Auto do 6 tys w gazie.

04 Lis 2016, 12:36

Witam ! Poszukuje samochodu do 6 tys, mile byłaby widziana instalacja gazowa, ale już założona. Samochod potrzebuje na jakies 2/3 lata. Chciałem się was doradzić czy remontować moje polo 6n2 (260tys nalotu), do wymiany mam sprzęgło, popychacze i zardzewiały próg od pasażera. Moje pytanie brzmi, czy remontować polo czy szukać jakiegoś innego samochodu, które bedzie tanie w utrzymaniu, gdyż będę teraz robił sporo km a moje polo 1.4 pali sporo w trasie. I jeśli mam zmienić auto to moje pytanie na jakie. Moje typy : Astra G,Fiat Stilo,Renault Laguna I, Peugot 406. Rejon poszukiwań Dolnośląskie, oraz Lubuskie.

Wymagania : klima, wspomaganie, el. szyby z przodu, wygodne fotele, segment C lub D, pojemność miedzy 1.6 a 1.8
Autobahner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 2015
Auto: VW Polo Classic

04 Lis 2016, 12:52

Jak Polo poza wymienionymi usterkami jest ok to ja bym remontował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2016, 13:03

Ogolnie samochód kupiłem od wujka, mam tam zmienione tarcze, klocki, amortyzatory, zrobiona geometrie kół. Do wymiany mam jeszcze to co wymieniłem w powyższym poście + do tego musze jeszcze wymienić przełącznik kierunkowskazów, bo się zaraz rozsypie. To ogólnie mówisz, że lepiej wyremontować Polo niż pakować się w inne auto, które i tak trzeba by było robić ? I czy opłaca się wymieniać sprzęgło przy 260 tys nalotu. I mam jeszcze obawy co do uszczelki pod głowicą, ale to muszę skonsultować z mechanikiem czy to na pewno uszczelka. I zapomniałem dodać, że nie mam już ABS, padło.
Autobahner
Nowicjusz

04 Lis 2016, 13:08

W Golfie też miałem mieć do wymiany popychacze, a po 2 tyś okazało się, że do wymiany jest silnik :D

Zależy ile Cię to wyniesie, jeśli silnik ma kompresję i ogólnie tylko to jest do roboty, to bym zostawił. Progi to w każdym aucie możesz mieć do wymiany, więc na to nie patrz. Ale tak jak mówisz, 1.4 pali sporo i nie jedzie. Do 6 tyś znaleźć auto w dobrym stanie i ze świeżą instalacją (nie taka co ma 7 lat) to będzie cięęęęężko.

Może go wyremontuj, pojeździj rok, dwa dozbieraj i wtedy kup porządne auto.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2016, 13:12

Przy ruszaniu zaczyna mi lekko już szarpać samochodem i ma takie dziwnie drgania, nie wiem czego to jest też przyczyną, jest tak od roku, gdy posiadam to auto. Jak byłem u mechanika to już mi mówił, że sprzęglo sie konczy :D Ale te drgania to nie wiem czego to jest przyczyną. Czasami gdy mam auto na ktoryms biegu, puszczam noge z gazu i zaczyna leciutko szarpac, moze przez 2 sekundy.
Autobahner
Nowicjusz

04 Lis 2016, 13:16

Mogą być też poduszki lub przepustnica czy co tam masz w tym silniku. Ojcu w Golfie 4 też szarpało przy puszczaniu gazu, wszyscy że poduszki poduszki, wymienił i nic. Dopiero czyszczenie przepustnicy (lub silniczka krokowego, nie interesowałem się) wyeliminowało te objawy.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...

04 Lis 2016, 13:18

Mam silnik 1.4 16V (75KM). A jeśli bym odpuścił z poszukiwaniem samochodu z gazem to coś by się znalazło w samej benzynie ?
Autobahner
Nowicjusz

04 Lis 2016, 13:20

Pewnie, że tak. Do 6 tyś znajdziesz fajne autko, tylko trzeba trochę poszukać cierpliwie.
galakty
Forumowicz VIP

04 Lis 2016, 13:24

Jak faktycznie uszczelka i ABS do roboty to jednak bym się wolał pozbyć problemu.

Coś tam znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ciekawa oferta,sporo porobione,bogate wyposażenie,coś tam jest do roboty jeszcze ale kasa Ci na to zostanie.
[link do oferty na Olx wygasł] - również bogate wyposażenie,świeży gaz,też sporo porobione,długie OC i przegląd.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko nie wiem czy kombi Ci pasuje ale też sporo porobione,14lat w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo konkretny opis.
[link do oferty na Olx wygasł] - widać że nadkola były ratowane przed rudą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lis 2016, 13:27

Laguna całkiem całkiem, tylko prawe tylne drzwi się nie schodzą.
galakty
Forumowicz VIP

04 Lis 2016, 13:32

A skąd te obawy odnośnie uszczelki pod głowicą? Znika Ci płyn chłodniczy, auto się przegrzewa, z wydechu leci biały dym?
Sprzęgło pewnie z 350 zł, próg (sama reperaturka) jakieś 100 zł, popychacze to już w ogóle jakieś groszowe sprawy (o ile diagnoza jest słuszna). ABS też wypadałoby zrobić, to kwestia bezpieczeństwa. Plus robocizna.
Ogólnie można zrobić i jeździć, jeśli znasz historię tego auta, chociaż nie jest to zbyt szczęśliwy wybór na trasę, no i silnik w tej wersji miewa swoje humorki (cewki, odma). Jest trochę aut do wyboru w tym budżecie, tyle, że głównie na papierze - jak przyjrzysz się bliżej ofercie rynkowej to okaże się, że trudno znaleźć coś do jazdy.
Ja popatrzyłbym na japońskie kompakty sprzed 2000 r. - dużo tańsze od niemieckich odpowiedników, mechanicznie trudne do zajeżdżenia, w tym budżecie można znaleźć już ciekawy egzemplarz.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

04 Lis 2016, 13:42

Uszczelka siadzie na bank. Plyn chlodniczy mi znika, ( od 2 miesieci dolewałem 4 3 razy). Leci również biały dym. Kwestia czasu zanim uszczelka siądzie. Ten Rover strasznie mi się spodował, tylko boje się OC za silnik 2.0 :D :D :D
Autobahner
Nowicjusz

04 Lis 2016, 13:44

O panie to do żyda z tym :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

04 Lis 2016, 13:46

Tak mniej więcej ile mogę wyciągnąć za moją polówkę ? Rocznik 2000. OC do 09/2017 i przegląd do 08/2017
Autobahner
Nowicjusz

04 Lis 2016, 13:49

Z Twojego profilu wynika że masz classica? Czyli ciężej może być sprzedać bo mało kto to chcę ale z 2000-2500zł myśle że dostaniesz.
Barol
Awatar użytkownika