Autko do 5tys dla początkującego.

23 Kwi 2012, 12:29

Witajcie, moi drodzy forumowicze. Na samym początku chciałem zaznaczyć, iż piszę ten temat za swojego kuzyna.

Dnia dzisiejszego zdałem egzamin praktyczny na prawko kat B, i oczekuje na odbiór prawa jazdy co nastąpi najpóźniej za tydzień. Rodzice w prezencie wzieli pożyczkę w banku, i przenaczyli na mój użytek 5tysiecy, na pierwsze auto dla mnie. Teraz tutaj zachodzi pytanie do Was, jakie auto polecacie, dla młodego nie zbyt doświadczonego kierowcy? Pod lupę biorę kilka aut.
1. VW VENTO 1.9
2. FORD MONDEO Mk1/Mk2
3. Honda Civic

które z tych opłaca się najlepiej kupić? A może macie jakieś inne propozycje do do aut? pozdrawiam
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2012, 12:52

Mondeo bym sobie odpuścił.Civic w tej cenie to tylko 5gen, czyli już w większości szroty zamęczone przez młodych gniewnych i pordzewiałą blachą. Warto zainteresować się Daewoo Lanosem (do 5tys da rade kupić od pierwszego właściciela z udokumentowaną historią i w miarę niskim przebiegiem), Oplem Astrą F po lifcie, ewentualnie Golf III ale tutaj jest ten sam problem jak w przypadku Civica. Z tych co podałeś najciekawszą opcją dla mnie wydaje się Vento, jednak w tej cenie bedzie starszy od Lanosa lub Astry.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

23 Kwi 2012, 13:42

Kumpel ma mondeo MK I benzyna 1.8 zagazowany i jak ostatnio z nim gadałem, bo też szukam czegoś dla siebie to mówi, że raz w trasie jak hamował skrzynią i jechał cały czas oszczędnie to mu zjadł tylko 7 litrów GAZU! A przy normalnej jeździe je 8-9, w mieście około 10. Jak na LPG uważam, że to dobry wynik.
farmer93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Kwi 2012, 23:03

Opel Astra F. Samochód bezawaryjny, oszczedny jedyne co to rdza lubi go troche brać
Jedyna, niepowtarzalna, idealna... - ASTRA ;)
puciaks
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mogilno
Auto: Opel Astra F 1.6

24 Kwi 2012, 10:47

Astra wydaje się być ciekawą propozycją :).
Myslę coraz częściej nad Daewoo Leganza/Nexia/Nubira - Co myślicie o tym? Dostanie się coś ciekawego do 5tysięcy? czy raczej nie bardzo?
Jedyne co mnie denerwuje, to obliczałem sobie wczoraj składkę OC i czasami ona wynosi więcej niz wartość niejednego auta :D.
Dla przykładu ubezpieczenie OC ze znizką 20% dla Lanosika wyniosło dokładnie 1,950zł a samo autko kosztowało 3.500.
Zastanawiam się czy by po prostu nie poprosić dziadka żeby ubezpieczył to auto na siebie, on ma -60% zniżki wtedy to by było opłacalne, a ja bym po prostu uzytkował to auto. Co Wy na to?
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Kwi 2012, 12:47

Nexie/nubire spokojnie dostaniesz w tej cenie, nawet z lpg już. Co do ubezpieczenie to niech dziadek ubezpieczy z tobą jako współwłaścicielem, to ci zniżki przejdą.
farmer93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

24 Kwi 2012, 17:17

Nexię w tych pieniądzach to można dostać naprawdę stan de lux :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z Lanosem też w tej cenie nie będzie problemu, do 5tys wybór jest potężny
Jeżeli bardzo Ci zależy na kosztach eksplatacji to szukałbym Lanosa z silnikiem 1.5 8v. Bardzo dobry do gazu, trwały (ludzie robią 400 tys na lpg) i do tego bezkolizyjny rozrząd.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Leganzę w tych pieniądzach bym sobie odpuścił, bo to będzie już raczej zmęczony egzemplarz. Nubira to raczej wersja 1 i trzeba się liczyć z duzym przebiegiem.
mazur93
Początkujący

24 Kwi 2012, 19:00

Tak właśnie myślę że Daewoo będzie najrosądniejszym wyborem. Za te pieniądze dostanę w miarę młode autko, i coraz częściej przyglądam się tym autkom.

Najbardziej interesuje mnie:
- Lanos ( w hatchback`u najbardziej mi się podoba. W sedanie Lanos nie bardzo mi podchodzi)
- Nubira
- Leganza ( mój faworyt)
- I ostatecznie Nexie.

Męczy mnie jeszcze cały czas też VW VENTO ale czasami przeraża mnie trochę rocznik ( 91-95) i to że to auto po kilku miesiącach zacznie mi się sypać.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Kwi 2012, 19:08

Jak Lanos hatchback to może coś takiego:
co prawda do drobnych poprawek, ale Lanos w wersji sport to rzadkość i za te pieniądze to okazja. Leganza bardzo fajny samochód ale do 5tys nic ciekawego nie będzie na to trzeba ok 8 tys. Ogólnie to polecam przejrzeć forum http://daewooforum.pl/ :D
mazur93
Początkujący