Autko rodzinne <33tyś zł

26 Gru 2010, 00:24

Witam!

Na początek chciałbym się z Wami przywitać i życzyć miłego i spokojnego drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia, a także szczęścia i powodzenia w nadchodzącym nieubłaganie roku.

No właśnie roku. Kolejny rok mija i przychodzi czas na zmianę samochodu. Obecnie męczę Forda Focusa kombi z 2003 roku /silnik 1.4 .../. Szukam teraz autka rodzinnego, najlepiej kombi, może minivan, liftbacków i innych jak ciekawe nie odrzucam. Chciałbym żeby autko było troszkę młodsze od mojej foczki. Minimum 05rok. Co do silnika to raczej skłaniam się w stronę benzynki ok 100 KM. Diesel w ostateczności. Rocznie robię jakieś 20 000 km, więc ropniak nie jest obligatoryjny. Z wyposażenia dodatkowego chciałbym wreszcie klimatyzację /mój Fordzik nawet tego nie ma, kompletny golas/.

Jak już wspomniałem musi być to autko rodzinne. Nie jeżdżę sam. Praktycznie zawsze z rodziną. Focus zrobił się ciut przyciasnawy i powolutku zaczyna się sypać. Chciałbym żeby "nowy" był możliwie jak najtrwalszy i nie generował zbędnych kosztów utrzymania.

Po wstępnych poszukiwaniach znalazłem kilka ciekawych pozycji:

1)Nissan Primera P12
2)Renault Scenic Phase II /Większość silniki dCi o których ciężko usłyszeć pochwalną opinię/
3)Citroen C5
4)Ford Focus II

Czy bylibyście tak mili i podpowiedzieli cokolwiek z wyborem? Może macie jakieś swoje propozycje? Może jakiś użytkownik w/w pojazdów szczerze by się wypowiedział?
Vilagie
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

26 Gru 2010, 00:52

Jak ma się nie sypać to auta na "f" bym sobie odpuścił, chociaż Focus II ponoć całkiem udany. Ja bym poważnie pomyślał o Octavii.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2010, 09:12

Proponuję również się rozejżeć za Mazdą Premacy.
rafiramzes
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

26 Gru 2010, 23:34

Scenic z benzyną to świetny wybór dla rodziny :smile:
wygodny, funkcjonalny i bezpieczny w dodatku odpadają problemy które trapią diesle z dużymi przebiegami.
Citroen C5 to też bardzo fajna propozycja :smile: komfort niezrównany w tej klasie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2010, 01:18

Octavia to taki dziadkowóz troszkę, albo samochód służbowy, ciężko o przyzwoity poliftingowy egzemplarz. Co do Premacy to z 05 roku w Polsce w tej cenie są 4 sztuki. Nie ma za specjalnie w co uderzać.

Przeglądając ogłoszenia na otomoto znalazłem jeszcze kilku potencjalnych kandydatów.

*Honda Accord /benzyna - niestety starszy niż 05rok w tej cenie/
*Fiat Ulysse /2.0 JTD/
*Ford C-Max /1.6 CDTi - Polacy sporadycznie brali inne silniki/
*Peugot 407 /Znakomita większość to francuskie HDi i to w dodatku 1.6/

Kurcze, po ostatniej wypowiedzi napaliłem się na tego "stanika" ;D

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kurcze śliczny i w dodatku 20 minut drogi od domu, ale dCi i przebieg ...

No nic szukam dalej. Proszę o kolejne opinie na temat moich wybrańców.
Vilagie
Nowicjusz

27 Gru 2010, 01:32

No jak nie chcesz dziadkowozu to bierz Accord albo E46, ale będą nieco starsze. Pamiętaj jednak, że rocznikiem się nie jeździ.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...
    Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...

