Autko do 15 tyś

16 Sie 2015, 21:12

Witam!
Od dłuższego czasu przeglądam forum, ale dopiero teraz zdecydowałem się założyć konto.
Przechodząc do tematu, od pół roku jeżdżę Fiatem Seicento 0.9, miałem to autko świeżo po prawku żeby zacząć jeździć na czymś słabszym, wiadoma sprawa.
Od małego interesuję się motoryzacją no i od dawna wszystkie swoje pieniądze odkładałem na autko. Wiadomo, Fiacik jeździ, ale chciałbym spełnić swoje marzenie i mieć jakąś swoją perełkę.
Tak jak w temacie, mam do dyspozycji 15 tyś maksymalnie, nic więcej.
Ogólnie miesięcznie robię jakoś 600-800km. Od autka oczekiwałbym żeby silnik był żywy, co najmniej 90KM, raczej preferowałbym benzynę bez LPG, z wyposażenia zależy mi na klimatyzacji. Auto nie musi być 5-drzwiowe, byleby z przodu dwa miejsca były komfortowe i tam było sporo miejsca, z tyłu rzadko kto będzie podróżował. Nie chciałbym auta zajechanego, ale wiadomo to zalezy już od konkretnego modelu. Auta które mnie najbardziej interesują:
-Seat Ibiza
-Toyota Corolla E12
-Honda Civic VII (nie chcę wersji hatchback, co myślicie o wersji Coupe?)
Oczywiście nie wybieram z tych powyższych trzech, chętnie posłuchałbym waszych propozycji. No i nie chcę żadnych francuzów, starych BMW czy zajechanych A3 ;p
NIGHTHAWK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2015
Auto: Fiat Seicento
Silnik: 0.9 39KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Sie 2015, 13:13

Jeśli poruszasz się głównie po mieście i na bardzo krótkich trasach Ibiza będzie dobrym wyborem - auto śmiesznie tanie w utrzymaniu, przyzwoicie jeżdżące, z dobrymi blachami i trwałymi silnikami, w Twoim budżecie możesz polować na polifta (po 2006), w którym trudno wskazać jakieś typowe usterki. Jeśli ma być benzyna polecam 1.4 16v 100KM albo nieco słabszą, 85-konną wersję - pozbawiony wad (po lifcie), całkiem dynamiczny silnik.
Jeśli jednak trasy będą częstsze i dłuższe poszukaj jakiegoś kompakta - Civic jest ok, uwaga jedynie na padające łożyska w skrzyni biegów (często spotykana usterka) i mało trwałe zawieszenie/układ kierowniczy. Corolla też ok, z tym, że to raczej nudnawe, do bólu przeciętne auto (drogie części). Rzuć okiem na Forda Focusa (myślę, że możesz polować na mk2 z początku produkcji z 1.6 115KM) - fajnie prowadzące się, tanie w utrzymaniu auto.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

17 Sie 2015, 13:21

łysy30 napisał(a):Corolla też ok, z tym, że to raczej nudnawe, do bólu przeciętne auto (drogie części).

bez przesady z tymi częściami - nie odbiegają zbytnio kosztowo od niemieckich ;) Chyba, że mówimy o ASO
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Sie 2015, 14:22

Astra H z silnikiem 1.8 125KM też jest fajnym wyborem pod względem trwałości, tanich części i prostej konstrukcji.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sie 2015, 22:30

Ibiza za 14-15 tyś z roku 2006-2007 jest warta zainteresowania?
Szczerze mówiąc Opel Astra też mnie zainteresował, tylko nie za bardzo rozumiem tego oznaczenia "H". :oops: III jest fajna, ale to chyba za mały budżet na taką wersję auta w tej generacji?
Focusa też bym rozważył. Które z tych aut byłoby najtańsze w ekslopatacji, jeśli mówimy o ewentualnych częściach zamiennych?
NIGHTHAWK
Nowicjusz

17 Sie 2015, 22:51

Astra H = Astra III :mrgreen:
Były Kadetty A, B, C, D, E, a potem oznaczenia przejęły Astry - następca modelu Kadett :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...

18 Sie 2015, 12:10

W tym budżecie lepiej nastawić się za tą Astrą H (nie ukrywam że 125KM bardziej mnie przekonuje) z 2004-2005 czy może oglądać się za Ibizą z 1.4 z 2006-2007?
NIGHTHAWK
Nowicjusz

18 Sie 2015, 12:21

Ja bym brał zdecydowanie Astre bo nie lubię małych puszek :mrgreen: Pod względem technicznym w obu przypadkach będzie tanio i prosto.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra