Autko na GAZ

14 Sie 2012, 09:49

Witam

Postanowiłem, że kupię Autko z już zamontowanym gazem.

Jak powinno wyglądać sprawdzenie przeze mnie stanu instalacji gazowej?
Ilu letnią instalację gazową szukać?
Jakie dokumenty powinienem otrzymać?

Proszę o nie pisanie, żebym kupił bez gazu i samemu zamontował, gdyż mi się to nie zwróci.

Pozdrawiam
omleet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 2012
Auto: W poszukiwaniach

14 Sie 2012, 16:19

Po pierwsze zależy jaka instalacja gazowa. Należy sprawdzić czy auto równo pracuje na gazie, czy nie przerywa podczas jazdy. Najlepiej po kupnie udać się do dobrego gazownika w celu przeglądu instalacji - np. ewentualna regulacja składu mieszanki.

Szukaj auta, które ma gaz wbity w dowód rejestracyjny, butla ma ważność 10 lat, a rok założenia gazu jest właśnie w dowodzie. Najlepiej jakbyś znalazł auto, które ma ważną butlę jeszcze przez kilka lat, zależy ile chcesz tym samochodem pojeździć.

Z dokumentów to powinieneś dostać właśnie tą homologację na butlę, przy przeglądzie sprawdzają ten papier.
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...
    Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...