Autko do 14 tys

27 Lut 2011, 20:47

Szukam auta już dłuższy okres czasu. Potrzebuje waszej pomocy.
Jestem studentem , mam 14 tyś na samochód: sedan albo hatchback, diesel , 4/5 drzwiowy, rok produkcji 2000+, od razu nadmienie że nie podobają mi się golfy :P
Macie jakieś propozycje może linki.( Wrocław) Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
lesotho
Nowicjusz

Miejscowość: wroclaw

27 Lut 2011, 21:02

Może alfa romeo 147. Wbrew pozorom nie jest to awaryjne autko. Silniki diesla jtd uchodzą za jedne z najlepszych, jedyne na co trzeba uważać to na zawieszenie, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

27 Lut 2011, 21:08

Rzeczywiście ciekawe, są może 4/5 drzwiowe ? mam awersje do 3 drzwiowych, uważam że to nie jest wogóle praktyczne i te odsuwanie fotela, udręka. Spory przebieg moim zdaniem jak na taki rocznik. Do 170 tyś byłoby fajnie. Slyszalem że alfy są awaryjne , napewno trzeba dobrze trafić. Ale ja nie mam szczęścia do aut.
lesotho
Nowicjusz

27 Lut 2011, 21:17

Oczywiście że są 5-drzwiowe. Opinie o awaryjności alf są mocno przesadzone. Przy modelu 147 alfa zrobiła duży postęp i awaryjnością nie ustępuje konkurencji. Zaznaczam, że alfę możesz znaleźć w dużo lepszym stanie niż vw czy inne popularne auto, gdyż te auta są mniej popularne i mniej handlarzy przy nich kombinuje. Ogólnie uważam że lepiej kupić zadbaną alfę niż zajeżdżone auto uznanej marki.
beybe
Początkujący

27 Lut 2011, 21:22

Cały problem w tym że z tego co zdążyłem się zorientować to lepsze auta są sprzedwane wśród znajomych a obcemu wciska się cokolwiek byle na tym zarobić. Ciężko trafić na coś w miare ciekawego.
lesotho
Nowicjusz

27 Lut 2011, 21:31

Tak jest niestety, ale dużo lepiej znaleźć taką alfe w lepszym stanie i młodszą niż inne zachwalane auto. W Polsce najlepiej się sprzedają niemieckie auta, więc handlarze na nich najlepiej zarabiają. Moi rodzice od 10 lat posiadają peugeota 306. Według obiegowej opinii uchodzą one za bardzo awaryjne. Przez okres użytkowania wymienili tylko akumulator i przepaloną żarówkę. Peugeot mimo 260tys przebiegu śmiga jak nowy. Wg mnie głupotą jest przepłacać tyle za niemieckie auto, bo nie wiem kim trzeba być żeby dać 15tys za 15letnie auto. Kilku moich znajomych takie zakupy zrobiło i większość żałuje.
beybe
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model hybrydowy BMW ActiveHybrid 3
    Model hybrydowy oparto na BMW 3 Sedan, który jest wzorem łączenia w wyglądzie nadwozia elegancji ze sportowym zacięciem. Zwracające uwagę detale: oznaczenia na słupkach C, na nakładkach progów drzwiowych, specjalne ...

27 Lut 2011, 22:12

Może Alfa 156?
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM

27 Lut 2011, 23:01

Tu masz jeszcze lancie lybre, też bardzo niedoceniany samochód:
[link do oferty na Allegro wygasł]
beybe
Początkujący

27 Lut 2011, 23:47

Fajne te Alfy tylko kazda ma strasznie czysty silnik, prawie sterylnie czysty. A to nie wróży dobrze. Ale napewno dzięki wam będe zwracał uwage na alfy. Mam jeszcze pytanie dotyczące komisów samochodowych. Czy warto kupować w komisie? Jeżeli tak to w takich największych ? czy może osiedlowych?
A Lancia nawet niezla tylko w srodku nie przypadla mi do gustu.
lesotho
Nowicjusz

28 Lut 2011, 00:54

Najlepiej by było kupić samochód od prywatnego właściciela, ale takich to szukać ze świeczką. Według mnie nie ma zbytniej różnicy między dużym komisem a małym. Jeżeli będziesz poszukiwał auta patrz na stan, a nie przebieg itp. Jeżeli już znajdziesz przyzwoity egzemplarz to warto by go było oddać do warsztatu, sprawdzić podzespoły, podpiąć pod kompa, aby mieć pewność co do stanu auta. Taka weryfikacja kosztuje ok 300zł, ale moim zdanie warto, bo wiesz co kupujesz.
beybe
Początkujący

28 Lut 2011, 13:14

tak właśnie myślałem że komis to zły pomysł. Swoją drogą wczoraj byłem w jednym, auta w opłakanym stanie a przy okazji warsztat z zapasowymi częściami był. Macie może jakieś fajne marki ? chciałbym aby było ekonomiczne i nieźle się prezentowało. Wiem że za 14 tyś to będzie ciężko ale napewno coś macie.
lesotho
Nowicjusz

28 Lut 2011, 13:29

Alfa 147 z silnikiem JTD za 14 tysiecy to będzie maksymalnie wyżyłowany trup. Nie warto nawet tracić czasu na szukanie.
156 w tej kwocie to z rocznika 98-99.

Ja na twoim miejscu obejrzałbym się za:

Toyota Corollę E11

Fordem Focusem I z silnikiem TDDi, który jest mniej wrażliwy na zła jakość paliwa.

Seatem Ibizą II po faceliftingu z silnikiem TDI
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

28 Lut 2011, 14:06

Ibiza mi sie nie podoba , dzieki za info o alfie a co do focusa to wlasnie takich szukam tylko ze we Wroclawiu.
lesotho
Nowicjusz

28 Lut 2011, 15:06

A co powiesz o Seacie Leonie lub Oplu Astra? To moim zdaniem idealne auta dla młodych kierowców. Bogaty wybór wersji silnikowych,a 3-drzwiowa Astar byłaby jeszcze tańsza.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

01 Mar 2011, 00:29

Seat Leon w Polsce za 14 tyś ? musiałby sporo przejść a o Astrze myślałem już wcześniej ale jak dla mnie to taki bezpłciowe auto. Samochód musi mi się poprostu podobać.

[ Dodano: 2 Marzec 2011, 00:03 ]
Mam okazje kupic Toyote Avensis I z 2002 roku z pełnym wyposażeniem w dieslu, troche nie podoba mi się buda, znaczy autko zadbane ale sama konstrukcja wygląda staro. Do kupienia za 17 tyś ... uważacie że warto ?
lesotho
Nowicjusz