Witam!
Chciałbym prosić Was Drodzy Koledzy żebyście mogli doradzić mi w wyborze samochodu. Niestety, jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy motoryzacyjne i mechaniczne - stąd ten post i prośba.
Jestem młodym, bo 22 letnim kierowcą. Od początku swojej „kariery” jeździłem tylko większymi autami; Praktycznie same Fordy (Mondeo MK2 Kombi 2.0, Mondeo MK3 Kombi 2.0, a obecnie Mondeo MK3 Sedan 2.0 145km)
Planuję zakup własnego samochodu ale mam pewne dylematy.
Przede wszystkim chciałbym uniknąć marek niemieckich (VW, Opel etc.)
Zależy mi na niskiej awaryjności silników i ogólnie całego samochodu. Ważne, żeby spalanie miał mniejsze niż 10l/100km. Samochód będzie używany w 70% do jazdy po mieście, tylko czasami wypad gdzieś dalej. Unikałbym też diesli. Najlepiej jakby autko było sedanem ale inne typy też zniosę (byle nie kombi)
Aktualnie myślę nad Fiatem Grande Punto lub coś z rodziny Forda, jakiś Focus.
Możecie mi coś opowiedzieć o tych autach albo ewentualnie polecić coś innego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
![Uśmiechnięty :)]()
PS. Miałem przyjemność jeździć Toyotą Yaris z silnikiem bodajże 1.1 czy 1.2 i powiem szczerze, że bałbym się wsiadać na mniejsze silniki z przyzwyczajenia do żwawych i mocnych jednostek.
PPS. Na auto chciałbym przeznaczyć około 10 tysięcy. Jeśli znajdę za 8 - super! Jeśli będzie za 12 - też przemyślę sytuację.