Autko do pracy. Tanie, w miarę niezawodne i ekonomiczne

06 Sty 2016, 14:54

Witam.

Jestem nowy i przy okazji chciałem się przywitać :)

Jestem z Poznania. Z powodu przeprowadzki muszę kupić drugie auto aby dojeżdzać do pracy. Trasa dziennie ok 10km w jedną stronę. Myślę o LPG lub benzynie bo szkoda diesla na takie trasy.
Autko nie musi być wielki ale dość wygodne dla osoby ok 190cm wzrostu.
Chciałbym aby było to autko możliwie najtańsze w eksploatacji, tanie części i niskie zużycie paliwa.
Budżet to maks 4000. Myślę jednak że można dostać coś sensownego za mniejsze pieniądze. Wydaje mi się także nie że ma sensu jeździć dalej niż 30-40km za Poznań w celu zakupu

Z góry dziękuję za pomoc i opinie
szwarou
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Megane

06 Sty 2016, 15:10

Lpg też się średnio sprawdzi więc zostaje jakaś nieduża benzynka.

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę tanio ale masz pod nosem więc można obejrzeć.
[link do oferty na Olx wygasł] - jak wyżej.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - robione przednie nadkola więc przy oględzinach sprawdż dokładnie.
[link do oferty na Olx wygasł] - handlarz ale wizualnie ładnie wygląda i możesz obejrzeć jeszcze kilka innych aut przy okazji bo trochę tego ma.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sty 2016, 15:18

Dzięki za odpowiedź. Z tych które pokazałeś to tylko to Renault mi się podoba. Wiem że ma to być auto tylko na trasę ale nie ma opcji żebym kupił Matiza albo Cieńkiego. Forda nie chcę a Fiata się boję.
Bardziej zastanawiałem się nad Astrą II, Corsa, 206, Clio. Widziałem też oferty Audi A3 ale jakieś takie podejrzane.
Jeszcze jakieś propozycje?
szwarou
Nowicjusz

06 Sty 2016, 15:28

Człowieku Ty masz 4000zł a nie 40000zł żeby wybrzydzać co Ci się podoba a co nie.. :roll:

Astry II nie kupisz za te pieniądze,A3 tym bardziej,206 to ruletka więc też odpuść.
Corsa ok ale pewnie myślisz o modelu C więc też odpuść,Clio jeszcze by znalazł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2016, 15:35

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń budżetowych, ale po prostu pewne opcje nie przejdą :)
Czytam i słucham waszych opinii ponieważ macie dużo większe ode mnie doświadczenie.
Na Astrę II to ile trzeba przeznaczyć?
Dlaczego odpuścić Corsę? Rdza? Trochę szkoda ponieważ właśnie wśród nich wybór jest największy.
To może jakieś Clio?

Pytałem też o A3 bo natknąłem się na takie aukcje:
Co z nimi nie tak?
szwarou
Nowicjusz

06 Sty 2016, 16:45

Astra II to tak 5000zł minimum ale i tak będzie do poprawek i pewnie bez klimy.
Corsa myślisz nad modelem C? Jeśli tak to poprostu kupisz ruinę w tym budżecie a nie auto do jazdy..

Odnośnie A3 nie będę się wypowiadał ale pomyśl logicznie,zobacz sobie na liczbę wyświetleń i jak myślisz dlaczego nikt jeszcze nie kupił? Przecież to okazja..
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...
    Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...

06 Sty 2016, 16:59

Corsa zdecydowanie B nie C. Domyślam się że C jest jeszcze za nową na ten budżet.
Ważne też dla mnie aby było wspomaganie bo być może zima będzie musiała czasem tym autem pojechać
Klima? Pewnie ze bym nie pogardził.
Może warto dołożyć do Astry II. Chociaż w sumie to nie chciałem aż tak dużo wydawać.
Popytam znajomych może ktoś coś sprzedaje. Teraz już wiem mniej więcej czego szukać.
szwarou
Nowicjusz

06 Sty 2016, 17:11

Miałem kiedyś A3 co prawda kupiłem sprowadzoną ale wcześniej naoglądałem się sporo tych "okazji" jednym słowem mówiąc tragedia.. jeszcze przez telefon facet Cię namawia że wszystko dobrze ładnie a na miejscu dużo ale to dużo brakuje do tego dobrego.

