Autko dla świeżego kierowcy

03 Paź 2015, 12:24

Witam, poszukuję auta dla siebie (mam 18 lat), jakiegoś benzyniaka i będe zakładał do niego gaz. Samochód do 10tyś. Moje pytania jakie auta polecacie i z jakim silnikiem. Szczerze to myślałem coś nad 1.6 16v , 8v. Rozmawiałem z tatą i podoba mi się Seat Leon ale powiedział ,że kiedyś myślał nad nim, był, oglądał i że w środku tragedia, wszystko dzwoni, głośno... Audi a3 ? a4 ? Czy nie będzie droga eksplotacja ? Dodam że będe studiował, więc dochody mizerne a auto sam będę utrzymywał. Samochód byłby sprowadzony z Austrii. Co do tego silnika 1.6 16v czytałem że w leonku 105km daje rade, bo np 1.4 75kucy wydaje mi się ze zagazowany to lipa by była a dużej róznicy w spalaniu LPG nie ma....Auto miało by być na dłużej więc szukałbym zadbanego egzemplarza. Czekam na opinie co do tych aut i na propozycje od was...Niekoniecznie musi być silnik który podałem, ale taki który toleruje dobrze gaz. Wiadomo, że silnik najważniejszy, ale chciałbym aby to wyposażenie w środku też było spoko, i stan wizualny autka taki jak na chłopaka młodego nic śmiesznego :D Dziękuję z góry za odpowiedź.

Edit: Z tego co tak mniej więcej obliczyłem to w ciagu miesiąca robiłbym około 400km może wiecej. Dojazd do dziewczyny, na zakupy, impreza czasami do szkoły to takie trasy po 20-40km w jedną stronę.
boyka2727
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2015
Auto: Nie mam

03 Paź 2015, 12:47

10k na samo auto czy opłaty pakiet (oleje filtry itd) i LPG?
Kieł
Stały forumowicz

03 Paź 2015, 12:53

Na samo autko tak 9-10k to już duży max bo LPG oddzielnie itp
boyka2727
Nowicjusz

03 Paź 2015, 12:56

To już lepiej kupić coś z LPG w Polsce i nie bawić się w sprowadzanie w tym budżecie z zagramanicy.
Ode mnie;
Accord VI 1.8
Peugeot 406
Avensis I
Civic VI
Corolla E11 1.6
Xara

gofr/ałdi/seat - silniki 1.8/1.8T 1.4/1.6 za słabe na te samochody.
Kieł
Stały forumowicz

03 Paź 2015, 13:06

Hhmmm no tam w Austrii mam tate i mógłby przyjechac na swoich tablicach bo tam można mieć 3 samochody na jednej Tablicy. honda moim zdaniem odpada bo droga w utrzymaniu tak samo jak peugeot ? Poza tym u nas ściągają trupa z Niemiec i sprzedają w polsce.. :/ Po prostu mam cykora ze trafie na lipe u nas, a tam można ładny egzemplarz znaleźć, ostatnio w okolicy mojego taty został sprzedany golf III z oryginalnym przebiegiem 43tys !
Nie potrzbuję jakiegoś wariata :D Aby po prostu zamuły nie było na lpg.

Które auta z tych które wymieniłeś sa najtańsze w utrzymaniu ?
boyka2727
Nowicjusz

03 Paź 2015, 13:23

"...honda moim zdaniem odpada bo droga w utrzymaniu tak samo jak peugeot ?..." - opinie zasłyszane od kolegi kolegi czy wnioskujesz sam bo to Japończyk?
"Poza tym u nas ściągają trupa z Niemiec i sprzedają w polsce.. :/" - Nie mówię żeby kupić od handlarza tylko od osoby prywatnej która dbała o samochód, może to być auto z PL salonu jak i z niemiec ktoś kiedyś sprowadził.
Kieł
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyciągarka w pick-upie. Gadżet czy konieczność?
    Czy pickup 4x4 jest dobrym wyborem do jazdy w terenie? W czasie, kiedy z rynku stopniowo znikają kolejne klasyczne terenówki i w sprzedaży pozostaje już niewiele modeli w rodzaju legendarnej Toyoty Land Cruiser, coraz ...

