.
Ostatnio edytowany przez lovelasik, 27 Kwi 2010, 08:55, edytowano w sumie 1 raz
lovelasik
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 06:31

W linku nie ma ogłoszeń :shock: teraz w dzisiejszych czasach nie ma co patrzeć na rocznik,teraz płaci sie głównie za stan auta,więc szukaj auta w jak najlepszym stanie.
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 09:03

Dzięki za rade. Jest jakieś w sieci porównanie żeby nie przepłacić. I czy warto kupować w komisach?? Od znajomych to różnie słyszę ale oni to gadają głupoty co od innych usłyszą.

Co do samochodu to Daewoo Lanos dużo spali w mieście z silnikiem 1.6? Tak mniej więcej z twojego doświadczenia?
lovelasik
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 09:38

Powiem Ci tak w komisach zazwyczaj wiadomo ceny są zawyżane ale tez z własnego doświadczenia wiem że czasami można tam kupić (u mnie jak narazie na 5aut 2 były kupione w komisach,przy czym Lanos jest z komisu).A co do spalanie to u mnie Lanos 1.6 w mieście łyknie z 8-9l/100km ale wiadomo wszystko zależy od stylu jazdy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 13:43

Jak juz pisalem w razie cos, mam ladna astre F w sedanie na sprzedaz, Barol widzial - slowa zlego nie powiedzial wiec juz istotne ;) w razie cos wal na pw lub gg 3047111
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

27 Kwi 2010, 13:53

A no widziałem i jest naprawde zadbana i w rewelacyjnym stanie :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 14:17

komandor napisał(a):Jak juz pisalem w razie cos, mam ladna astre F w sedanie na sprzedaz, Barol widzial - slowa zlego nie powiedzial wiec juz istotne ;) w razie cos wal na pw lub gg 3047111

Z 1993 i ma przebieg 172 540 km :shock: ale to wiadomo że bujda na resorach.:p Ale powiem że nie zły stan tylko jeden wielki minus. Instalacja gazowa, ehh... nie mów mi że mogę na benzynie również jeździć ale samo to że wmontowany gaz. To jednak auto nie dla mnie. :roll:
lovelasik
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 22:53

Nie musisz wierzyc ;) Ale tak jak pisze ... JEst to pierwszy import gdzie nie bylo takich walkow, mam ksiazke serwisowa, briefy z ktorych jasno wynika ze mieli auto emeryci ;) U mnie jest od 2004 i wtedy mialo przebieg 129 533 dokladnie jak kupilem ;)

Dla jednych gaz jest atutem dla innych minusem.... Byc moze mialem do czynienia z silnikiem ktory zle znosil gaz lub zle zalozona instalacja. Prawda jest taka ze 8v od Opla bardzo dobrze spisuja sie z gazem i nie czuc roznicy miedzy pb a lpg - chyba ze na stacji, w portfelu... czuc oszczednosc ;) Pozdrawiam ;) i zycze powodzenia w dalszym szukaniu auta ;)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

28 Kwi 2010, 16:39

Ja mogę polecić coś z doświadczenia - Polo 6N 1,0.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam