Autko do 25tys

08 Cze 2016, 21:30

Witam.
Szukam samochodu za okolo 18-23tys max 25, ale wtedy musi byc już instalacja LPG. Szukam autka raczej typu hatchback koniecznie benzyne preferowana instalacja LPG.
Rozważam takie auta jak:
Opel Astra H (3) 1.8 140km
Audi A3 (2003-2004 w tej kwocie raczej) 1.6 102km
Fiat Bravo 1.4 T-Jet 120 lub 150km
BMW seria 1 (116, 118, 120) 1.6, 1.8 lub 2.0 (116, 118, 120)
Seat Leon 1.6
Mazda 3 2.0 150km
Może jakaś Kia Pro Ceed lub Opel Signum ewentualnie Honda Accord (2003-04)
Jestem nie zdecydowany co do modelu i w tym tkwi mój problem i prosze was o pomoc. Może wiecie, który z tych samochodów nie nadaje sie do gazu lub odradzacie, a może co innego jeszcze polecicie?
Marzy mi się audi, ostatnio duzo ogladam tych BMW 1 ale rozsądek podpowiada Astra (mysle nad GTC). Mam 21 lat to byłoby moje 2 auto.
Jestem z małopolski, jeśli znajdziecie jakieś ciekawe ogloszenie z któryś z tych aut proszę o podesłanie. Pozdrawiam! :ok:
kowalnh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Aktualnie szukam

09 Cze 2016, 13:24

Leona i Audi odpuść bo szkoda się męczyć z takim silnikiem za taką kasę.
BMW serii 1 jak już to 2.0.
Ja bym się skupił na Astrze 1.8 122KM
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Cze 2016, 13:42

Jesteś młody także odpuść ałdi i Leona bo są mułowate i raczej szybko Ci się znudzą.

Ja bym się skupił nad
Accord 2.0
Bravo 1.4 120 km
Astra 1.8 125 km
Mazda 3 2.0
Możesz też zerknąć na Civica VII 2.0 lub 1.6
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

09 Cze 2016, 15:11

Właśnie chce auto dość dynamiczne by za rok nie szukać nowego. Leon myśle, że bedzie muł 1.6 Audi mi się marzy bo fajna nowa buda z duzym grillem, ale bardzo mało ich na necie w benzynie :/ Honda nie podoba mi się w środku niestety i odpada codo mazd ogladalem juz kiedyś, lecz pozniej przestraszyłem się korozji i dalej nie wiem co o tym sądzić. Bravo bardzo mi się podoba i ostatnio BMW seria 1 co kiedyś bym nawet na bmw nie popatrzył ze wzgledu na stereotypy :)
kowalnh
Nowicjusz

09 Cze 2016, 16:44

Znalazłem dwa ogłoszenia dotyczace Opla Astry, które mnie zaciekawiły, moglibyście obejrzec i skomentować czy warto? Oba w tym samym kolorze praktycznie identyczne lecz jeden 1.8 140km a druga 2.0 170km
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kowalnh
Nowicjusz

09 Cze 2016, 17:07

Ta z silnikiem 2.0T można obejrzeć.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

09 Cze 2016, 17:15

Też mi sie bardzo spodobała, opis jedynie :" Auto do konca serwisowane" musialbym zadzwonic lub sie umowić, ale mam tam 100km lecz to nie jest wielki problem.
kowalnh
Nowicjusz

09 Cze 2016, 19:19

Jak zadzwonisz to zapytaj się o blachy, bo to, co na Astrze, to wyklejanki:
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-fa ... lice/s4xqn

Polecam także zapoznać się z tematyką "umowy na Niemca":
http://www.auta-z-niemiec.com/niemiecki ... larze.html
A tutaj ciekawy przykład:
http://wyborcza.pl/1,76842,16174201,Kup ... estes.html
... i zapytać jak to jest w tym przypadku, bo ogłoszenie wystawione przez osobę prywatną, a samochód nie jest zarejestrowany:
"Koszt rejestracji 250zł".

Warto też zapoznać się z cenami z Niemiec, czy oferta jest w ogóle realna:
[link do mobile.de wygasł]
czy też nie pochodzi czasami z takiego miejsca:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pełny serwis, taki przebieg, do tego koszty sprowadzenia, tłumaczenia zrobione, akcyza zapłacona, marża wliczona, i cena 19 900 zł ... no okazyjna bardzo, przy obecnym kursie EUR.

