REKLAMA
Witam!
Zgłaszam się z prośbą jakich wiele, w temacie tak naprawdę podobnym do wielu- liczę jednak na może jakieś indywidualne podejście do tematu i mojego wyboru
Jeździłem Mazdą 323F BG 1.6, obecnie BA 1.8- ale przyszedł dla mnie czas na zmiany. Samochodzik ma 18 lat, duuużo rdzy, przeterminowaną butlę LPG, sporo rzeczy do ogarnięcie żeby był na tip- top, plus moje znudzenie po 4ech latach jeżdżenia- stąd chęć zmiany na nowszy model.
Będę miał do wydania ogółem ogólnie na wszystko jakieś 19tyś- budżet na autko, opłaty, pakiet startowy, instalka LPG. Jeśli zrobi się z tego w porywach 20tyś- też dramatu wielkiego nie będzie, choć wolałbym mniej.
Rejon- myślę że łódzkie, i województwa sąsiadujące, myślę też o samochodzie zza granicy- gotowych propozycji z gotowymi linkami nie ma sensu mi podrzucać, bo kupię auto plus minus w czerwcu.
Auto w większości do miasta- 2x11 km dzień w dzień do pracy, tak samo jakieś 12 km x 2 do domu rodzinnego, wyjazdy weekendowe i wakacyjne. Tras pod tytułem 2, 3 km po mieście raczej nie robię. Rocznie pewnie będzie z 10-12 tys km.
Własne potrzeby... ech
Chciałbym samochód dość dynamiczny (obecna Mazda 1200kg i niby 114KM)- wolałbym się 'rozwijać', chciałbym coś choć trochę szybszego.
Ogólnie pojęta 'przyjemność z jazdy'- nie traktuję samochodu jako środek transportu z pkt A do pkt B, lubię czuć, że samochód ma ochotę jechać, i skręcać. (Jeżdżę czasem kią rio 2011 1.2- skrzynia plastikowa, kierownica lata lewo i prawo, no nie mój typ, masakra jak dla mnie )
Tylko i wyłącznie samochód benzynowy, z silnikiem który dogada się z LPG.
Spalanie LPG na poziomie 12-13-14 litrów po mieście- mnie nie przeraża.
Jakieś w miarę normalne ceny części, i żebym co tydzień u mechanika nie stał
Z wyposażenia- to rzeczy raczej standardowe, klima, lusterka, szyby.
Z moich 'widzi mi się' chciałbym żeby nie był tak popularny jak golf
Kolejne 'widzi mi się' bardzo chętnie rocznik po 2003. Rok produkcji to jedno, ale ważniejsze- kusi mnie ubezpieczenie AC- z racji parkowania pod blokiem w dość patologicznej okolicy (urwany znaczek, lusterko, przerysowany bok samochodu- to nie jest tutaj nic niezwykłego)
Kilka samochodów, którymi jestem mocno zainteresowany:
1. E46 318i 143KM, może 320i 170KM (marzenie od zawsze..)
2. Mazda 3 2.0 150KM
3. Mazda 6 2.0 141, 147KM
4. Lancer 2.0 135KM Sport
5. Astra III 2.0T 170KM
6. MG ZS 2.5 177KM
Wiem, że samochody różne- wielkością, wyposażeniem, charakterem, silnikiem- ale plus minus tego typu autka chodzą mi po głowie.
Astra- strach o turbo na dość krótkich dystansach.
MG, Lancer- wnętrza z poprzedniej epoki.
Mazdy- rdzewieją.
BMW- boję się, że popłynę z kosztami części, a na forum BMW ludzie twierdzą, że E46 jako samochód do jazdy na codzień po mieście nie ma większego sensu, i lepiej kupić popularnego hatchabcka.
Z góry dzięki za pomoc, może ktoś poradzi mi coś dobrego albo rzuci jeszcze jakąś inną ciekawą propozycję
Pozdrawiam