Autko za 3-4tys dla kobiety z pazurem ;)

22 Kwi 2012, 17:32

Witam serdecznie.
Jak w temacie poszukuję idealnego pierwszego samochodu za 3000-4000 zł.
Zależy mi na małym ( tylko bez przesady), ekonomicznym samochodzie z dobrym motorem tj. pojemnością nie mniejszą niż 1,6.
Prawo jazdy mam od ponad roku, ale staż w prowadzeniu posiadam znacznie dłuższy i przekłada się to również na dużą ilość różnych aut, którymi jeździłam, zatem posiadam jakieś tam porównanie.
Zdecydowałam się na zamieszczenie zapytania na forum gdyż większość, którą pytam o opinię stawia na piedestale takie maszyny jak VW Golf III bądź Opel (starszy) Corsa.
Nie mam nic przeciwko VW, ale jest to samochód trochę oklepany i dość męski, jeśli jednak byłby to najlepszy wybór pod względem techniczny, bo najbardziej mi na tym zależy, to zdecyduję się na zakup.

Nie mam zbyt dużych wymagań, jednak są punkty, których nie mogę pominąć:
- małolitrażowy, ekonomiczny - najlepiej do 7-8l/100km w mieście i 5-6l/100km w trasie i w tej kwestii preferuję Diesla
- cichy ale też nie bez przesady, po prostu żeby mi nie pierdział jak dobity motor bądź rzęził jak kosiarka
- kolor tu chyba nie ma znaczenia, więc się rozpisywać nie będę
- najlepiej hatchback czy tam coupe (nigdy nie umiem dobrze rozróżnić, w każdym razie nie kombi, sedan czy limuzyna)
- może, ale nie musi posiadać jakies elektryczne gadżety, takie jak el. otwierane szyby, szyberdach
- wspomaganie kierownicy!! najeździłam się również samochodami bez wspomagania i chociaż przy większej prędkości nie ma różnicy to podczas manewrów czy po mieście, przy dłuższej jeździe zwyczajnie jestem zniechęcona i bolą mnie ręcę ;)
- no i żeby silnik nie był za mały, bo z doświadczenia choć niedużego zauważyłam chyba dość oczywistą`rzecz, mianowicie auta z małymi silnikami nie są wcale ekonomiczne, zanim się człowiek rozpędzi to maszyna żre bardzo dużo paliwa
- tanie części ;)
- żeby mi szybko nie rdzewiał i zawieszenie nie rozpadało się jak wieża z klocków

Ford Fiesta, Fiaty Seicento i CC, Peugeot 206 odpadają.
Fiaty za małe, Fiesta jest tańsza niż cena jaką chcę dać, a Peugeoty jakoś po prostu mi się nie widzą i trochę uprzedzona do francuskich aut jestem.

Dodatkowo chciałabym zaznaczy, że drogi po których się głównie poruszam są raczej w dobrym stanie, kilka razy w roku zdarza mi się dłuższa podróż, a tak to raczej jeżdżę po mieście.
Współwłaścicielem pewnie będzie ojciec, więc ubezpieczeniem bym się za bardzo nie sugerowała gdyż pewnie podzieli się ze mną zniżkami ok. 60%.
No i to chyba by było wszystko.
Bardzo proszę o Wasze opinie, porady na temat samochodu i poprawek w tekście w razie gdybym strzeliła jakąś gafę.

Pozdrawiam
Natalia ;)
hotncold
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 02 2011
Auto: Chcę kupić ;)

22 Kwi 2012, 18:23

Autem które spełnia te warunki jest Punto I i jego w tej kwocie dostaniesz w dobrym stanie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Kwi 2012, 18:36

silniki 1,1 - 1,2 w benzynie, a zaznaczyłam, że chcę minimum 1,6 w dieslu :)
hotncold
Nowicjusz

22 Kwi 2012, 18:39

No zawsze można poszukać 1.7TD.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2012, 18:46

a co myślicie o czymś takim? cena aż niemożliwa
hotncold
Nowicjusz

22 Kwi 2012, 18:52

to jest reklama skupu samochodów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...

22 Kwi 2012, 19:24

Dziękuję za info, dodam jeszcze , że chciałabym żeby autko nie było środkiem transportu dla emeryta (bez urazy), tylko miało chociaz znikomą moc, żeby można było poczuć przyśpieszenie i parę koni mechanicznych więcej niż standardowo, nie zależy mi jednak na przesadnym tuningu zewnętrznym.
Myślę właśnie o Golfie III 1,9 TDI i dlatego zamieściłam temat, żeby rozważyć czy są lepsze opcje.
Proszę o dalsze propozycje ;)
hotncold
Nowicjusz

22 Kwi 2012, 19:48

hotncold napisał(a):Myślę właśnie o Golfie III 1,9 TDI i dlatego zamieściłam temat,

Powiem tak prosta konstrukcja,niskie spalanie,dobre osiągi jednak znalezienie dobrego egzemplarza może byc bardzo trudne.
Porozglądaj się za seatem ibizą
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

22 Kwi 2012, 20:36

Akurat Barol podał dobrą propozycje,Punto w dieslu to oszczędne autko (po mieście spokojnie łyknie 6l),części tanie i dostępne praktycznie w każdym sklepie,blacha ocynkowana więc nie powinna gnić.

Z innych propozycji to Corsa B najlepiej z silnikiem Isuzu albo Peugeot 106 (tylko nie kieruj sie stereotypami).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Kwi 2012, 21:52

A moze faktycznie tak jak @vwmaniak pisze porozglądąc się za Seatem Ibizą, ale taką z 90KM albo 110KM. Tylko czy do 4 no powiedzmy max 5tys dostanę taką porządną, która mi kilka lat posłuży? I czy części są w miare tanie?
hotncold
Nowicjusz

23 Kwi 2012, 03:58

Za 5000zł spokojnie kupi.
Barol
Awatar użytkownika

23 Kwi 2012, 13:56

Dlaczego chcesz jezdzić traktorem? :wink: Tigra 1.4-1.6 będzie ok... możesz poszukać Mazdy Mx3 ale trudno o niezajechany egzemplarz... W takich autach będziesz sie prezentować a nie Golf diesel :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

23 Kwi 2012, 20:43

Tigra jest brzydka i ponoć drogie części :P
hotncold
Nowicjusz

24 Kwi 2012, 08:58

Tigra jest brzydka a Golf 3 diesel jest ładny :D i drogie części w Oplu.... nowych rzeczy można się dowiedzieć :wink:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

24 Kwi 2012, 11:47

Ja bym zaproponował jakiegoś civica 1.4 czy 1.5 w porównaniu z golfen 3 1.8 civic 1.5 jest wiele bardziej zrywny i skrętny z blachą bywa różnie ale jak się kupi wmiare zadbany egzemplarz jest ok,oczywiście opla tigrę 1.4/1.6 napewno ciekawsze auto od golfa 3 napewno mniej oklepane wada to bardzo mało miejsca na tylnych siedzeniach plus to bardzo tanie części.Kolejna propozycja fiat seicento 1.1 sporting wbrew pozorom nie jest to zawalidroga czy muł ,oraz mazda mx3 wygląda dość ciekawie i mazda 323f w 5 drzwiach ,jak auto ma być ekonomiczne zostaje montaż lpg dizlem przejazd 100 km napewno nie będzie tańsze.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2