I dopiero później polecałbym wybierać jakieś samochody do sprawdzenia.
Z drugiej strony ... wówczas z 80% trzeba by odrzucić na starcie.
tomekdk

09 Cze 2016, 19:29

Kurde przestraszyłeś mnie teraz :/ Aczykolwiek bardzo dziekuje za te wazne podpowiedzi i linki. Nie ma auta żeby w dzisiejszych czasach nie było podejzane bo jest mnóstwo cwanych handlarzy to raz, a dwa gdy kupujemy od osoby prywatnej tez jest ryzyko bo jak to sie mówi :" Nikt nie sprzedaje dobrze chodzącego i bez kłopotliwego samochodu". Napisałem do niego co jest w tej ksiazce serwisowej i czy przebieg jest autentyczny oraz czy nie było przygod blacharsko lakeirniczych. Wiaodmo ze przed zakupem sprawdziłbym nr VIN oraz pojechał na stacje diagnostyczną.
kowalnh
Nowicjusz

09 Cze 2016, 19:35

Ależ nie traktuj tego w kategorii przestraszyłeś, tylko jako dopracowanie transakcji. Przecież to są Twoje pieniądze, i chyba dobrze, żeby wszystko było zabezpieczone maksymalnie? - a jak ktoś ma uczciwą ofertę, to wszystko wyjaśni i poda. A jak nie poda i będzie się plątał w zeznaniach - to znaczy, że coś nie tak, a chyba takiej transakcji byś nie chciał przeprowadzić.

A materia skomplikowana nie jest - ze sprowadzaniem, ale należy zachować ostrożność, to wskazane, tym bardziej, jeśli drugą stroną transakcji jest osoba fizyczna.

Pomyśl także o kupnie miernika grubości lakieru, wydatek - w stosunku do ceny auta - żaden, a co sobie sam pomierzysz - to pomierzysz, żaden diagnosta / pracownik salonu na pewno nie będzie miał tyle czasu, ani zapału, do badania samochodu, który masz kupić, niż Ty, także jestem zdania, że miernikiem warto się pobawić samemu.
A podnośnik można wynająć u jakiegoś mechanika za 30-50 zł na 15 - 20 minut, także czasami stacja diagnostyczna nie jest za bardzo potrzebna.

No i na tych blachach ten samochód za bardzo nie ma prawa się poruszać, także polecałbym nie kierować (zbyt długo), bo w przypadku czegoś ... możesz mieć na sobie odpowiedzialność sporą (pewnie jest OC na numer VIN, które jest praktycznie bezwartościowe, bo która ubezpieczalnia wypłaci odszkodowanie za samochód ... który nie jest zarejestrowany w Polsce / nigdzie?).
tomekdk

09 Cze 2016, 19:39

Ja własnie jestem zielony w kwesti samochodów tzn nie znam sie na mechanice itp. Wszystko co mnie interesuje sprawdzam w necie lub radze sie innych. Miernik zawsze można pozyczyc to fakt, podpowiedz o co pytac takiego sprzedwce-handlarza przy zakupie? Jesli byłaby faktycznie ta ksiazka serwisowa uzupelniona to jest to godne uwagi auto?
Co do blach to własnie zastanawialo mnie to jak ja bym go przywiozl te 100km do siebie?
kowalnh
Nowicjusz

09 Cze 2016, 19:49

Niestety ja jestem bardzo nieufny stwór i dla mnie książka serwisowa jest praktycznie bezwartościowa, bo takie można kupić na allegro, chyba, że kupujesz od właściciela, a nie od pośrednika, to już trochę pewniej.
Można sprawdzić np. w ASO, czy są jakieś wpisy serwisowe, z przebiegiem.

W Polsce też średnio to jest rozwiązane, bo wyjścia masz w sumie 2:
1) laweta
2) zarejestrować - co wiąże się z tym, że musisz wrócić do siebie, później jeszcze raz jechać po auto, dlatego działają takie wynalazki jak wyklejanki.

Niestety wszystko wygląda pięknie, do momentu, jak ktoś się nie zaznajomi z tematyką, później trochę się sprawy komplikują, a jak ktoś chce prowadzić wszystko legalnie, to jak ma później konkurować z takimi?

O co pytać - to zależy od tego, czy zakładasz, że jest prawdomówny, czy, że powie Tobie to, co chcesz usłyszeć.
Niestety zależność jest taka, że im samochód mniej kosztuje, tym prawdomówności przeważnie też jest mniej ;)
tomekdk