Kupno pierwszego auta

15 Lip 2023, 18:58

Witam, prosze o pomoc w kupnie pierwszego auta. Jestem z lubelskiego i szukam cos malo awaryjnego bo nie znam sie na autach i zeby mnie bezpecznie dowozilo do celu.

Kwota powiedzmy10-20 tys wydam mniej to zawsze zostanie na cos innego.
Jezdze 15km w jedna strone do pracy, czasami gdzies w wekend dalej i dwa razy do roku na urlop z 500km. Wiec przebiegi male mysle bede robil.

Co bym chcial do konca samm nie wiem ogolnie w mojej oklicy malo ogloszen, myslalem o Corsa D, ford fiesta, patrzylem tez peugeot 307 podobno ok nawet pojemniejszy niz Opel. Wiem ze to inna klasa ale jezeli auta mieszcza sie w kwocie to chyba bez roznicy. Ogolnie widze ze fordy trzymaja cene wyzsza a za peugote bym dal najmniej , znowu przegladajac oferty najwiekszy wybor jest w oplach. Moze renault megane jeszcze hm ?

Nie wiem czy disel czy benzyna chodz mysle ze predzej tylko benzynka chodz inni mi radza peugota 308 np z dislem. Ma to bys hatback i 5 drzwiowy z klima czy automatyczne szyby ale to chyba i tak juz wszystkie auta maja mysle tutaj wiecej chyba wymagan nie mam, silnik 1,4 lub 1,6 okolo 100 koni ;). Spokojny kierowca nie scigam sie ani nic innego aby sprawnie sie przemieszczac.

Macie inne propozycje to chetnie wyslucham bardziej doswiadczonych uzytkownikow. Jak o czym zapomnialem napsac pytajcie :)
Gość122644

16 Lip 2023, 08:06

Tu se zobacz i pokaż co Ci się podoba:
https://www.olx.pl/motoryzacja/samochod ... D%5B0%5D=2
Napisz dokładniej gdzie mieszkasz, to się poszuka coś bliżej Ciebie.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Lip 2023, 08:51

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lip 2023, 09:53

:oops: Yaris
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Lip 2023, 11:20

Witam zeby nie odpisywac oddzelnie to w jednej wszystkim.

Henk - podalem przyklady to co myslalem i co mi sie podoba w tym stylu. Przegladalem oferty jak i czytalem rozne artykuly ale jak pisalem w moich okolicach prawie nic nie ma.

Barol - jestem z lublina ale napisalem lubelskie bo mysle ze nie ma co sie ograniczac to jednego miasta a czy dalej cos warto szukac poza wojewodztwo. ?

Motozakup - hm jaris mysle bedzie drozsza od pozostalych a i chyba tez bedzie mniejsze od tych co podalem.
Gość122644

16 Lip 2023, 11:23

Gość122644 napisał(a):jak pisalem w moich okolicach prawie nic nie ma.

to trzeba dupke ruszyć a nie narzekać że nie ma , wczoraj mi klient przyjechał 500km po auto i mówi że nie daleko
toyman40
Stały forumowicz

16 Lip 2023, 13:04

Co dla kogo przejechac tyle drogi, moze ja ktos kupuje cos drozszego lepszego to i warto. Moze ktos duzo jezdzi ze dla niego to malo ja tyle drogi tylko na urlop pokonuje i to juz jest dluga podroz a malo to pojecie wzgledne dla kazdego ma inne znaczenie. I w ogole to stwierdzenie nie narzekanie, po drugie juz sie nasluchalem wsrod znajomych jak jechali po tyle i wracali z niczym poniewaz auta nie byly w takim stanie jak wlasciciel mowil przez telefon.
A moje pytanie nie jest jak daleko kupowac tylko szukam porady co kupic. Jak bede wiedzial i moze cos wartosciowego bylo by dalej niz moje wojewodztwo to i pojade kto wie.
Gość122644

16 Lip 2023, 16:44

Jak nic nie ma? Pasujących do Twoich wymagań jest na tej stronie 360 ogłoszeń. Pierwsze z brzegu:
[link do oferty na Olx wygasł]
Zaznaczyłem benzyna/gaz, cena od 10000 do 20000, bezwypadkowe, ze zdjęciami, kierownica po lewej i ręczna skrzynia biegów.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lip 2023, 17:23

