Autko do 9000 tyś. Czy warto kupić francuza ??

12 Wrz 2009, 21:14

Witam. Zastanawiam się nad zakupem autka do 9000 zł. Na chwilę obecną biorę pod uwagę następujące modele:

1. Citroen Xsara 1600 (90KM)
2. Peugeot 406
2. Renault Laguna

Prosiłbym o opinie o tych samochodach osoby, które takowe posiadają lub posiadały? Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się ku pierwszemu punktowi ponieważ Citroen, ma niskie spalanie i z tego co wyczytałem w internecie niezawodny.

Zastanawiałem się także nad Oplem Astrą ale podobno mają słabe blachy i rdzewieją. Czy to prawda?

Chętnie także przemyśle inne propozycje forumowiczów. Zależy mi na tym, żeby autko miało 4/5 drzwi, w miarę duży, niskie spalanie, przyjemna dla oka stylistyka, niezawodny. Samochodem będę robił max. 10km dziennie. Kilka razy w miesiącu trasa w granicach 100 - 200km. Rocznik samochodu 1999 ( nie chcę żadnego starego golfa za niewiadomo jakie pieniądze).

Opinie o autach francuskich są raczej kiepskie. A jakie są odczucia forumowiczów?
tej
Nowicjusz

12 Wrz 2009, 21:26

Wszystko co kupisz w dobrym stanie bedzie niezawodne.Citroen i 406 to bd auta,laguna I też.Szukał bym citroena ale w dieslu z hdi lub peugota
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

13 Wrz 2009, 09:12

Postawiłbym na 406 lub Xsarę ,a z Laguny bym zrezygnował. Masz rację,że Xsara będzie najekonomiczniejsza ale jeśli przyjąć inne kryteria to najtrwalszą propozycją oraz najsolidniejszą będzie 406.
A jak chcesz bezawaryjnie jezdzić to kup sobie w kombi Nubire z gazem... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Wrz 2009, 10:00

Peugeot 406 jest samochodem trwalszym i lepszym,różnica w cenie pierwszych roczników obydwu przedstawicieli koncernu PSA wynosi ok.2000 zł,to nie jest mało ale przez to właśnie,że Xsara jest taka tania wielu właścicieli oszczędza na środkach eksploatacyjnych .Trzeba pamiętać o tym,że tylne zawieszenie w Xsarze wytrzymuje ok.150 kkm i jest kosztowne w remoncie ale taka trwałość do marnych nie należy biorąc pod uwagę,że zapewnia komfort podróżowania.Silniki to dobre,sprawdzone konstrukcje ale temu dziwić się nie można to przecież Francuz.Jeśli będziesz o Xsarę dbał będziesz z niej zadowolony.Pytasz o silnik 1.6 ,celujesz w silnik najbardziej godny polecenia przez ekspertów(benzynowy),jest oszczędny i zapewnia dobre osiągi(trasa 5.5l),samochodzik ładny ,zgrabny ,poręczny,cichy.Patrz na rdzę w zakamarkach,stan łożysk igiełkowych tylnego zawieszenia trwałość ok 80 kkm a koszt ok.300 zł(unikniesz remontu całego tylnego zawieszenia,koszt od 800 -1200 zł),falowanie obrotów świadczy o awarii silniczka krokowego.Celuj w podstawową wersję bez bajerów(najmniej awaryjne).Daewoo Nubira?Bardzo dobra propozycja :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Wrz 2009, 10:23

Cytryna będzie bardzo dobra... Francuz ale 300tyś spokojnie robi :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

13 Wrz 2009, 13:33

Ja bym postawił na 406. Chyba najbardziej udany model Peugeota i jak dla mnie o wiele ładniejszy niż Cytryna :wink:
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

13 Wrz 2009, 15:21

Z tych wszystkich co napisales wybral bym 406,udany model Peugeota no i nie az tak bardzo awaryjny
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Wrz 2009, 22:41

Z tego co napisaliście wnioskuje, że jednak z tymi francuskimi samochodami nie jest tak źle. Zdecyduje się albo na Xarę albo na 406. Przez myśl przeszedł mi jeszcze hyundai Lantra ale chyba pozostanę przy wcześniej wymienionej dwójce.
tej
Nowicjusz

14 Wrz 2009, 09:11

Kolega właśnie sobie w pracy kupił lantre z orginalnym gazem holenderskim czy jakos tak silniczek 1.6 ale tam cos nie mało koników jest.Zadowolony bardzo z wygladu nie najgorszy,mlody rocznik mozna kupic bo nie drogie nawet no i buta ma jak na te 1.6
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3