Autko do 4000+opłaty

03 Mar 2012, 18:52

Witam.
Idzie wiosna, zastanawiam się nad kupnem jakiegoś taniego autka. Do tej pory męczyłem Punto 2, niestety obecnie nie mogę z niego korzystać ;-) Najbardziej zależy mi w sumie na tym żeby auto było ekonomiczne no i żeby jakoś wyglądało (zadbane?). Chciałbym, żeby pojeździło z 5 lat - nie szaleję za kółkiem, dla mnie auto ma bezpiecznie ludzi wozić, to nie zabawka. Mieszkam niedaleko granicy polsko-niemieckiej i tutaj w komisach w bród jest różnych aut, no i można się potargować. W oko wpadły mi:
- Opel Vectra B,
- Fiat Brava
- Ford Focus Mk1 (ale ciężko w tej cenie)
Są jeszcze astry i corsy ale nie odpowiadają mi, chociaż..
W/w autka można kupić poniżej 4k ale nie zarejestrowane w kraju. Po opłatach do tych 4600 można się zmieścić.

Macie jakieś inne pomysły?
MroziQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2009

03 Mar 2012, 19:34

Szczerze?W Vectre i w Focusa za te pieniądze bym sie nie pchał bo to będą zgniluchy straszne.
Brava ok ale unikaj silnika 1.4 (najgorszy motor).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Mar 2012, 19:55

To z jakim silnikiem jej szukać? I co z 1,4 nie tak? :-)
Z innych aut to jeszcze Colt mi nawet odpowiada. Byle tylko autko nie paliło jak smok
MroziQ
Nowicjusz

03 Mar 2012, 22:03

Standartowa awaria to nieudany sposób dystrybucji oleju na wałek rozrządu (konsekwencja jest jego wytarcie).
Jest jeszcze 1.2 ale o tym w tych pieniądzach możesz zapomniec no i 1.6 tylko mówie odrazu że spalanie wacha sie na poziomie 9-10l (miasto).
Są jeszcze diesle,1.9JTD też nie w tych pieniądzach a o 1.9TD nic niewiem więc sie nie wypowiem.

Colt jak najbardziej,mało awaryjne autko,części niedrogie jak na japońca no i ogólnie udana konstrukcja.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Za te pieniądze możesz porozglądac sie jeszcze za Lanosem (oczywiście jeśli Ci odpowiada),części tanie jak barszcz (niektóre pasują od Astry I),silniki dobrze znoszą gaz,blacha ocynk więc nie gnije a jak dobrze poszukasz to znajdziesz egzemplarz z polskiego salonu z małym autentycznym przebiegiem no i przyzwoitym wyposażeniem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2012, 00:27

Coltcik mi w oko wpadl :) A Lanos... chyba nie. Brat mi podsuwa Renault Megane 1.6, warto jeszcze na to autko zwrocic uwage?
MroziQ
Nowicjusz

04 Mar 2012, 05:42

Megane też jest ok ale nie w tych pieniądzach.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...