Wybacz Henk ale nie spelniaja kryteriow nawet te co podales poza fiatem, pisalem przeciez w pierwszej wiadomosci silnik 1,4 lub 1,6 , takich opli 1,2 duzo widzialem tak samo 3 drzwiowek tez jest ale tez nie chce o czym pisalem. I poza tymi trzema ktore wymienilem nie szukalem innych marek , wiec nie bylo nic jak przegladalem ogloszenia. Dobra byly dwa bo mozesz jeszcze sie natknac na nie ale byly w oplakanym stanie.

No i zeby cos kupic musze wiedziec co po to zadalem pytanie wybierajac 3 modele ktory bardziej warto kupic jakies plusy minusy osob ktore sie znaja bardziej i ewentualnie prpozycje czegos innego. Co mi z tego ze znajde nawet po jednym z nich jak nie wiem co wybrac i tak samo nie wiem czy warto konkretny model.
Zachwalanie przez handlarza jakie to wszystko idealny stan jest troche mnie malo przekonuje. Juz widzialem auto w gorszym stanie za 12 tys od takiego za 6 tys.
Ostatnio edytowany przez Gość122644, 16 Lip 2023, 17:36, edytowano w sumie 1 raz
Gość122644

16 Lip 2023, 17:34

No to tu masz jeszcze same hatchbacki czterodrzwiowe z silnikami 1,4 lub 1,6.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lip 2023, 17:51

Ale moje pytanie nie ma dalej odpowiedzi ktory z tych 3 co wymienilem lepiej wybrac ?. W czym i pod jakim wzgledem inna marka bedzie ewentualnie lepszym wyborem.
Podkreslam wyszukiwalem tylko 3 marki dlatego pisaem ze prawie nic nie ma.

Co do tych aut to bylem u tego goscia z pierwszego linku i to obejrzec 307 po lifcie przed nie chce i byla w oplakanym stanie jak reszta jego aut gdzie po zdjeciach sie nie wydawalo.
Fiesta hm przerobki porobione jakies wyswietlacze androidy ja nie mam 20 lat chce oryginane a nie po przerobkach auto i ten kolor ale juz pominmy go. Czy jak pierwsze auto to kazdy mysli ze ktos mlody jest ;) , moja kolezanka z pracy zrobla prawko majac 50 lat:)
Golf przeciez to za sama marke przeplace na start w tej cenie oplel bedzie 5 lat mlodszy.
Co do hiundaya nie wiem roznie ludzie mowia moze i bym rozwazyl ale ten to jakas wersja sport czy jak taki dziwny dół ma ?
A ten ostatni to juz w ogole mi sie nie podoba jezeli juz bym troche mogl ponarzekac.
Gość122644

16 Lip 2023, 18:16

najlepiej to nic nie doradzać bo nic nie pasuje
10 000 w kieszeni a takie nie takie nie
toyman40
Stały forumowicz

16 Lip 2023, 18:20

Czyli Golfy odrzucamy, a jak Peugeot 307 to po lifcie.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Lip 2023, 18:25

toyman40 a ty bierzesz wszystko jak leci kupujesz ? cz to auto czy telefon czy telwizor czy pralke ? kazdy ma swoj jakis gust co do wygladu a tu bylo duzo na nie poza wygladem.
Gość122644

16 Lip 2023, 18:36

A ja Ci proponuję zmienić wymagania. Budżet nie pozwala na przebieranie w autach. Większość aut w ogłoszeniach to odpicowane szroty(w tym budżecie). Ja proponuję Punciaka, albo Fabię od prywatnego właściciela- dużo aut krajowych, do tego prywatnie to auta takie trochę emeryckie, ale to w aucie używanym raczej zaleta, niż wada.
Taki emeryt od ust sobie odejmie, a o auto zadba :lol:
Ja nie tak dawno, przez chwilę jeździłem starym punciakiem
[link do autocentrum.pl wygasł]
i jazda była całkiem przyjemna, a wsiadłem do niego z Outlandera :lol:
Ostatnio edytowany przez yeti65 16 Lip 2023, 18:44, edytowano w sumie 2 razy
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV