Pierwszy „własny” samochód - 3 lata doświadczenia

09 Kwi 2019, 00:09

Witam!

Chciałbym prosić Was Drodzy Koledzy żebyście mogli doradzić mi w wyborze samochodu. Niestety, jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy motoryzacyjne i mechaniczne - stąd ten post i prośba.
Jestem młodym, bo 22 letnim kierowcą. Od początku swojej „kariery” jeździłem tylko większymi autami; Praktycznie same Fordy (Mondeo MK2 Kombi 2.0, Mondeo MK3 Kombi 2.0, a obecnie Mondeo MK3 Sedan 2.0 145km)
Planuję zakup własnego samochodu ale mam pewne dylematy.

Przede wszystkim chciałbym uniknąć marek niemieckich (VW, Opel etc.)
Zależy mi na niskiej awaryjności silników i ogólnie całego samochodu. Ważne, żeby spalanie miał mniejsze niż 10l/100km. Samochód będzie używany w 70% do jazdy po mieście, tylko czasami wypad gdzieś dalej. Unikałbym też diesli. Najlepiej jakby autko było sedanem ale inne typy też zniosę (byle nie kombi)

Aktualnie myślę nad Fiatem Grande Punto lub coś z rodziny Forda, jakiś Focus.

Możecie mi coś opowiedzieć o tych autach albo ewentualnie polecić coś innego?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

PS. Miałem przyjemność jeździć Toyotą Yaris z silnikiem bodajże 1.1 czy 1.2 i powiem szczerze, że bałbym się wsiadać na mniejsze silniki z przyzwyczajenia do żwawych i mocnych jednostek.

PPS. Na auto chciałbym przeznaczyć około 10 tysięcy. Jeśli znajdę za 8 - super! Jeśli będzie za 12 - też przemyślę sytuację.
Rysio13
Nowicjusz

09 Kwi 2019, 08:29

W tym budzecie to Grande Punto będzie dobrym wyborem polecam 1.2, Focus MK2 już też coś się znajdzie, tam najlepiej 1.6. Clio III też można rozważyć chodz nie jest bezproblemowe ale to tylko pierdoły, Można rozważać mazdę 3 pod warunkiem że kupisz egzemplarz niekonserwowany i sam zrobisz dobrą konserwację i przegląd podwozią co pół roku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Kwi 2019, 16:29

Przyznam szczerze, że Grande Punto urzekło mnie swoim wyglądem. Dlatego poważnie się nad nim zastanawiam. Czy silnik 1.2 nie będzie zbyt słaby?
Jak zaznaczyłem w pierwszym poście, auto będzie służyło w większości do jazdy po mieście. Ale może się zdarzyć, że będę jeździł w trasę (Ok. 100-250 km w jedną stronę) 2-3 razy do roku.
Nie lepszym wyborem będzie mocniejsza jednostka 1.4?
Rysio13
Nowicjusz

09 Kwi 2019, 21:54

Zdecydowanie lepiej szukać 1.4,osiągi nieco lepsze a spalanie niemal to samo i najlepiej jakbyś znalazł wersję 95konną.
I kwestia znalezienia dobrego Grande w okolicach 10k może być ciężko,na forum jest jeden temat gdzie autor szuka tylko Grande w tych okolicach od jakiś dwóch miesięcy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Kwi 2019, 05:29

Rozumiem. Będę się rozglądał po okolicy za czymś ciekawym.

Jeśli mógłbym prosić, możecie mi coś jeszcze polecić? W ostateczności auta niemieckie.
Jak narazie szukam po tych Fiatach i Fordach ale może coś jeszcze jest wartego uwagi?

PS. Maksymalna cena za auto może być 15 tysięcy.
Rysio13
Nowicjusz

12 Kwi 2019, 09:19

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...

12 Kwi 2019, 12:14

Namysłów - okolice Opola i Wrocławia.
Rysio13
Nowicjusz