Autko do 40 000 max! 4/5 drzwiowe, min. 2005 rok

19 Sty 2009, 20:34

Witam!
Mam dylemat (jak każdy tutaj) z kupnem auta.
Jak w temacie auto ma być do maksymalnie 40 000 zl
Przy czy wymagania:

- w miarę nowe (min. 2005 rok)

- nieduży przebieg (do 60 000 km)

- w miarę solidne (niepsujące się, znaczy) oraz w miarę tanie w eksploatacji (nie tylko spalanie, ale i cześci, wymiany itp)

- 4/5 drzwi - sedan, hatchback, kombi

- dobrze - jakby był to dość zrywny diesel

Moje rozważania dotyczą przede wszystkim: Astry III, Vectry C, Forda Mondeo MK3, F. Focusa II. Generalnie wśród popularnych aut klasy kompaktowej lub średniej. Który jest godny polecenia?
Maci
Nowicjusz

19 Sty 2009, 20:42

A myslales nad golfem V? Nie wiem skad sie wzial taki mit, ze to lipa jest. Ja posiadam V od okolo miesiaca i powiem, ze komfort jazdy w porownaniu z golfem IV jest nie do opisania. Zajebiste wyposazenie i diesel 1.9TDI 105 KM, dynamiczny a w trasie to juz w ogole bajka, 4.3-4.6 spalanie przy normalnej jezdzie do 120km/h, miasto 6-7 litrow ropki. Zastanow sie.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

19 Sty 2009, 20:48

Golf V tez wchodził w grę. Aczkolwiek - chyba najmniej mi się podoba (z zewnątrz ok - ale wewnątrz jakoś nie teges;) )
Maci
Nowicjusz

19 Sty 2009, 21:09

A to tez zalezy od wersji. Ja mam np. wersje sport, z a'la chromowymi wstawakami, skórzanymi wstawkami w fotelach, nie wyglada to wcale zle, zreszta zrobisz jak uwazasz, to jest tylko moja propozycja,sugestia.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

20 Sty 2009, 17:50

O gustach się nie rozmawia... Popatrz Vectre ciężko, ale idzie znaleźć.
Jeszcze zwróć uwagę na:
Cordobe
Aveo
Corolle
Focusa
Fabie - jeżeli golf ci się nie podoba to fabia wogóle, ale sprawdzić nie zaszkodzi
VW Jette - golf sedan (mój cichy faworyt)
407
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Sty 2009, 19:18

Maci napisał(a):Golf V tez wchodził w grę. Aczkolwiek - chyba najmniej mi się podoba (z zewnątrz ok - ale wewnątrz jakoś nie teges;) )

identyczne odczucia miałem - z zewnątrz autko wygląda ładnie, ale w srodek to ktoś bez wyczucia projektował.

A co do tematu - może Passat? B5FL powinieneś spokojnie w tej cenie z 2005r znaleźć.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...

21 Sty 2009, 00:33

Cordoba, Aveo - odpadają - nie za te pieniądze.

Z wyglądu faworytem byłaby 407 - ale to Peugeot i slyszalem o nim niepochlebne opinie.
Najbardziej jakoś pasuje mi Asterka no i ew. Vectra (obecnie jezdze Astrą F z 98 r. - zero problemow).

Passat tez sie podoba - ale z takim przebiegiem Paska ciezko bedzie znalezc.
Maci
Nowicjusz

21 Sty 2009, 11:22

kupując 4letnie auto będzie ci niezwykle ciężko znaleźć z tak niskim przebiegiem.

wieksze auta maja to do siebie, ze są eksploatowane. malo kto kupuje takie mondeo czy 407 zeby robic nim 10-15tys rocznie.

w ciagu ostatniego misiaca sam obejrzałem z 10 mondeo, bo sie rozgladam za autkiem takiej klasy i mi sie go calkowicie odechcialo. wszystkie modele z przebiegami ponizej 100 tys mialy krecone liczniki i to bylo widac... jak miały książki serwisowe to lewe - albo wypelniane przez jednego typa, jednym dlugopisem ( "paaanie, w tym serwisie to pieczatek nie dawali" :D ), jeden koleś miał do mondea ksiażke od jakiegoś Focusa ( "paaanie, no widac serwis sie pomylił i mysleli ze to jest Focus") i inne takie niemożliwe historie...

takze jak chcesz autentycznie taki niski przebieg, to tylko roczne-maxdwuletnie auto - wychodzi na to ze focus albo astra.

a przebiegow w passacie nie ma sie co bac. mnie znajomy z branzy naklania do passata, mowi ze jak utrzymane dobrze tdi, to nawet 200tys przebiegu mozna kupować, bo auta jesli sa dobrze traktowane, to spokojnie robią po 500 i wiecej.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

23 Sty 2009, 10:23

Golf 1,9 tdi 105KM...bratu komputer pokazuje zawsze spalanie w mieście ok.8,5l a ma delikatną nogę...i przbieg auta to 26tys. od wyjazdu z polskiego salonu.
Moim zdaniem poszukałbym Octavii II z TDI 90KM.
Jazda ok.Spalanie super ok. i przyspieszenie akceptowalne.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2009, 18:57

Volvo S40. Spełnia wszystkie te wymagania. Diesel 1.6 jest wystarczający chociaż wiadomo że 2.0 byłby lepszy.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

25 Sty 2009, 12:55

A nie myślałeś o Lagunie?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Taka byłaby już ok.Te 130 koni będzie już dobrze ją rwało.Nie wiem jak jest z silnikami, ale te 400 tyś km powinno się na nim zrobić.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

25 Sty 2009, 13:29

artur73 napisał(a):Golf 1,9 tdi 105KM...bratu komputer pokazuje zawsze spalanie w mieście ok.8,5l a ma delikatną nogę...i przbieg auta to 26tys. od wyjazdu z polskiego salonu.

Zamiast Octavii nie lepiej kupić Jette, troche wyższy komfort...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Sty 2009, 14:00

artur73 napisał(a):Golf 1,9 tdi 105KM...bratu komputer pokazuje zawsze spalanie w mieście ok.8,5l a ma delikatną nogę...i przbieg auta to 26tys. od wyjazdu z polskiego salonu.

To albo brat nie umie czytac, albo brat ma zepsuty komputer, albo brat nie umie jezdzic, albo brat kłamie. Jezdze czasem Octavią 1.9TDI 105hp matki, i nigdy nie udało mi się osiągnąc 8.5L tym samochodem, poprostu jest cięzko, trzeba by cały czas go piłowac, przy narmalnej jezdzie w miescie jak ja jezdze ( 50-120km/h) auto bierze 7l ropy.

Co do octavi II 1.9 TDI 90HP to nie było takiego silnika w Octavi II.
Baqś