Auto w przedziale cenowym 10-15 tys

26 Lut 2011, 21:16

Witam,

Na zakup auta mam 10-15 tys. Będzie to mój pierwszy samochód. Miesięczny przebieg około 1500 km ( 50% trasa, 50% miasto ). Będę jeździł głównie sam. Silnik chciałbym raczej benzynowy o maksymalnej pojemności 1,6. Do tej pory jeździłem głównie Toyotami ( Corolla i Starlet ). Idealnym autem wydaje się Yaris, ale nie podoba mi się w ogóle. Ma fatalny wygląd i wydaje się autem dla kobiety. Zależy mi na bezawaryjności, średnich osiągach i żeby była dobra blacha ( brak garażu ). Nie zależy mi by auto było super komfortowe i wyposażone.
Wybrałem takie auta:

Seat Ibiza III( mój faworyt )

Honda Civic VI (znalezienie VII w tej cenie chyba nei realne)

Mazda 323F (czytałem że ma słabą blachę )

Mitsubishi Colt

Proszę o pomoc w wyborze, czekam też na Wasze propozycje.
joker87
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie

26 Lut 2011, 21:24

Osobiście rozważał bym Mazdę, Hondę lub Colta. Mało awaryjne, dobre auta.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

26 Lut 2011, 21:52

Wybrałby mazdę,bo jest niezawodna i zawsze można na nią liczyć.Ale największa wada to spalanie,bo przy oszczędnej jeździe pali 6l/100 km,a średnie spalanie wynosi powyżej 8l/100 km,ale dla mnie jest najlepszym wyborem.
Mercedes_SLS94
Nowicjusz

Miejscowość: R-sko

26 Lut 2011, 23:23

Mercedes_SLS94 napisał(a):Wybrałby mazdę,bo jest niezawodna i zawsze można na nią liczyć.

Tu sie zgodze.

Ale największa wada to spalanie,bo przy oszczędnej jeździe pali 6l/100 km,a średnie spalanie wynosi powyżej 8l/100 km,ale dla mnie jest najlepszym wyborem.
?? Wada ?? Czy srednie 8L to tak duzo? No nie wiem kwestia dyskusyjna. Ja bym postawil zdecydowanie na mazde. Spalanie w zakresie 8-9 l w miescie to nie tak duzo. Moim zdaniem standard jak na ta klase samochodow.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

27 Lut 2011, 00:43

Czy to dużo,wiesz zawsze można znaleźć jakiś mniejszy i ekonomiczniejszy samochód.
Mercedes_SLS94
Nowicjusz

Miejscowość: R-sko

27 Lut 2011, 12:29

Mozna owszem. Pomysl tez o skodzie fabii 1 gen i oplu corsa C
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

28 Lut 2011, 15:18

Albo o fiacie Stilo,bo do 15 tyś zł kupi się już młodsze roczniki z full wyposażenieniem. A czemu koneicznie chesz silnik benzynowy? Może warto zastanowić sie nad diseslem.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

28 Lut 2011, 15:42

Myślę, że Honda to by był dobry wybór.
Ale tez dodam, że ja sam zakupiłem Opla Astre II z 2000r. Przebieg 192 i rdzy póki co nie widać nigdzie, a podobno słabe blachy.
No i diesel, ale to już zależy od preferencji użytkownika.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

01 Mar 2011, 01:09

Dziękuje za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy Alfa Romeo 147 będzie dużo droższa w utrzymaniu niż auta wymienione wyżej ?
joker87
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie