Autko do 12 tyś. złotych

03 Lut 2012, 19:07

Witam.

Poszukuję auta do 12 tysięcy złotych dla początkującego kierowcy.
Zależy mi by samochód posiadał klimatyzację, przyzwoity wygląd karoserii, małą awaryjność oraz przyzwoite spalanie na poziomie do (max!)8l/100km benzyna. Głównie szukam auta z silnikiem benzynowym.

Myślałem przez chwilę o polo III, auto tanie, jednakże małe i nie można mu przypisać zasługi bezawaryjnego (no ale w końcu jakiemu samochodowi można :) ). Z polo dałem sobie spokój i przerzuciłem się myślami nad Fiatem Punto II po liftingu. W międzyczasie natknąłem się również na hyundai'a getz, cenowo jest to najwyższy stopień jaki mogę wydać (12 tyś,12,5/13 przy b.dobrej okazji). Z wyglądu prezentuje się wedlug mnie lepiej od fiata, spalanie wynosi (podobno) do 8 l w mieście, ale z tego co czytałem to kierowcy, którzy posiadają te hyundaie z silnikiem 1.3, 82 km, w swoich raportach o spalaniu są bardzo różni.

Najlepiej żeby auto było 4/5 drzwiowe, chociaż jeśli będzie 2/3 to żaden kłopot.
Prosiłbym o jakąś rade, czy hyundai jest autem godnym polecenia za te 12/13 tyś, czy może macie jakieś inne typy dla mnie?

Z góry dziękuje za pomoc.
lukas93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2012

03 Lut 2012, 19:17

Hm
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Od koloru do wyboru :)
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III

03 Lut 2012, 19:30

Seat odpada, dizajnersko mi się kompletnie nie podoba.
Passat & BMW = nie interesują mnie zbytnio auta poniżej 2000 roku
Audi również odpada bo nie szukam auta na gaz, po za tym ten kolor, :? .

Z wymienionych przez Ciebie samochodów najbardziej wpadła mi w oko almera. Przyglądałem się jej już kiedyś aczkolwiek nie wiem jak wygląda cena części do niej.

W tej chwili myślałbym nad Getzem bądź Almerą.
lukas93
Nowicjusz

03 Lut 2012, 19:43

Uwierz mi , że Seat to najlepsze według mnie na rynku auto :P
Almerka roczek Cie kusi :) , ale warta uwagi, a co Cię jeszcze interesuje,Getza bym podarował sobie ;)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2012, 20:05

W tych cenach możesz porozglądać się za golfem IV albo Audi A3.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

03 Lut 2012, 20:18

Najbardziej zainteresowałem się właśnie Getzem,
po za tym myśłałem nad punciakiem, fordem focusem/fiestą.

Generalnie potrzebuje auta, które jest po prostu tanie w eksploatacji i rocznikowo nie schodzi poniżej 2002 roku.
lukas93
Nowicjusz

03 Lut 2012, 20:26

Nie wpychajcie chłopakowi starego niemieckiego rzęcha z milionem przebiegu, na grupę VAG szkoda kasy ;] Moze peugeot 206 cię zainteresuje?
pali niewiele, dość młody, bezawaryjny, niski przebieg, częsci tanie, jest wiele egzemplarzy tego typu.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

03 Lut 2012, 20:29

Wole 100x VW niż ,,pedżota", ja na Twoim miejscu powaznie bym się zastanowił nad tą Almerka ;), w pedżota sie nie pchaj
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lut 2012, 20:43

A to dlaczego?
Nie myślisz, że z jakiegoś powodu ludzie kupowali te Peugeoty częściej niż Seaty czy Almery?
Moja ciotka miała 206 przez 8 lat, jak na tak mały samochód to bardzo przyjemny w obcowaniu i przede wszystkim bezproblemowy. Polecam
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2012, 20:46

Mati2802 każdy tu poleca co mu się podoba, a to co weźmie lukas93 to on zadecyduje, a nie ty. Może akurat mu by się spodobał golf albo coś z tego koncernu. Sam masz Skodę a nie każesz się pchać w VAG. To że niektórym się trafiają rzęchy bo nie sprawdzają ich dobrze to ich wina. Nie każdy samochód z VAG to szrot z 3-4 razy większym przebiegiem niż wiemy.
Co do Getza to słyszałem wiele opinii na jego temat i każdy gada co innego, wiec nie umiem powiedzieć jak się sprawuje. Focusem miałem okazje jechać kiedyś i powiem że byłem pozytywnie zaskoczony, bo jakoś fordy mnie kiedyś nie przekonywały. Znajomy ma focusa chyba w 1.6 i leje w niego tylko paliwo i jeździ. Peugeot też wydaje się dobry z tego co widzę, bo sąsiad ma takiego i jeździ nim dość dużo i nie narzeka
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

03 Lut 2012, 21:10

Ja nic nie wspomniałem że moja octavka to rzęch na podwórku mam jeszcze golfa 4 tdi i jeździ, ale chodzi mi tylko głównie o to że VW jest bardzo przereklamowany i szkoda na niego kasy bo są na prawdę lepsze auta a po spadku wartosci można odnieść inne wrażenie.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

04 Lut 2012, 12:30

lukas93 napisał(a):Myślałem przez chwilę o polo III, auto tanie, jednakże małe i nie można mu przypisać zasługi bezawaryjnego (no ale w końcu jakiemu samochodowi można ).

Ładnie sie usmaiłem czytając to...Ten model polo to jedno z najbardziej bezawaryjnych polo (jak nie najbardziej),w jednej z gazet pisali nawet że "od tego malucha bardziej bezawaryjna może być juz chyba tylko toyota starlet".
No ale to twój wybór,tylko proszę nie pisz tutaj takich głupot że 6n/6n2 są awaryjne bo (bez urazy) ale robisz tylko z siebie idiote...
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

04 Lut 2012, 12:41

A ja jestem zdegustowany, że gdy ktoś nie pieje z zachwytu nad VW to nazywasz go idiotą.
Jasiek90
Stały forumowicz

04 Lut 2012, 12:47

Ale mnie nie chodzi o markę tylko o to że jest to pisanie info które są nieprawdziwe,czy ja zachwalam wszystkie vw?Również odradzam silniki które są nie udane,oraz modele z dieslami 2.0 czy 2.5 v6...
To tak jak ja bym napisał że yaris jest najbardziej awaryjna toyotą
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

04 Lut 2012, 12:52

No ale zamiast go obrażać to podrzuć mu jakieś linki do testów, rankingów itd. żeby go przekonać, że nie ma racji.
A tak to nie dość, że go nie przekonasz to jeszcze zrazisz do modelu broniąc go w ten sposób.
Pozdrawiam.
Jasiek90
Stały forumowicz