Autko do pracy do 7,5k

11 Kwi 2019, 16:26

Witam Państwa bardzo serdecznie.

Otóż istnieje możliwość, że będę potrzebował sobie kupić autko na wrzesień i chciałbym się zorientować które z wybranych ze mnie modeli są do odrzucenia, bądź które można by do mojej listy dodać, no i na które zwracać szczególną uwagę. Wszystkie modele to kompakty (czy też "bez pupy" sedanowej ani kombiaki):

Toyota Corolla Seria VIII
Toyota Corolla Seria IX
Kia Cerato
Fiat Stilo 3 drzwiowy
Ford Focus MK2
Mazda 3
Honda Civic VII
Citroen C4
Chevrolet Lacetti
Alfa 147
Hyundai Accent II

Czego szukam? Jak widać chodzi mi o autka do jazdy do pracy i raczej krótszych tras, max 20 letnie, oszczędne (chociaż tu raczej powinienem pytać o silniki), niepsujące się, tanie w eksploatacji i po prostu dobre na pierwszy samochód :D Cena jak w temacie, do około 7,5k. Pytanie najprościej brzmi, które z powyższych powinienem brać szczególnie pod uwagę i czy może jakiś dobry model przegapiłem? :) Stwarzając listę kierowałem się ocenami pojazdów i ich popularnością (chociaż można na niej znaleźć takie rodzynki jak Kię Cerato).

Pozdrawiam i dzięki za porady, Przemek :)
999Przemek
Nowicjusz

11 Kwi 2019, 17:20

Focus nie ten budżet (tak, wiem, są na allegro), Mazda będzie raczej zgniluchem, Alfa też rdzewieje, c4 to kiepskie auto, Stilo też bez szału. Reszta ok ni nie skupiaj się na jednym - dwóch modelach, tylko na znalezieniu auta w najlepszym stanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Kwi 2019, 18:35

Jak masz 7.5 tys.to skupiłbym się na:
Ford Focus Mk1
VW Golf IV/Bora
Skoda Octavia I
Opel Astra G
Citroen Xsara
Peugeot 307

Kia, Hyundai, Chevrolet też są ok.

Ogólnie w tym budżecie nie patrz na konkretny silnik (chociaż są takie których lepiej unikać), a bardziej na to czy i co było zrobione przy aucie. Taki pakiet startowy w który wejdzie olej, filtry, rozrząd, zawieszenie, hamulce, opony może wyjść dość drogo w porównaniu do ceny auta. A wiele osób eksploatuje auto na zasadzie, że póki odpala i jedzie to jest ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2019, 18:41

Jak masz 7.5 tys.to skupiłbym się na:
Ford Focus Mk1 To ujdzie :)
VW Golf IV/Bora Żadnych VW, Audi, BMW ani Merców, tfu :P
Skoda Octavia I Nie szukam sedanowatych, wolę krótsze samochody :P
Opel Astra G O i tak, opli też nie :P
Citroen Xsara długie to, i brzydkie :D
Peugeot 307 Brzydki i ma słabe oceny tu i tam, ale nie wiem
999Przemek
Nowicjusz

11 Kwi 2019, 22:02

Przypominam kolego że masz 7500zł a nie 75000zł żeby wybrzydzać..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przewodnik po hybrydowych SUV-ach Lexusa
    Segment SUV-ów nieprzerwanie rośnie. Rośnie też popularność hybryd. W bardzo istotnym stopniu przyczynił się do tego Lexus. To Japończycy pokazali pierwszego w historii luksusowego SUV-a, a później pierwszą ...