Jakie małe auto?

31 Sty 2012, 11:05

Witam Forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum (choć jestem biernym obserwatorem od kilkunastu miesięcy).
W ciągu tego roku będę się skłaniał do zmiany samochodu. Na razie jeżdżę Grand Cherokee'm ZJ. Ale poprzez zmierzanie cen paliw w Polsce do "standardu" europejskiego i przewidywanego konfliktu w Iranie (7 zł/litr nie będzie dla mnie zdziwieniem), zmiany priorytetów w życiu oraz poprzez częstszą konieczność z korzystania auta, będę zmuszony do zakupu jakiegoś małego samochodu (z czego się notabene bardzo cieszę!). Pewnie zakupu dokonam w połowie roku, ale chcę mieć już jakiś ogląd, jaki samochód jest warty zainteresowania (w przeciwieństwie do naszych polityków staram się patrzeć z wyprzedzeniem ;p).

Przedział cenowy do 22 tysięcy złotych.
Co uważacie nt. Suzuki Swift oraz Fiata 500?

Jeżdżę sam samochodem, od czasu do czasu z jednym pasażerem (mam tylko 21 lat). Mieszkam na ucywilizowanej wsi, ale dobre zawieszenie by się jednak przydało (jestem rolnikiem i czasami jest mus jechać na straszne zadupie - pomimo że mamy Lanosa, który docelowo do tego służy :P).

Jako że do Warszawy mam 40 km to często korzystam z trasy.
Wielkość spalania jest dla mnie istotna, ale też nie chcę tooootalnie ospałego silnika.

Kochani, nie chcę kupować ponad 10-letniego auta wyższego segmentu ze spalaniem o 2 litry większym (np. BMW E46, Mercedes C-klasse, czy też Volvo V40, które osobiście mi się podobają), bo się tak przejechałem na wypierdzianych "igłach" od weterynarzy z alpejskiej wioski, że wolę po prostu mały, sprytny, ale świeży samochód zakupiony bezpośrednio od osoby, która korzystała z auta).

Pozdrawiam serdecznie. :)
syferus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 2009

31 Sty 2012, 12:22

A może Vw Polo IV FL : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

31 Sty 2012, 14:00

500 nie :D to typowo damskie autko, swift jest ok, ale w brew pozorom w cale mało nie pali :)

Jak zależy ci na kosztach eksploatacji i chcesz naprawdę małe autko to lupo powinno być idealne ;) A jeszcze w SDI to praktycznie bezawaryjna konstrukcja i zadowala się małą ilością benzyny :)

1,2TDI 3L spala 3,5-4,5 L w mieście :)
Prz3moo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sty 2012, 14:31

500 jest.. ochydna :roll:
Od siebie polece Peugeota 206.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2012, 14:40

Prz3moo "A jeszcze w SDI to praktycznie bezawaryjna konstrukcja i zadowala się małą ilością benzyny :) " - pierwsze słysze, że SDI są na benzyne...
Co do Lupo też popieram 1.2TDI 3L. Trochę mała moc, ale autko jest lekkie to powinno ci wystarczyć.
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

31 Sty 2012, 14:43

SDI- wolno ssący diesel :)

Dobrze myślałem że napisałem :) :oops: :oops: :oops: :oops:
Prz3moo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sty 2012, 21:17

Jakoś nie jestem przekonany do VW, wiem, że to dobra konstrukcja. Wydaję mi się, że FIAT 500 będzie bardziej reprezentatywny... Jak jest z jego awaryjnością? Czytałem, że wg jakiegoś tam niemieckiego rankingu jest to najmniej awaryjny samochód w tej klasie. A co do jego wyglądu - kwestia gustu. Ja jestem nim zachwycony... Jeśli nie jest awaryjny, to pewnie się na niego skuszę, bo macie rację - Swift relatywnie sporo pali. Rzucajcie jakimiś pomysłami. :)
syferus
Nowicjusz

31 Sty 2012, 22:44

Witam,
Pewnie zostane troszkę wyśmiany ale polecam Toyotę Yaris w starej budzie ... roczniki do 2005 ... spalanie w miarę przyjemne .. czy to diesel czy benzyna ... Auto jezdzi u mnie drugi rok ... jedynie co wymienialem to klocki ... ;p Auto to jeżdzi u weterynarza żeby było smieszniej ....
kris1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4/Skoda Roomster
Silnik: 2.0 VVTI/1.9 TDI

01 Lut 2012, 11:29

No i dobrą propozycje podałeś ale jest minus,mianowicie malo miejsca w środku.
Z innych propozycji może być jeszcze Corsa C z końca produkcji.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lut 2012, 11:34

barol91 napisał(a):No i dobrą propozycje podałeś ale jest minus,mianowicie malo miejsca w środku.

Dokładnie,ogólnie srodek nie sprawia w tym samochodzie za fdobrego wrażenia,ale ogólnie samochód naprawdę dobry.
Jeszcze jednym minusem mogą być też droższe części niż np:do niemców,ale za to mało kiedy trzeba je wymieniać ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

01 Lut 2012, 11:42

dokładnie ... Zgodzę się ze demonem przestrzeni to wnętrze nie jest ... Ale to wszystko nadrabia sprawność i powiem szczerze bezawaryjność tego auta ... Bardzo szybko znajduje nabywców na rynku wtórnym ... obecnie szkoda mi go sprzedać ale, nie chcemy go zatyrać .. troche kilometrów sie robi
kris1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4/Skoda Roomster
Silnik: 2.0 VVTI/1.9 TDI

01 Lut 2012, 11:48

Z Yariskami macie rację :D Moja kuzynka ma z pierwszej generacji, ciocia z drugiej generacji i kuzyn też z drugiej generacji i są zadowoleni z użytkowania.
Yaris'ka by mi odpowiadała.
Czemu jesteście uprzedzeni do Fiata 500?
syferus
Nowicjusz

01 Lut 2012, 11:52

Bo 500 jak dla mnie jest brzydka a dwa to auto bardziej dla kobiety.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lut 2012, 12:22

Ale to kwestia upodobań.
Wiecie jak jest z jego awaryjnością w rzeczywitości, np. w porównaniu do Yaris, kosztem eksploatacji i ewentualnych napraw? :) Tylko proszę o obiektywizm, przyjmijmy, że oba samochody wyglądają identycznie. :D
syferus
Nowicjusz

01 Lut 2012, 12:28

Czemu jesteście uprzedzeni do Fiata 500?

Bo żyjemy w Polsce :?
500 to pięknie wyglądający stylowy samochód, świetne nawiązuje do oryginalnej 500-tki. Szukając samochodu klasy też byłby to moj faworyt, tylko, że nie w tej kwocie.Z tego co widzę na 500 potrzeba minimalnie z 30 tysięcy, w mniejszej kwocie kupisz tylko jakiegoś mega sztrucla.

A co powiesz na na trochę starszego Mini Coopera. Świetny samochód, niestety trohę droższy w serwisowaniu.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Lub Citroena C2?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Całkiem niezłe jest również Renault Twingo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza