Autko do 23000 tys. Niezawodne, tanie w utrzymaniu

10 Lis 2016, 14:09

Witam! Jestem tutaj nowy na forum i chcialem sie Was doradzic w sprawie wyboru autka do okolo 23000 aczkolwiek moglobybyc troszku mniej;)

Zalezy mi aby autko bylo bezawaryjne, tanie w utrzymaniu, raczej tylko benzyna, chcialbym rowniez aby bylo w miare mlode z niezaduzym przebiegiem (chociaz to pojecie wzgledne ;) )

Biore pod uwage benzyne, poniewaz diesle sa duzo bardziej skomplikowane - pompowtryski etc. Aczkolwiek nie wykluczam diesla ale tak jak mowilem wolalbym benzyne;) Pisze to poniewaz jest to forum i licze na goraca wymiane zdan pogladow i opinii;)

Na ten moment myslalem o Vw Jetta, ale nie wiem z jakim silnikiem. W oko wpadly mi rowniez C4 Picasso, Audi A6, moze jakas Toyota avensis?

Musze powiedziec ze pisze glownie z tego powodu ze nie wiem jakie silniki w danych modelach sa niezawodne, jakie marki sa niezawodne, w sumie to bardzo malo wiem na ten temat;)

Takze prosze Was o pomoc;)

Czekam na odpowiedzi,

Pozdrawiam,
Adamux92
Adamux92
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 2010
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2016, 14:39

Jetta, c4, avensis, a6, baaardzo różne auta. Koszty utrzymania auta segmentu "premium" (A6) do niskich nie należą, poza tym auto swoje waży także zużycie paliwa również będzie większe. Z benzyniakami koncernu vw w XXI wieku jest duży problem. Jedynymi, które można byłoby polecić są 1.6mpi i 1.8T. Problem w tym, że 1.6 jest starą, mało dynamiczną konstrukcją a ceny nadających się do jazdy 1.8T są chore.

Ode mnie: Grande Punto / Bravo (1.4T-jet), Vectra C (1.8/122), corolla e12 (1.6), lexus is200, volvo s40, focus mk2, laguna mk2 FL
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lis 2016, 14:48

Hmm... Fiat, ford i renault nie wiem co o nich myslec, wydawalo mi sie zawsze ze te marki do niezawodnych nienaleza. Volvo jak nabardziej tak, no i Lexus... Piekne autko, ale czy aby napewno tanie w utrzymaniu?;)
Adamux92
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 2010
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2016, 14:51

Invi napisał(a):Ode mnie: Grande Punto / Bravo (1.4T-jet), Vectra C (1.8/122), corolla e12 (1.6), lexus is200, volvo s40, focus mk2, laguna mk2 FL
delikata hipokryzja, bo w tym samym poście zlinczowałeś autora za zupełnie inne auta :mrgreen:
Ciężko coś doradzić, bo masz duży rozstrzał i nie napisałeś czego tak naprawdę potrzebujesz. Z Twoich typów najlepszy będzie Citroen.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lis 2016, 14:56

Nie wie czego chce, więc i ja wrzucam wszystko :ok: :ok:

E: Akurat volvo s40 i focus to auta o bliźniaczej konstrukcji, te same zawieszenia, te same silniki. Czy znaczek volvo działa tak, że auto mniej się psuje? Nie do końca, to są stereotypy, którymi nie należy się kierować.
Patrzysz na Jettę, myślisz "VW jest w uj na ulicach, wszyscy chwalą i się podniecają, więc musi być ok" a nie ma w tym ani troszkę prawdy. W całym koncernie, przez prawie 10 lat nie stworzono silnika, z którym nie byłoby problemów.
Laguna mk2, znana jako "królowa lawet", ale nie każdy wie, że po FL (2005) te auta są naprawdę ciekawą opcją ponieważ poprawiono problemy z elektryką. Dzięki złej opinii szerzonej przez januszów w passatach możesz kupić to auto taniej niż samochody podobnej klasy innych marek. Tańszy nie znaczy gorszy

E: T4 caravelle 2.5tdi, niezawodny xD
Ostatnio edytowany przez Invi 10 Lis 2016, 15:04, edytowano w sumie 2 razy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lis 2016, 15:02

A więc zapomniałeś o VW Up wykrzyknik i kilku większych :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...

10 Lis 2016, 15:23

Adamux92 napisał(a):Piekne autko, ale czy aby napewno tanie w utrzymaniu?;)

Zależy jak na to patrzeć - jak na auto segmentu premium na pewno nie jest źle (wystarczy prześledzić wątek forumowicza dzidy opisujący jego przygodę z IS-em), ale z pewnością koszty utrzymania Lexusa będą odbiegać od kosztów utrzymania Twojego obecnego auta. Chociaż znając życie zaraz ktoś tu napisze, że jest inaczej :wink:
Określ się jak dużego auta potrzebujesz. Ode mnie BMW E46, z kosztami będzie podobnie jak w przypadku Lexusa.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna