Autko do 12 tys.

23 Kwi 2017, 18:04

Cześć,
W końcu nadeszła chwila na zakup własnego samochodu. Trochę zwlekałem ale do tej pory jak musiałem to korzystałem z Carismy od rodziciela. Jednak teraz już muszę zakupić własny wóz.

Budżet: jak w temacie, interesuję mnie samochód do 12 tys., czym mniej tym lepiej, bo wiadomo jeszcze będą opłaty.

Rejon: woj. mazowieckie, Nowy Dwór Mazowiecki

Użytkowanie: przede wszystkim będzie to jazda po mieście, ewentualnie sporadyczne wypady do 100 km.

Własne potrzeby: z racji tego, że nie będzie używany do dalekich tras to preferuję benzyniaka. Obowiązkowo 5 drzwiowy oraz w hatchbacku. Jakiś większych wymagań nie posiadam.
Na ten moment myślałem nad Audi A3, Golf IV, Seat Leon albo Focus Mk2. Który byście wybrali? Ewentualnie jestem otwarty na inne propozycje :)
lamciak
Nowicjusz

Auto: nie mam

23 Kwi 2017, 18:40

Golfa IV to możesz za 6 tyś kupić, szanuj pieniądze. Chyba, że jakieś 1.8T planujesz. A3 i Leon to praktycznie to samo, ale chociaż lepiej wyglądają na zewnątrz i w środku, a przede wszystkim plastiki mają lepsze (czwórka to porażka jakaś).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Kwi 2017, 20:01

Nie ukrywam, że szukałem trochę młodszych, 2003 rocznik i młodsze. Jak takie patrzyłem oscylowały w graniach 8-12 tys. Za 6 tys. to prawdopodobnie jakiś 2000 i starsze.
lamciak
Nowicjusz

23 Kwi 2017, 20:04

I co ten rocznik Ci daje? Golf 4 to nadal Golf 4, tam jakiś cudów nie będzie, czy to 1999, czy 2003. Jedyny sens jak mówiłem to kupno 1.8T, trzyma wartość chociaż.

Leon/A3 trochę lepiej, bo mimo wszystko auta wyglądają na świeższe.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

24 Kwi 2017, 05:17

Bardzo trudno będzie pogodzić Twoje wymagania- czyli rocznik 2003 oraz silnik 1.8 T w tym budżecie, bo to raczej nie wchodzi w grę. Jeżeli auta grupy VAG to dobrą opcją jest także silnik 1.8 125 km, ale szukałbym też wśród innych marek i modeli. Zerknij na Opla Vectre C- dostaniesz spokojnie za 12k z początków produkcji.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2017, 07:14

W sumie to kolega wyżej zaproponował 1.8T. Ja myślałem nad 1.6 albo 1.8. Co do rocznika to prawdopodobnie błędnie myślałem że jak młodszy to lepszy. Jak mówiłem jestem otwarty na propozycje ;).
lamciak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...