Samochód do 10 tys (Dynamiczny)

17 Wrz 2015, 21:23

Witam, Planuję zakup samochodu gdzieś do 10 tys. Czytałem z osobna na temat każdego modelu i chciałem się jeszcze was doradzić które z moich typów będzie najlepszym wyborem w tej cenie ? ponieważ nie mogę się sam zdecydować. Chciałbym wiedzieć które są bardziej awaryjne i na co zwracać uwagę przy zakupie i czy warto jeszcze szukać jak ma ponad 200 tys. przebiegu ? LPG raczej nie będę instalował chyba że już będzie. Zależy mi na samochodzie dynamicznym najlepiej 3-drzwiowym
Jestem z Częstochowy, woj. Śląskiego, raczej nie powinienem przekroczyć 20 tys. km rocznie po trasie i mieście

Moje typy:
Audi A3 8L 1.8T
Bmw E46 318TI
Honda Civic VII EP2
Golf IV 1.8T
Toyota Celica VII 16V
Opel Corsa C GSI 1.8

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
streetx
Nowicjusz

Auto: -

17 Wrz 2015, 21:41

Bmw E46 318TI - nie ten budżet
Honda Civic VII EP2 - nie ten budżet
Toyota Celica VII 16V - nie ten budżet
Opel Corsa C GSI 1.8 - nie ten budżet

Zostaje Golf i Audi A3. Wszystkie będą miały realny przebieg powyżej 200 tysięcy.
Tyle kosztują auta w Niemczech z mniejszym przebiegiem:
[link do mobile.de wygasł]

Dorzucę od siebie BMW E36 323 lub 328i
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Wrz 2015, 00:05

Golf IV GTI 1,8T lub Audi A3 1,8T dobre auta i silniki :ok:
Ale..znaleźć taki niezajechany to bardzo skomplikowane..proponowałbym szukać z lat max 98-99..sprawdzić stan ogólny i w miarę czy trzyma moc, no bo trudno jechać na hamownie. Osobiście wybrałbym czwórkę z uwagi na fajne światła, wewnątrz fotele sportowe Recaro, taki mini komputer typu średnie spalanie , chwilowe, temperatura, czas podróży itd..imitacja drewna jak w klasycznych fajnych autach z tamtego czasu..byle nie były pordzewiały za dużo i nie miały całej gamy kontrolek palących się bez przerwy typu ABS, poduszka itd..

Natomiast apropo tego o czym pisze Ossy, wg mnie na zachodzie te auta są ogólnie droższe, przyjeżdzają do nas mocno wyjeżdzone egzemplarze albo bite, no ale z drugiej strony kto kupi w PL z 99 roku przedlifta za 16 tys..skoro za tyle to ma 2003 po liftingu dużo lepiej wyposazony np
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ja zakupiłem swój za 11k 1,5 roku temu rocznik 2000 i mimo że ideał to to nie jest ale sprawny w b. dobrym stanie technicznym pare rzeczy do poprawienia blacharsko ale nie sypie się i trzyma moc co jest rzadkością bo przeważnie turbo padnięte, zapchany katalizator, jakieś rozszczelenienia itd..

Ale widziałem na niemieckich stronach podobny do mojego Golf IV 1,8T 98 rok, ale masakrycznie zniszczony - pocerowane fotele bo pewnie były spękane, korozja na błotnikach, felgi stalowe, pęknięta jedna z tylnych lamp, w środku śmietnik a cena 2500 euro..u nas takie auto to by kosztowało max 7 tys..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2015, 07:30

Lovato34 napisał(a):wg mnie na zachodzie te auta są ogólnie droższe, przyjeżdzają do nas mocno wyjeżdzone egzemplarze albo bite, no ale z drugiej strony kto kupi w PL z 99 roku przedlifta za 16 tys..skoro za tyle to ma 2003 po liftingu dużo lepiej wyposazony np

Polska to kraj marzycieli motoryzacyjnych :wink:
Auta maja byc w super stanie z dobrymi silnikami i niezlym wypasem, nie rzadko maksymalnym wypasem do teg z przebiegiem ponizej 200tys...
Aha i najwazniejsze maja byc tansze niz na zachodzie :lol:
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Paź 2015, 14:18

A jak myślicie, lepiej kupić audi A3 do 10 tys czy doskładać więcej i kupić civic VII EP2 lub bmw e46 compact ?
streetx
Nowicjusz

Auto: -
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...