Autko na trase za ok 6-7tyś - Honda Civic V gen.

08 Lis 2009, 10:28

Witam.

Na wstępie napiszę, że jestem świeżym posiadaczem prawa jazdy i zamierzam kupić swoje pierwsze auto.
Ma mi ono służyć, głównie jako środek lokomocji do pracy i na studia co 2 tyg w weekend, dlatego średnio wychodzi 80km (w obie strony) przez 6 dni w tygodniu. Jak widać w Opisie tematu, 60km z tej drogi to autostrada, natomiast 20 to dojazd do wjazdu prędkością 60-70km/h bez żadnych świateł.

Najbardziej skłaniałbym się do kupna Hondy Civic V gen. jednak zastanawia mnie czy jest jakaś duża różnica w kosztach eksploatacji (wliczając w to awaryjność) pomiędzy typem tych hond (hatchback, sedan, coupe).
Pytam o to gdyż zauważyłem (aczkolwiek mogę się mylić), że najbardziej schodzą hatchbacki.

Kolejnym moim pytaniem jest to czy lepiej kupić benzynę z LPG, czy pokusić się o założenie instalacji samemu, a co za tym idzie z jakim kosztem musiałbym się liczyć.

Póki co podaje linki z tymi, które mnie na razie zainteresowały:

- z gazem

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- bez gazu

A może ktoś poleca jakieś inne auto odpowiadające moim potrzebom? Ja się nastawiłem na Civica gdyż nie znam się za bardzo, ale widzę że te najlepsze już zostały przebrane..

Z góry dziękuję za udzieloną mi pomoc i pozdrawiam!
khaleb
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

08 Lis 2009, 13:56

chłopie nie ładuj się w żadne lpg kup sobie diesla jeszcze cię to taniej wyjdzie, unikniesz strzelania, częstrzych wymian świec i innych problemów.Miałem japońca w 1.5 16v w gazie i nigdy więcej tego błędu nie popełnię założyłem gaz przy 60 tys km teraz ma 190tys i bierze 1l oleju na 800km. Diesel Diesel i tylko Diesel
psioter5

08 Lis 2009, 14:27

Czy diesel tanio wyjdzie to nie powiedzialbym. Chyba ze japonce nielubia LPG.

Mam auto na LPG (mondeo) i mam tez diesla (laguna) i taniej wychodzi mi jazda na gazie.

Na lpg zrobilem juz ponad 100tys km i jedyne co wymienialem w silniku to tylko przewody zaplonowe. Wiec nie uwazam ze auta na LPG sa gorsze.

Mondeo 8.5-9l LPG/100km Silnik 1.6 16V
Laguna 5.5-6l ON/100km Silnik 1.9 DTI
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

08 Lis 2009, 14:42

Taniej naprawdę wyjdzie ci diesel uwierz mi w japońcach są często problemy z instalacją gazową wię nie pakuj sięraczej w to wiem z doświadczenia (honda civic V).. :mrgreen: :mrgreen:
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police

08 Lis 2009, 14:55

Akurat honda civic i gaz to jak już koledzy pisali nie jest najlepszy pomysł. Proponuję kupić lanosa z silnikiem 1,5l - ta jednostka jest wprost stworzona do gazu. Taki lanos będzie parę ładnych lat młodszy od hondy, ze sporo mniejszym przebiegiem i jeszcze długo nim bezawaryjnie pojeździsz.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

08 Lis 2009, 17:59

Wszystko spoko, też myślałem o dieslu tyle jest parę ale...

jak może mnie diesel wyjść taniej niż lpg?? Wiem że trzeba częściej wymieniać niektóre rzeczy i bardziej dbać o auto, ale przy dystansie jaki będę pokonywał myślę że mi się to napewno bardziej opłaci niż diesel. Na dodatek ropa zbliża się ceną do benzyny, która z kolei ostatnio trochę staniała z tego co mi wiadomo.
A teraz najważniejsze, za te pieniądzę kupie tylko starego diesla, a jak w nim się zacznie coś sypać to się z kosztów nie wygrzebie, zwłaszcza jak mi padnie turbina co jak słyszę często się zdarza...

Potrzebuje auto na max 3 lata bo do tego czasu myślę, że stać mnie będzie na coś lepszego.

Lanosy mi jakoś nie podchodzą - kojarzą mi się z jeżdżącymi nimi dziadkami, zwłaszcza jak patrzę na ich wnętrze. A ponadto Poza tym jednym autem nie podaliście żadnych i

a co do gazu w Hondzie to znalazłem ciekawą dyskusję na ten temat, a oto jej fragment:

Nie gazuje się 1.6 VTEC-a. a 1.4 bardzo przyjemnie chodzą na gazie, a jeżeli mamy pewny samochód z pewnym przebiegiem i w pewnym stanie, warto założyć dobrą sekwencje, wtedy nie tylko zaoszczędzimy a i dostaniemy kilka koników.
Civic to zwykły niczym nie wyróżniający się miejski samochód, profanacją było by założenie gazu do supry 3.0, czy 200SX'a 1.8T.

Jednak dalej czekam na pozostałe propozycje.
khaleb
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...

08 Lis 2009, 18:17

Jak nie lanos to do zagazowania bardzo dobrze nadaje się też opel astra I tylko trzeba uważać na korozję.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

08 Lis 2009, 20:41

Skoro niedużo jeździsz to może lepiej zostać przy benzynie? Najmniej problemów napewno :P LPG za to wyjdzie Ci najtaniej, awarie diesla mogą być kosztowne, no chyba, że się kupi starucha wolnossącego :D Japońskie auta (np Honda) nie przepadają za lpg, generalnie ten kto montuje do japońców lpg i później narzeka jest sobie sam winien :P
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

09 Lis 2009, 11:27

A ja jestem całkiem innego zdania jeżdżę hondą która ma LPG od nie całego roku i zrobiłem nią już ok 20tyś.km od założenia nigdy nie miałem żadnych problemów z LPG. Moim zdanie to tylko stereotyp tak się po prostu przyjęło, już nie raz słyszałem opinie gazowników ze hondy dobrze znoszą LPG nawet kolega z form który zajmuje się zakładaniem LPG nie jedno krotnie to potwierdzał. A to, że ktoś zakładał LPG i za wszelką cenę chciał oszczędzać na instalacji to później może mieć pretensje tylko do siebie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

09 Lis 2009, 22:32

20tys na gazie? co to jest :mrgreen: ja mam samochód który zrobił 200 na gazie i bieże 1l oleju na 800km :D khaleb Turbo to nie jest żecz co pada raz na 100km jak się o nią dba to przeważnie przeżyje samochód chyba że ktoś jeździ jak jakiś łoś albo ma juz od nowości z jakaś wadą ale to rzadkość.
psioter5