Do 12k ze sportowym zacięciem.

24 Sie 2009, 23:55

Witam.
Sprawa wygląda tak: za 3 miesiące spodziewam się prawa jazdy i szukam samochodu dla siebie. Póki co czeka na mnie ford ka z 99r z 80k przebiegiem, który spala na trasie poniżej 5l, jednak jest dosyć mały.
W planach miałem kupno dla siebie civica, ale nieoczekiwanie właśnie pojawił się ka.

Auto będzie używane niezbyt intensywnie: dojazdy do szkoły i okazyjne wypady, żadnych przewidzianych i regularnych dłuższych tras.
Oczekuję dosyć oszczędnego, ale żwawego samochodu najlepiej w coupe z klimatyzacją. Musi się dobrze i łatwo prowadzić. Po prostu auto dla początkującego z lekkim sportowym zacięciem z klimatyzacją. Co możecie polecić poza civiciem? W ogóle jest sens szukania innego auta niż ka?
Lorden
Początkujący

Miejscowość: Myślachowice

25 Sie 2009, 15:38

Czy ja wiem jak na pierwszy raz FORD KA w zupełności powinien ci wystarczyć. A jeśli byś się bardzo uparł polecam HONDE CIVIC bądż Opel Calibra dostaniesz w dobrym stanie jak dobrze poszukasz. Ford moim zdaniem to bardziej damskie auto, ja został bym przy fordzie.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sie 2009, 11:01

oo tak civic to dobre autko na początek :)
a oprócz civic mogę jeszcze ci polecić golfa bądź audi A3
bo co do forda to nie mam o nim niestety za dobrego zdania..
WsZuoo
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

26 Sie 2009, 14:12

Absolutnie się nie upieram na zmianę. Samochód dostałem, bo sam nigdy bym się na niego nie zdecydował, ale bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Na trasie pali poniżej 5, całkiem żwawy 60konny silnik jak na tą masę samochodu i świetnie trzyma się drogi. Naczytałem się tylko że to raczej niezbyt dobry samochód, ale jeszcze sam nie zdążyłem się o tym przekonać dlatego pytam czy warto go wymieniać. 99r i 80k przebiegu, bardzo zadbany. Jakby nie ta niespodzianka to kupowałbym civica Vgen, ale tak miałbym jakieś 8tys dodatkowo po sprzedaży tego samochodu, więc się wstępnie rozglądam.
Lorden
Początkujący

26 Sie 2009, 21:11

ja bym ci polecił mazdę 323f ba lub 323c zobacz jeszcze opla tigrę hyundaia coupe ewentualnie hondę civic VI gen lub fiata punto gt lub hgt:)
Łukasz
ludo17
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wójcin

26 Sie 2009, 21:53

323f mi się nie podoba, a punta raczej też nie chciałbym mieć. Hyundai coupe fantastyczny, ale nowsza wersja na którą raczej mnie nie stać. Pozostaje mi raczej tylko civic VI. Znajdę 1.6vti w dobrym stanie w tej cenie? Ewentualnie jaki silnik szukać?

Podoba mi się też mazda mx-5 i 406 coupe. Coś na ich temat?
Lorden
Początkujący

26 Sie 2009, 22:06

Honda civic VI 1.6 Vtec albo Opel Astra GSI sportowe i godne polecenia :) jak kupisz ten drugi to ci jeszcze sporo kasy zostanie =)
PabloSBT
Nowicjusz

27 Sie 2009, 11:07

Astra trochę za stara. Wolałbym coś maks. 12 letniego. Coś na temat aut wcześniej przeze mnie wspomnianych?

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 14:46 ]
Doszedłem do wniosku, że na mx-5 raczej mnie nie stać, ale strasznie podoba mi się 406 coupe. Czy jest to bardzo kapryśny samochód? Jak jest z częściami do niego? Dobra alternatywa dla civica 1.5 vtec? Ewentualnie co jeszcze ładnego możecie polecić?
Lorden
Początkujący

14 Wrz 2009, 11:52

Kup sobie Calibrę i będziesz zadowolony. Ja mam i sobie chwalę :grin:
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

14 Wrz 2009, 14:57

Calibrze mówię zdecydowane nie. Może i jest to niezły samochód, ale pewna grupa ludzi lansująca się tym samochodem skutecznie mnie odstrasza od jego zakupu.

Ciągle się bardzo głęboko zastanawiam nad 406 coupe 2.0, ponieważ niesamowicie mi się podoba, ale nie wiem czy wydolę z utrzymaniem takiego samochodu, bo spalanie na poziomie 10-12l to dużo.
Lorden
Początkujący