Autko do pracy i wycieczki

17 Cze 2023, 11:42

Dzień dobry ^^
Jak w temacie, jestem na etapie poszukiwania samochodu, który będzie wozidłem do pracy oraz sporadycznie weekendowe wyjazdy. Aktualnie jeżdżę Astrą H w benzynce 1.6 115km z 2009 roku, ale myślę nad zamianą na coś nowszego. Raz, że zaczyna się w niej coraz wiecej rzeczy psuć i naprawa powoli staje się nieopłacalna, 2. wkrótce wydłuży mi się dojazd do pracy z 10km na 35km w jedną stronę (głównie drogą ekspresową). Dlatego zastanawiam się przede wszystkim, czy lepiej szukać benzyny + lpg, czy diesla.
Nie mam dużych wymagań. Jedyne jakie mam to, by autko było w miarę oszczędne i niedrogie w częściach, by miało 5 drzwi i nie był sedanem :D. Fajnie by też miał tempomat i 6 biegów do tej bardziej komfortowej jazdy po trasach powyżej 90 km/h :D .
Budżet? Zakładam, że będzie to max 30 tysięcy. Ale widząc jak wygląda sytuacja na rynku używek i łatwiej coś znaleźć w podobnym roczniku, więc mogę się pokusić jeszcze o dodatkowe 10 tysi.

Z góry dziękuję za pomoc :ok:
Brechol
Nowicjusz

18 Cze 2023, 12:01

W tym budżecie i takich jednorazowych przebiegach można się pokusić o jakiegoś Hyundaia i30 z silnikiem CRDi czyli w dieslu. Ogólnie jak najprostszy diesel tym lepiej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Cze 2023, 06:22

Czyli lepiej skupić się na szukaniu silników pozbawionych bajerów jak turbo i dwumasa, jak się uda? :D Bo tak czytając po opiniach silniki typu 1.9 JTD też są udane i praktycznie bezawaryjne :D
Brechol
Nowicjusz

20 Cze 2023, 07:48

Jak się chce jeździć bezawaryjnie i naprawiać tanio to wiadomo, że im mniej potencjalnie drogich podzespołów tym lepiej. Niestety w przypadkach prostych silników zwykle kuleje dynamika a i zużycie paliwa nie jest najniższe.
Trzeba po prostu przemyśleć czego się potrzebuje i czy warto ponosić ryzyko.

Brechol napisał(a):Bo tak czytając po opiniach silniki typu 1.9 JTD też są udane i praktycznie bezawaryjne

Fiatowskie jtd to jedne z najlepszych diesli na rynku. Nie zmienia to jednak faktu, że tematy typu turbo czy dwumasa to kwestia normalnego zużycia a nie "awarii" a ze zużyciem w kilkunastoletnim aucie trzeba się po prostu liczyć.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lip 2023, 14:26

Zrobiłem sobie drobny research w czeluściach internetów i znanajonych, no i wybrałem kilka modeli....

1. Peugeot 308 I - z tym, że w okolicy mnóstwo silników 1,6 HDI 92km i nie wiem, czy mimo większej ilości bajerów iść w 2.0...
2. Ford Mondeo Mk4,
3. Kia Ceed/Hyundai i30 I polift lub początek produkcja "dwójki",
4. Fiat Bravo 1.4 tjet
5. Astra J 1.4 140km

Ja wiem, że patrzeć trzeba przede wszystkim na stan pojazdu i im mniej wynalazków, tym lepiej... Jednak chetnie bym poczytał wasze zdanie, czy opinie o w/w wozach :ok: Albo pominąć te i wziąć pod uwage coś innego, czego nie wymieniłem :D
Brechol
Nowicjusz

20 Lip 2023, 14:11

brałbym fiata lub astrę - też jestem w tym punkcie co ty i chyba tylko takich szukam :)
melto1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...