Autko do 30000zł

13 Lis 2017, 17:27

Witajcie polecicie jakieś autko w granicach mojego budżetu ?
Trochę się rozglądałem i mam kilka typów
opel astra j
vw polo
i30

Autko nie będzie dużo jeździło. 50 km do pracy w dwie strony. Kilka wypraw po Polsce może chorwacja raz w roku. Chciał bym w miarę około 8 latka z przebiegiem nie przekraczającym 100000. Auto ma służyć w miarę długo nie mam zamiaru co kilka lat wymieniać na inne. Będzie to moje pierwsze auto. Chciał bym też je przerobić w gaz. Zastanawiałem się też nad jakimiś wersjami kombi ale nie widzę nic w tym przedziale cenowym. Rozglądałem się też na daciami duster i quasquai nie wie czy to dobre mało awaryjne auta. Wolał byn coś większego lecz nie koniecznie
niebieskooki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 1984
Auto: nie mam

13 Lis 2017, 20:55

niebieskooki napisał(a):Autko nie będzie dużo jeździło. 50 km do pracy w dwie strony. Kilka wypraw po Polsce może chorwacja raz w roku. Chciał bym w miarę około 8 latka z przebiegiem nie przekraczającym 100000.

Czyli chcesz robić 50km, powiedzmy 250 dni w ciągu roku, daje to 12,5kkm
Chcesz zrobić kilka wypraw po kraju, powiedzmy 5kkm rocznie
Z Krakowa do Zadaru jechałem w tym roku, 950km w jedną stronę, zaokrąglimy do 2 tys km.
Do tego wiadomo, wypady na zakupy itd.
Zrobisz więc autem co najmniej 20 tys km i uważasz, że to niedużo.

Skąd więc pomysł na 8 latka <100kkm skoro sam w tym czasie zrobiłbyś 160+ a jak sam zauważyłeś nie jeździsz za dużo.

1. Astra spoko, ale trzeba jej co najmniej 1.4T (to ciężkie auto). Na takie coś w dobrym stanie szykuj 32k+ (i oczywiście nie z przebiegiem jaki chcesz - za to zapłacisz dodatkowo)
2. Polo to segment niżej niż astra i i30 . W sumie może być ale jesteś skazany na 1.6/105 kuni, reszta to trochę szrot (i do tej "reszty" nie włożysz lpg).
3. i30 spoko, masz też bliźniaczego technicznie ceed'a

Popatrz na
focusa 2 fl, volvo s40, civica 8, lancera, fiata bravo, megane 3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2017, 22:49

A jak jest z eksploatacją tych aut ? Zapewne każdy ma lepsze lub gorsze strony ? Zaproponowałes volvo Megane i fiata czemu zasugerowałes te modele?
niebieskooki
Nowicjusz

13 Lis 2017, 23:38

S40 i focus to auta bliźniacze technicznie, nie są szczególnie drogie w eksploatacji, świetnie się prowadzą. Volvo jest lepiej wykonane, lepiej wyposażone i lepiej trzyma cenę (btw to niełatwo znaleźć lepiej wykonanego kompakta w tej kasie). Do tego niezniszczalny silnik 2.4. Masz też kombi, v50, focus kombi również ciekawa opcja.
Civic i Lancer to auta "poprawne", po prostu. W civic'u ciekawy design i minimalna utrata wartości.
Bravo ładne, z ciekawym wnętrzem, najczęściej dobrze wyposażone, możesz je kupić ze świetnym silnikiem a z uwagi na opinię o fiatach masz fajne auto w fajnej cenie.
Megane III to auto chyba z najlepszych lat dla renault, niezłe wykonanie, ciekawe silniki. Konstrukcyjnie/wizualnie najświeższe ze wszystkich wymienionych
Invi
Forumowicz VIP

14 Lis 2017, 09:22

Przejdę jeszcze te meganki i volvo s40. Czytałem opinie k tym fiacie no ale to fiat jak to się przyjęło. Fiat i ford g...o wort. Ten Focus tez mi sie podoba ale podobno z gazem nie były by elegancko. A co możecie mi powiedzieć jeszcze o astrze j i i30 ? Bo te auta jako p8erwsze rzuciły mi się szczególnie astra j bo ta wcześniejsza kompletnie mi się nie podoba. Ceny widziałem na otomoto do 30000 90000 przebiegu 2010/2011 roczniki
niebieskooki
Nowicjusz

14 Lis 2017, 18:19

niebieskooki napisał(a):widziałem na otomoto do 30000 90000 przebiegu 2010/2011 roczniki

Od handlarza, w Radomiu, z Niemiec, nawet porannym wiaterkiem niemuśnięte i mżawką niezroszone, powodzenia

niebieskooki napisał(a): Fiat i ford g...o wort. Ten Focus tez mi sie podoba ale podobno z gazem nie były by elegancko.

I właśnie dzięki takiemu pieprzeniu ludzi bez żadnych podstaw możesz kupić fajne auto w fajnej kasie (jak lagunę, ar itd)
Swoją drogą technicznie bliźniaczym autem do bravo jest lancia delta.
Ford ma mechaniczną regulację luzów zaworowych - wydasz 300 zł raz na dwa lata. Podstawa to ogarnięty gazownik i dobre podzespoły - wtedy nie będzie problemów.

niebieskooki napisał(a):A co możecie mi powiedzieć jeszcze o astrze j i i30 ?

Auta po prostu poprawne, niczym nie porywają ale są solidnymi dupowozami
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    [2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...

20 Lis 2017, 18:02

a co możecie mi powiedzieć o astrze j 2015 rocznik 57000 przebiegu od szwagra znajomego z pracy ? auto kupił z polskiego salonu serwisował w aso wszystko udokumentowane. ceni ją na 38000. silnik 1.6 110 czy 115 km warto ? sprzedaje ponieważ ma chęć na astre k. Siostra sprzedjącego pracuje w oplu i mają duże zniżki że może sobie pozwalać na tego typu zakupy
niebieskooki
Nowicjusz

20 Lis 2017, 18:30

Jak pewna to warta rozważenia - jedyny minus to słaby silnik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Sty 2018, 14:04

Poczytałem sobie trochę 0 citroenie c5 i lagunie 3. Co możecie o nich powiedzieć ? jest szansa że mój budżet będzie większy do 40000. W tej cenie widziałem te modele z przebiegiem od 120000 wzwyż. Jakie przebiegi dla citroena c5 i laguny 3 są wysokie ? Jak jest z eksploatacją tych samochodów ? i jak jest z zagazowaniem ich ? i jak z elektroniką bo są podobno jakieś problemy. Nie ukrywam że pierwsze co spodobała mi się właśnie ta astra j do 40000 widziałem też oferty z właśnie tym polecanym przez was silnikiem 140km i fabryczną instalacją lpg i odnośnie astry j jaki przebieg dla astry będzie nie duży ? Podkreślam że autko chcę kupić na dość długo dla tego celu coś w tej cenie a nie 10000 czy 15000
niebieskooki
Nowicjusz