03 Paź 2015, 13:32

Nie od kolegów, a od starszych kierowców. Od początku myślałem Hondzie, a wszyscy mnie odwodzą od tego pomysłu...Stąd mój post, aby poznać inne opinie niż kierowców z mojego otoczenia. No i dalej nie wiem czego szukać... :D
boyka2727
Nowicjusz

03 Paź 2015, 13:40

Są to bardzo trwałe auta, mało awaryjne jak kupisz zadbany egzemplarz to będziesz lał i jeździł i wymieniał tylko oleje,filtry,klocki,tarcze,eksploatacyjne części.

Zobacz na te
Ładna Astra z LPG jest na sprzedaż na FP na FB Astra G - giełda części, srebrna ze skórą, silnik 1.8 za 6k jakoś tak.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - akurat handlarz
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - handlarz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - PL salon ale lewe drzwi i nadkole chyba wymieniane bo są ciemniejsze.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra będzie w miarę tania w serwisowaniu.
Kieł
Stały forumowicz

03 Paź 2015, 13:47

A pewnie Ci z Twojego otoczenia jeżdżą Audi? :mrgreen:
Nadkola do roboty ale czarne blachy na +
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Paź 2015, 13:56

Kieł napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yaTej.html

Do gazu to,akurat ten silnik średnio się nadaję. Trzeba szukać przed liftem wersje 1.6 /1.8 110KM lub 2.0 128KM.

Ogólnie samochód nie do zdarcia. Posiadam go od 8lat i żadnych większych problemów (tylko filtry i płyny no i cała reszta typu klocki,tarcze),dopiero teraz rozszczelniła się chłodnica to nową wstawiłem za niecałe 300zł.
Djmnich
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2014
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna

03 Paź 2015, 14:31

@Koniu są tacy co i własnie Audi użykują :D

To wracając do tej Hondy, oglądałem taką: http://ww3.autoscout24.at/classified/26 ... asrc=st|as
Tylko ze ta własnie z Austrii...

Jak jest z tą Toyota Avensis I w komforcie jazdy i wnętrzu ?
boyka2727
Nowicjusz

03 Paź 2015, 15:17

boyka2727 napisał(a):Jak jest z tą Toyota Avensis I w komforcie jazdy i wnętrzu ?

Komfort jazdy stoi na bardzo wysokim poziomie,głównie za sprawą wielo-wachaczowego zawieszenia. Wnętrze jest zrobione z miękkich plastików,które dobrze sobie radzą z użytkowaniem. Moja Toyotka ma 226tys. km i tylko z panelu sterowania szybami elektrycznymi zeszło trochę lakieru,głównie od potu,bo tam prawie cały czas ręka się opiera. Nie wiem jak w innych,ale patrząc że to klasa średnia,pewnie i reszta dobrze się trzyma.

Co do tego Accorda to coś przebieg niski.
Djmnich
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2014
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: 1.6 110KM

03 Paź 2015, 17:23

Trochę ją ktoś skrzywdził tym wydechem i zderzakiem tylnym.
Ja bym odpuścił, szukaj już 1.8.

Przebieg pewnie prawdziwy bo to jest 1.6.
Kieł
Stały forumowicz

03 Paź 2015, 21:32

boyka2727 napisał(a):honda moim zdaniem odpada bo droga w utrzymaniu tak samo jak peugeot
boyka2727 napisał(a):Nie od kolegów, a od starszych kierowców
musisz pamiętać o tym, że części do aut japońskich przypływają do nas statkami z okazji dużych świąt takich jak np boże narodzenie :yes: to podstawowa wiedza każdego kierowcy japońskiego auta

Jak ja kocham ludzi, którzy mentalnie tkwią w czasach świetności Syrenki i Pewexu... :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Paź 2015, 22:18

Kiedyś tak było teraz jest inaczej,części są sporo tańsze.

Za 10k kupisz już ładnego Mercedesa C180 a jak wiadomo bez gwiazdy nie ma jazdy :wink:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012