Autko do 9 tyś. lubiące gaz.

17 Maj 2009, 21:10

Witam. W najbliższej przyszłości zamierzam kupić swoje pierwsze autko jak w temacie. Zależy mi na ekonomiczności dlatego chciałbym żeby dobrze znosiło gaz i gabarytowo średnie, bo to również wiąże się ze spalaniem i ciężkimi warunkami do parkowania w Krakowie. Chciałbym też, aby było w miarę możliwości dynamiczne, bo jak każdy młody lubię czasami przyśpieszyć ;) Na tym forum wyczytałem o lanosie, że to całkiem dobry samochodzik - podoba mi się w hatchback`u z silniczkiem 1.6, ale odstrasza mnie trochę koreańska marka Daewoo. Innym autem na które zwracam uwagę jest Madzia 323f plus to to ze japończyk czyli mocno dopracowany - niestety już rocznik w moim zasięgu byłby 96 i podobno te z silnikiem 1.5 pożerają olej i części już są mniej dostępne i droższe. Dodatkowo słyszałem opinię, że japońce gorzej znoszą gaz. Staram się czytać o różnych możliwościach, ale niestety już się w tym gubię i nie mam zaufanego miłośnika motoryzacji, który mógłby mi szczerze coś podpowiedzieć - doradzić, dlatego zwracam się do Was o pomoc :) Liczę na opinie na temat tych dwóch samochodów, które wymieniłem jeśli chodzi o moje wątpliwości oraz chętnie rozważę inne propozycje. Z góry dzięki za odpowiedzi.
matisnh
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

17 Maj 2009, 21:28

Witam kolego jezeli chodzi o daewoo to miałem nubire 1.6 w LPG i moge powiedziec ze bylem z niej zadowolony,spalanie w miescie ok 11l gazu,tanie w eksploatacji,a lanos to to samo tyle ze mniejsze.Natomiast jesli chodzi o japońce to o mazdzie nie moge sie wypowiedziec bo nie mialem z nia nigdy do czynienia,ale mój szwagier ma nissana almere 96r w gazie i jest bardzo z niej zadowolony.Jezdzi nia 3 lata i autko praktycznie bezawaryjne,wymienił tylko tarcze sprzegła bo pekla sprezynka, a takto tylko olej, filtry i cały czas smiga.Spalanie gazu waha sie miedzy 7-8ltr.Ale wybór należy do ciebie.Ja natomiast bym wybral japonca,duzo bardziej zywotne autko,lepsza konstrukcja,lepsze materialy wykonczeniowe i to jednak japonczyk.Pozdrawiam
zzbych1
Nowicjusz

Miejscowość: włocławek

18 Maj 2009, 08:39

Za 9k Lanos będzie w super stanie,i na pewno jego utrzymanie (tanie części) będzie wypadało bardzo korzystnie.Będzie to auto z polskiego salonu i jak się poszuka,to zapewne z małym przebiegiem.Idealne auto pod LPG. Jak masz uprzedzenia co do znaczka na masce,to poszukaj Astry I.Za 9k,też można taką kupic w dobrym stanie. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2009, 20:04

Mam jakieś uprzedzenie do Daewoo ale to bardzije moje widzimisie wiec dlatego napsialem tutaj żeby ktoś mnie z tego wyprowadzil ;) Astra odpada bo najzwyczajniej mi sie nie podoba :)
matisnh
Nowicjusz

18 Maj 2009, 22:01

A może Toyota Corolla? W tej cenie może uda się już znaleźć fajny egzemplarz z 96-97.

A jeśli chodzi o Daewoo to akurat Lanos jest chyba jedynym modelem tej firmy, który mnie nie odrzuca :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Maj 2009, 16:08

odstrasza cię koreańska marka daewoo? dlaczego? jakby lanosa wyprodukowała toyota to każdy by miał inny stosunek.
wkur.... mnie te głupie stereotypy głupich ludzi. nie jeździli a gadają
Loosmo
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...

19 Maj 2009, 17:37

ja poraz kolejny polece Lanosa,moji rodzice jezdza ponad 6lat i naprawde autko jest swietne i ja bede mial do Lanosa na zawsze sentyment,naprawde polecam ci to autko,jesli chodzi o gaz to z silnikiem 1.5 jak najbardziej do zagazowania swietny,a do 9tys spokojnie wyrwiesz Lanka z 2000-2001 z dobrym wyposażeniem i nawet od 1wlasciciela i z malym przebiegiem
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2009, 18:04

hmm w firmie mieliśmy lanosy na gaz kupione w 2001 roku i eksploatowane przez 5 lat (leasing) , ogólnie nie było z nimi większych problemów, te które miały największe przebiegi ok. 300 000 już się sypały, strzelały, kichały i ogólnie się sypały, w sumie to w firmie inaczej się takim autem jeździ (czasami się ciśnie na czerwone pole) hehe silniki były różne, 1.5 1.6 (dosyć fajny byl ten silnik około 100 konny chyba 1.6 ale szarpał za bardzo.
teraz zakupiliśmy clio 1.5 dci i nawet się to jakoś roczy, jedynie środek kiepsie materaiły, zresztą środek lanosa też pozostawia wiele do życzenia no ale coś za coś..
andrewb25

21 Maj 2009, 21:15

Loosmo napisał(a):odstrasza cię koreańska marka daewoo? dlaczego? jakby lanosa wyprodukowała toyota to każdy by miał inny stosunek.
wkur.... mnie te głupie stereotypy głupich ludzi. nie jeździli a gadają

Dlatego, że jeździłem i jeżdżę Matizem w pracy i przez to uraz mam do Daewoo...
matisnh
Nowicjusz

21 Maj 2009, 22:01

a no pewnie wszyscy jakos maja uraz do Daewoo a najbardziej do Matiza i wlasnie niewiem czemu mi tam auto pasuje i do Daewoo mialem i bede mial sentyment
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Maj 2009, 13:08

Jezdziłem okazjonalnie i Matizem i Lanosem. No i jazda tymi autami mocno różni się od siebie!
Nie chodzi tu o klasę auta ale zwyczajnie o jego parametry ze względu na kształt.Prowadzenia obu aut nie można porównywac wogóle.Jak jechałem po łuku drogi Matizem 110/h i wjechałem w małą koleinę,to myślałem,że będę dachował... Lanos jezdzi jak normalny samochód.
Tak więc nie wyrabiaj sobie poglądu na Lanosa na podstawie wrażeń z jazdy Matizem... :smile:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2009, 14:40

no wlasnie co to jest za stereotyp ze np ktos jezdzil Matizem i zle mu sie jezdzilo i Daewoo stawia na minus a Matiz wiadomo autko jest typowo miejskie
Barol
Awatar użytkownika