Samochód do 10 tys (Dynamiczny)

17 Wrz 2015, 22:23

Witam, Planuję zakup samochodu gdzieś do 10 tys. Czytałem z osobna na temat każdego modelu i chciałem się jeszcze was doradzić które z moich typów będzie najlepszym wyborem w tej cenie ? ponieważ nie mogę się sam zdecydować. Chciałbym wiedzieć które są bardziej awaryjne i na co zwracać uwagę przy zakupie i czy warto jeszcze szukać jak ma ponad 200 tys. przebiegu ? LPG raczej nie będę instalował chyba że już będzie. Zależy mi na samochodzie dynamicznym najlepiej 3-drzwiowym
Jestem z Częstochowy, woj. Śląskiego, raczej nie powinienem przekroczyć 20 tys. km rocznie po trasie i mieście

Moje typy:
Audi A3 8L 1.8T
Bmw E46 318TI
Honda Civic VII EP2
Golf IV 1.8T
Toyota Celica VII 16V
Opel Corsa C GSI 1.8

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
streetx
Nowicjusz

Auto: -

17 Wrz 2015, 22:41

Bmw E46 318TI - nie ten budżet
Honda Civic VII EP2 - nie ten budżet
Toyota Celica VII 16V - nie ten budżet
Opel Corsa C GSI 1.8 - nie ten budżet

Zostaje Golf i Audi A3. Wszystkie będą miały realny przebieg powyżej 200 tysięcy.
Tyle kosztują auta w Niemczech z mniejszym przebiegiem:
[link do mobile.de wygasł]

Dorzucę od siebie BMW E36 323 lub 328i
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Wrz 2015, 01:05

Golf IV GTI 1,8T lub Audi A3 1,8T dobre auta i silniki :ok:
Ale..znaleźć taki niezajechany to bardzo skomplikowane..proponowałbym szukać z lat max 98-99..sprawdzić stan ogólny i w miarę czy trzyma moc, no bo trudno jechać na hamownie. Osobiście wybrałbym czwórkę z uwagi na fajne światła, wewnątrz fotele sportowe Recaro, taki mini komputer typu średnie spalanie , chwilowe, temperatura, czas podróży itd..imitacja drewna jak w klasycznych fajnych autach z tamtego czasu..byle nie były pordzewiały za dużo i nie miały całej gamy kontrolek palących się bez przerwy typu ABS, poduszka itd..

Natomiast apropo tego o czym pisze Ossy, wg mnie na zachodzie te auta są ogólnie droższe, przyjeżdzają do nas mocno wyjeżdzone egzemplarze albo bite, no ale z drugiej strony kto kupi w PL z 99 roku przedlifta za 16 tys..skoro za tyle to ma 2003 po liftingu dużo lepiej wyposazony np
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ja zakupiłem swój za 11k 1,5 roku temu rocznik 2000 i mimo że ideał to to nie jest ale sprawny w b. dobrym stanie technicznym pare rzeczy do poprawienia blacharsko ale nie sypie się i trzyma moc co jest rzadkością bo przeważnie turbo padnięte, zapchany katalizator, jakieś rozszczelenienia itd..

Ale widziałem na niemieckich stronach podobny do mojego Golf IV 1,8T 98 rok, ale masakrycznie zniszczony - pocerowane fotele bo pewnie były spękane, korozja na błotnikach, felgi stalowe, pęknięta jedna z tylnych lamp, w środku śmietnik a cena 2500 euro..u nas takie auto to by kosztowało max 7 tys..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2015, 08:30

Lovato34 napisał(a):wg mnie na zachodzie te auta są ogólnie droższe, przyjeżdzają do nas mocno wyjeżdzone egzemplarze albo bite, no ale z drugiej strony kto kupi w PL z 99 roku przedlifta za 16 tys..skoro za tyle to ma 2003 po liftingu dużo lepiej wyposazony np

Polska to kraj marzycieli motoryzacyjnych :wink:
Auta maja byc w super stanie z dobrymi silnikami i niezlym wypasem, nie rzadko maksymalnym wypasem do teg z przebiegiem ponizej 200tys...
Aha i najwazniejsze maja byc tansze niz na zachodzie :lol:
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Paź 2015, 15:18

A jak myślicie, lepiej kupić audi A3 do 10 tys czy doskładać więcej i kupić civic VII EP2 lub bmw e46 compact ?
streetx
Nowicjusz

Auto: -
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...