Auto do 8 tys zdrowy rozsądek czy fantazja?

07 Sty 2018, 16:51

Ostatnimi czasy przymierzam się do zakupu auta, mój budżet wynosi +-8 tys +dodatkowa kaska na pakiet startowy(naprawy + ubezpieczenie) . Auto będzie użytkowane przeze mnie głównie do dojazdów do pracy codziennie 40 km(85% trasa-15% miasto). Celuję w benzynę, lub ewentualnie benzynę z już założoną instalacją.
Tutaj zaczynają się schody, bo przez moją głowę przewija się kilka scenariuszy.
Plan a) kupić auto z większym silnikiem, auto dopieścić z czasem i przejeździć kilka lat. Typy ford cougar, mitsubishi galant, 406 coupe, może preludka.
Plan b) kupić jakiegoś hatchbacka z małym silnikiem, dozbierać kasę i za jakiś czas kupić coś pokroju lexa i wtedy sobie to auto odpicować. Tutaj w sumie chyba jedynym moim kandydatem jest peugeot 307, ewentualnie może jeszcze bym rozważył Toyote corolle

Może podsumuję oba plany:
plan a) plusy: szybsze nabycie auta sprawiającego radość z jazdy,
minusy: większe koszty utrzymania, inwestowanie w auta, które nie do końca są tym moim marzeniem, powiedzmy na wyciągnięcie ręki, pewnie strata gotówki

plan b) plusy: oszczędność na samym paliwie + niższe oc, oraz pewnie dużo mniejsze koszty utrzymania, auto świeższe rocznikowo, pewnie mniej katowane niż auta z pkt a, pewnie szybsza szansa na zmianę auta
minusy: auto teoretycznie sprawiające mniej radości z jazdy

Po rozpisaniu się wydaje mi się, że plan b jest dużo lepszą opcją. Co wy uważacie na ten temat? Jak wygląda sprawa z 307 auto warte zakupy? Budżet spokojnie starczy na jakiś fajny egzemplarz?
Jordzi96
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 06 1996
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Nie mam

07 Sty 2018, 17:37

W tym budżecie raczej jesteś skazany na szukanie auta z już założoną instalacją LPG (sekwencja to wydatek 2500zł). Dlatego nie ma co się skupiać na modelu, po prostu szukaj czegoś:
-nieprzerdzewiałego
-nie będącego po dużej kolizji
-silnik jeszcze się trzyma.
Więcej nie ma co wymagać.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2018, 19:35

Jordzi96 napisał(a):406 coupe

Albo dołóż kasy, albo zapomnij (no chyba że jakaś bieda wersja styrana, co jest bez sensu).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Sty 2018, 23:40

Do 8 tys. kupisz spokojnie 406c ale z silnikiem 2.0 np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na prawdę mi się to podoba, szczególnie skóra :lol:

I to może być złoty środek, mały silnik z instalacja LPG ekonomiczny.
W 3.0 to już 6 cyl. a więc trochę większe koszta utrzymania no i spalanie na pewno trochę większe.

A może opel calibra? Bardzo tania w naprawach, powoli kultowa no i nie traci już na wartości o ile jest dobrze zachowana w oryginale.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

07 Sty 2018, 23:49

Szpachlibra? Jak już to 2.0 8v a nie tym kiblem 16v co się sypie co tydzień. Poza tym Calibre w dobrym stanie znaleźć graniczy z cudem bo albo są to ulepy po agrotuningu albo poprostu polepione migomatem bo zwyczajnie zjadła je rdza.
Jak chcesz 406 to napisz do mnie na PW tu we Francji mogę Ci coś poszukać. Przynajmniej zgnite nie będzie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spalanie i emisja CO2 - BMW X2
    W zależności od wersji silnikowej jesteśmy w stanie zauważyć że rozbieżności w spalaniu są dosyć spore. Wynoszą od 1,8 litra do 7,5 litra na 100 km. BMW X2 xDrive25d : zużycie paliwa w cyklu mieszanym: 6,3-5,7 l/100 km; emisja ...
    Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
    Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...