Autko do 4000zł

27 Mar 2015, 15:24

To jak nawet są małe zalążki rdzy to zrób je i daj te 200zł na zabezpieczenie.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Mar 2015, 19:40

Jak powiem "proszę też zabezpieczyć przed rdzą " to będą wiedzieli o jaki dokładnie Środek/ sposób zabezpieczenia mi chodzi czy mogą jakieś dodatkowe pytanie zadać :D ?
kasztankova
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2015
Auto: Golf 3
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Mar 2015, 19:45

Pojedź do kumatego blacharza, za 200-300zł przeleci spód bitexem, progi, nadkola itd. Na 2-3 lata styknie i te miejsca gdzie jest rdza też niech zrobi, to nie będzie duży koszt jeśli rdza jest powierzchowna lub jest jej mało a się przynajmniej nie rozejdzie :ok:
Jak widać kupno nawet auta w dobrym stanie to początek wydatków :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

27 Mar 2015, 21:21

Oj tak . . Długa ta lista wydatków , ale mam nadzieję że samochód się odwdzięczy i posłuży :) . A za ubezpieczenie faktycznie nic nie dopłacałam , do sierpnia spokój . Dzięki za rady :D
kasztankova
Nowicjusz

28 Mar 2015, 00:41

A dopóki ręczny nie zrobiony to podobno mam na 1biegu zostawiac ?

Sorki za lekki offtop ale masz prawo jazdy? I po co zaciągać ręczny skoro można zostawiac na biegu.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2015, 00:51

Mam :D . L-ki maja sprawny hamulec , w podręcznikach też raczej nie ma rozdziału pod tytułem " W razie jazdy nie do końca sprawnym samochodem zamiast zaciągać ręczny , wrzuć jedynkę :D "
kasztankova
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...
    5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

28 Mar 2015, 09:34

Diagnosta nie podbije Ci przeglądu jak nie masz sprawnego hamulca ręcznego. Chyba że jakiś znajomy. Po to jest ręczny żeby działał.
Koniu
Forumowicz VIP

30 Mar 2015, 00:29

Mam :D . L-ki maja sprawny hamulec , w podręcznikach też raczej nie ma rozdziału pod tytułem " W razie jazdy nie do końca sprawnym samochodem zamiast zaciągać ręczny , wrzuć jedynkę :D "

To nie jest kwestia co robić, gdy nie działa ręczny, tylko kwestia bardziej podstawowa: kiedy należy użyć hamulca ręcznego.
Podpowiem Ci, że auto ZAWSZE należy zostawić na biegu, a tylko CZASAMI, DODATKOWO na ręcznym. Zaciąganie ręcznego przy każdej możliwej okazji jest złym nawykiem, a zostawianie auta JEDYNIE na ręcznym (bez wrzuconego biegu) jest nawykiem BARDZO złym.
Olsterion
Nowicjusz

Auto: Vectra C
Silnik: 1,8 16V
Rok produkcji: 2008

30 Mar 2015, 20:00

No to widocznie moi instruktorzy byle nieukami i egzaminator w Wordzie też bo uczy się , że samochód ma być zostawiany na tzw luzie + ręczny oraz uczy się też wiecznego używania ręcznego . ;)
kasztankova
Nowicjusz

30 Mar 2015, 20:34

Dopiero po zdaniu prawka nauczysz się jeździć. Ogólnie zostawiać zimą samochód na ręcznym to nie najlepszy pomysł.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

30 Mar 2015, 22:01

To , że dopiero teraz się uczę jezdzić to widzę ;) . Ale widzę też bez tego ręcznego bardzo mało miejsc jest gdzie samochód mi się nie toczy :/ . To jak ja będę miała zimą parkować :O ?
kasztankova
Nowicjusz

30 Mar 2015, 22:01

To , że dopiero teraz się uczę jezdzić to widzę ;) . Ale widzę też bez tego ręcznego bardzo mało miejsc jest gdzie samochód mi się nie toczy :/ . To jak ja będę miała zimą parkować :O ?
kasztankova
Nowicjusz

01 Kwi 2015, 00:32

No cóż, faktycznie instruktorzy nie mają pojęcia o technice parkowania. Wiem, że uczy się nagminnego zaciągania ręcznego, nie rozumiem tej praktyki. Mnie też tak uczono, ale szybko się z tej głupoty wyleczyłem, gdy któryś raz nie mogłem ruszyć z miejsca z powodu zapieczonego hamulca. Natomiast zostawianie samochodu na luzie to duża lekkomyślność, nawet, gdy zaciągniemy ręczny. Ręczny może puścić i auto się stoczy, bieg nigdy nie puści.
Gdy zostawisz samochód na biegu, jest bardzo niewiele miejsc, z których auto się stoczy. Ruszy się tylko kilka centymetrów i stanie, gdy wzrośnie kompresja w cylindrach.
Olsterion
Nowicjusz

Auto: Vectra C
Silnik: 1,8 16V
Rok produkcji: 2008

01 Kwi 2015, 07:58

Wiadomo że lepiej zostawić na biegu ale jeśli idziemy na chwile do sklepu a jest stromo bo np. parking na jakiejś górce to się zaciąga ręczny i wrzuca bieg. Poza tym jak jedziemy w góry i nagle jest korek a trzeba ruszyć to się zaciaga ręczny i rusza z ręcznego. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

02 Kwi 2015, 15:55

Dzięki za cenne info :D .
Samochód u mechanika stoi a ze wszystkich stron słyszę pesymistyczne wizje , nagle okazało się że wszyscy dookoła mieli ten samochód kiedyś i jednemu silnik się psuł , drugiemu zawieszenie i wszechogarniająca rdza ( a ja nie mam garażu to jeszcze gorzej) , trzeci nie chcę wogóle wspominać , że miał to auto .
Czy ten Ford i silnik zetka czy jakoś tak to naprawdę wieczna skarbonka :?: :?:
Zawieszenie podobno jest w złym stanie i mam się na tym skupić a nie na rozrządzie :unsure: , a przecież jak rozrząd się popsuje to... mogiła , tak ? Widać odrazu / słychać że to już ostatni dzwonek dla rozrządu( jeśli nie mam pojęcia kiedy był robiony ) . Chociaż skoro od mechanika docierają wieści że najpierw zawieszenie a rozrząd narazie nie to chyba nie jest źle. Nie znam się ,sorki jeśli te pytania są głupie :unsure:
:cry:
kasztankova
Nowicjusz