Autko do 4k

09 Lis 2012, 22:13

Witam, wiem że takich tematów przewija się tu sporo ale w małym stopniu mi pomogły mam jeszcze większy dylemat niż miałem.
Kwotą jaką dysponuje na moje pierwsze auto to 4 tyś.
Potrzebuje samochodu najlepiej w gazie (sekwencja), spalanie do max 9/10l gazu, mało awaryjne, w miarę wygodne.
Od razu napisze jakie auta odpadają:
-wszystkie golfy (jest ich za dużo i nie przypadły mi do gustu)
-wszystkie fordy
Auta jakie przypadły mi do gustu:
-BMW e36
-Honda Civic coupe
-Peugot 406
Chciałbym poznać wasze zdanie, doświadczonych kierowców którzy mieli styczność już z niejednym samochodem i mogą napisać co nie co o swojej propozycji.
Mile widziane inne propozycje niż wymieniłem :).
Niuniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2013
Auto: jak na razie brak

09 Lis 2012, 22:39

kolego primo nie kupisz tych autek za takie pieniądze.
Ultimo jesli kupisz to najprawdopodobniej trupa na wykończeniu.
jeśli civic to tylko 1.3 i bez sekwencji bądź styrane e36 316.
a Czego oczekujesz od tego auta?
danielH
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 20 11 2008
Auto: Honda Accord
Silnik: f20z1 131KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Lis 2012, 22:44

Jestem młody więc żeby choć trochę miało zapasu mocy, od razu napisze że kończę szkołę jako mechanik samochodowy, więc auto będzie bardzo dobrze traktowane i pieszczone. Nie jestem kolejnym młodym i gniewnym i nie będę cisnął samochodu do odcinki ale też nie będzie to jazda emerycka.
Niuniek
Nowicjusz

09 Lis 2012, 23:08

Dokładnie, jeśli szukasz takich aut w dobrym stanie to licz się z tym, że będziesz musiał wydać około 7tys zł przy dobrych wiatrach. Nie zapomnij też o obliczeniu dokładnych kosztów ubezpieczenia, rejestracji i podatku dla urzędu skarbowego, który serdecznie pozdrawiam...

Na Twoim miejscu bym poczekał i jeszcze dorobił trochę kasy, potem kupił BMW 328i E36 lub Honde Civic 5 V-TEC 125/130KM. Auta, które nie są ciężkie, do 100 rozpędzają się w ~6s, więc myślę, że by wciskały w fotele.

Na zachętę filmiki z Civic 5 Turbo i M3 E36 :)

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

MikeyBMWM
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 16 12 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: BMW M530d E39
Silnik: 3.0l 230KM / 465Nm
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2012, 00:02

Tak tak, polecaj mocne auta kierowcy, który niedawno zdał prawo jazdy i zielonego pojęcia o dynamicznej jeździe nie ma (nie mylić dynamicznej jazdy z ruszaniem z piskiem spod świateł i jazdy 100km/h na ograniczeniu do 50). Moja rada taka, kup coś taniego żebyś nauczył się jeździć w miarę z głową, przy okazji odkładaj już na 2gie auto i wtedy może sobie kup coś mocniejszego.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

10 Lis 2012, 00:20

Sęk w tym że pierwsze auto chce mieć przez około 3 max 4 lata a potem przesiadka na własną produkcję (robiony własnymi rękami), wiem odważny projekt ale do wykonania :)
Niuniek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

10 Lis 2012, 00:38

Niuniek napisał(a):Od razu napisze jakie auta odpadają:
-wszystkie golfy (jest ich za dużo i nie przypadły mi do gustu

a jak sądzisz dlaczego jest ich tak dużo :naughty: bo to samochód dla ludu :twisted: i na naukę jest jak najbardziej OK nie za mocny nie za szybki (w większości) no i bardzo wytrwały , zobacz ile 20 letnich jeszcze się kula :lol:
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

10 Lis 2012, 09:26

Tak jak koledzy wyżej napisali w tej kwocie nie kupisz dobrego E36 ani 406,z Civiciem też bedzie problem bo dużo gniewnych takimi jeżdzi.
Wogóle przepraszam ale śmiać mi sie troche chce,Golfów jeżdzi dużo a E36 nie?Przecież tego jeżdzi praktycznie tyle samo co Golfów.
Ja za 4000zł szukałbym Lanosa,dużo egzemplarzy z gazem i silniki dobrze go znoszą a na 3-4lata auto wystarczy spokojnie.
I wogóle widze że zaczyna sie mania polecania na tym forum mocnych aut,tak powodzenia 193KM,tył napęd i świeży kierowca..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Lis 2012, 09:36

Robiłem ich sporo i wiem jak większość jest traktowana i jak wyglądają od spodu, z wierzchu całkiem dobrze a pod spodem już zgnity
Niuniek
Nowicjusz

10 Lis 2012, 15:01

Że co Golfy?To Ty chyba E36 nie widziałeś co też lubi rdzewieć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

11 Lis 2012, 10:25

Widzę że zbytniej pomocy nie uzyskam co do wyboru samochodu.
Niuniek
Nowicjusz

11 Lis 2012, 10:43

Golfy jak i E36 to już wieśwozy. Niestety, bo sam bym taką zakupił, ale jak mam potem słyszeć wiadomą opinię o kierowcy to lepiej dać spokój. Stan raczej taki sam ich będzie, E36 też lubią rdzewieć, są zaniedbywane i katowane przez młodych. No i do 4 tysięcy to można chyba kupić złoma, w Kup i Zrób na TVN Turbo był taki przypadek z E30 ;) Remont drugie tyle ..
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Lis 2012, 12:45

Za te pieniądze-Lanos
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2012, 02:46

Zgadzam się z galakty, ceny tych samochodów nie są przypadkowe i zwykle wynikają właśnie ze stanu technicznego auta, w które całkiem sporo trzeba "włożyć" na początek. Ale nie o tym chciałem napisać. Na żadnym samochodzie nie jest napisane, co właściwie umie kierowca i od jak dawna posiada prawo jazdy, więc od młodego kierowcy w BMW czasem oczekuje się zbyt wiele. I to się często mści, gdy nawet chcemy jechać ostrożnie, a cała reszta na drodze naciska, by wykorzystać posiadaną moc. A to z kolei kusi, kończąc się tak, jak pisał ktoś w poprzednich postach. Sądzę, że na początku lepiej uczciwie przyznać się do braku umiejętności, co jest oczywiste po trzydziestu godzinach jazd, i to asekurowanych, niż postawić na niepotrzebny lans, którym można się tylko ośmieszyć.

Sam kupiłem sobie następnego dnia po otrzymaniu prawa jazdy 120 konną alfę i po miesiącu skończyło się to najechaniem na tył innego samochodu podczas zbyt gwałtownego ruszania na światłach. Na szczęście tylko tym, natomiast na nieszczęście - wydatkiem rzędu 5000 na naprawę zniszczonego hakiem przodu. Dwa miesiące później ktoś mi przerysował cały bok, prawdopodobnie wózkiem zakupowym na parkingu pod hipermarketem, a po czterech kolejnych prawidłowo zaparkowany samochód na ulicy "pocałował" mi z przodu osiemdziesięciolatek, który był przekonany, że się zmieści. Doświadczenia pozostawiam do przemyślenia.
Indoctus
Obserwowany

Auto: AR 147 1.6 120KM Progression