Tutaj masz ładnego Golfa [link do oferty na Olx wygasł] albo wspomniana Corsa [link do oferty na Olx wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Sty 2016, 18:01

Corsa:
[link do oferty na Olx wygasł] - zwykły diesel bez turbiny tylko coś tanio chcę może przez to że wersja podstawowa ale wspomaganie zawsze można dołożyć.
[link do oferty na Olx wygasł] - pytanie jak z opłatami.

Astra:
[link do oferty na Allegro wygasł] - poproś o zdjęcia lewej strony i dopytaj o wspomaganie.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2016, 20:51

Witam

Podbijam temat ponieważ dopiero teraz okazało się że auto jest niezbędne. Zasady się nie zmieniły

Polecicie coś wartego uwagi za tak małe pieniądze?

Pozdrawiam
szwarou
Nowicjusz

09 Kwi 2016, 09:57

[link do oferty na Olx wygasł] - tylko sporo wyświetleń ale masz pod nosem więc można obejrzeć.
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i OC.
[link do oferty na Olx wygasł] - wcale nie żartuje tylko trzeba by było zagazować.
[link do oferty na Olx wygasł] - jest nawet klima.
Barol
Awatar użytkownika

10 Kwi 2016, 00:06

Fajna ta Astra. Trochę martwi ta rdza. Z drugiej strony chociaż nie stara się jej ukryć. Na co zwrócić uwagę? Być może pojadę ją obejżeć.
Cytryna też mi się widzi ale ta ilość odsłon trochę odstrasza

Co gdybym zdecydował się jednak na budżet bliższy 1000 niż 2000?

Kilka linków które zwróciły moją uwagę:

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
9. [link do oferty na Olx wygasł]
10. [link do oferty na Olx wygasł]
11. [link do oferty na Olx wygasł]
12. [link do oferty na Olx wygasł]

Wiem trochę ich sporawo ale więkoszość to Corsa (tak mi się jakoś uwidziała i cenowo i ogólnie - może to błąd?)
szwarou
Nowicjusz

10 Kwi 2016, 08:56

Chciałbym zaznaczyć, żę za 1000zł można w wielu przypadkach auto sprzedać na tak zwany "szrot" więc nie popadajmy w skrajność, bo takim samochodem można sobie albo komuś zrobić krzywdę :shock:
piacho18
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2016, 13:18

No jasne wiadomo że nie ma co za dużo oszczędzać. Auto jednak jest potrzebne dość pilnie a niestety po remoncie środki zostały naprawdę niewielkie.
Zdaje sobie sprawę że szału nie ma ale co począć.
Czy coś z tych linków które podałem jest godne uwagi?
szwarou
Nowicjusz

10 Kwi 2016, 13:49

Generalnie za około 1000-1500 zł kupisz jakieś tam auto ale nie będzie idealne i generalnie nie ma co wybrzydzać tylko brać coś co ma jeszcze w miarę długie opłaty i przegląd i jeździ, skręca i hamuje no i miło by było aby była podłoga i progi bo to bezpieczeństwo przede wszystkim. Większość tych cors ma nakładki na błotnikach i nadkolach więc na 99% czai się tam rdza :wink:
[link do oferty na Olx wygasł] może nie będzie ci wygodnie ale jako tako się trzyma i to 700 :/ To słabo jedzie
[link do oferty na Olx wygasł] choć nie wiem czy nie sprzedaje jakiś skup aut :/
[link do oferty na Olx wygasł] przegląd na 5 miechów i OC na prawie rok
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010