27 Gru 2010, 02:52

Przy kwocie 33tys moznaby sie zastanowic nad passatem B6 1.6tfsi 2.0tfsi lub juz nawet 2.0Tdi. Pamietaj ze kupujac dobrego diesla stracisz na wartosci przy sprzedazy!
maniek_srem
maniek_srem
Nowicjusz

27 Gru 2010, 09:12

Tyle, że 2.0 TDI to nie jest dobry diesel, szczególnie z pocżątku produkcji.
To już lepsze to DCI.
Lub rzeczywiście jakieś e46 2.0D 150KM kombi, żwawy, dobrze jeździ i jest dobrze zrobiony a przy tym świetnie się prowadzi tyle, że patrząc na najnowszy raport TUV ryzyko usterki jest w nim większe niż w równorocznym Scenicu.
1.6 HDI nie ma co się bać, to naprawdę baardzo udana konstrukcja w przeciwieństwie do 2.0TDI i 1.9DCI.
Jasiek90
Stały forumowicz

27 Gru 2010, 11:03

20 000km to już opłaca się brać diesla.
Moja propozycja to Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005r.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Zobacz może Ci się spodoba. Warto ją kupić na prawdę.
O do głowy przychodzi mi jeszcze jeden samochodzik: Fiat Croma
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

27 Gru 2010, 14:38

Ja mam PUGA 407 2.0 HDI.aUTO DYNAMICZNE NAPRAWDĘ DOBRZE SIĘ PROWADZI.Komfortowe.Nie obrażając passatów czy skody ale gdybyś zasiadł do 407 a potem do vw passata czy octawii stwierdziłbyś ,że obba pozostałe auta są jak taczki.Co do awaryjności peugeota to naprawdę nie jest źle.Jedyne co mi padło to jakiś zaworek za 300 zł,końcówki drążków ,ale to standard na naszych drogach.Wnętrze ma wykonanie niesamowicie starannie.To samo c5 jest równie komfortowy i wygodny.
Heheh dziwią mnie niektóre komentarze żeby odpuścić auta na F.Ja tez się bałem francuzów ale naprawdę ceny części sa niekiedy tańsze niż do niemców.
Kumpel w pasku b5fl wymieniał rozrząd zapłacił 1500 zł ja wymieniałem na oryg częsciach wyszło 900 zł.
Jeszcze jedno przy zakupie diesla z FAP lub DPF zwrócuwagę własnie na te filtry bo wymiana jest dosć kosztowna a ludzie wypredają auta właśnie gdy FAP się zapycha:)
moja propozycja z małym przebiegiem
Zazul
Początkujący

Miejscowość: żary

27 Gru 2010, 16:28

Octavia jest klasę niżej od passata i 407, więc nie porównuj...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2010, 12:53

Przy okazji nie chcąc zakładać nowego tematu proszę Was o jeszcze jedną przysługę.

Wyceniam swojego Focusa do sprzedaży. Możecie powiedzieć tak pi razy drzwi ile zakosztować może? Na Allegro cholerny rozrzut cen...

*Ford Focus I Kombi
*Granatowy, bezwypadkowy, ani jednej ryski
*Przebieg: 107 000km
*Silnik: benzyna 1.4 75KM
*Rok produkcji: 2003/grudzień/ rok modelowy: 2004 (pierwsza rejestracja też w tym roku)
*Wyposażenie dodatkowe: Brak. Tylko radio. Kompletnie goła wersja.
*Zakupiony w Polsce
*Drugi właściciel

--

17 000 zł wyrwę za niego?
Vilagie
Nowicjusz

29 Gru 2010, 11:03

jiGsaw napisał(a):Octavia jest klasę niżej od passata i 407, więc nie porównuj...

To juz manipulacja peugeota, bo chyba nie powiesz mi ze Model 607 odpowiada Audi A6 czy BMW 5? Peugeot 407 jest tanszy od Octavi ale oba to emerytowozy do ktorych w pakiecie powinni dokładac kapelusz.... kurde jest tyle ciekawych aut a Wy kombinujecie z jakimis francuzami, lepiej kupic jakies 320d albo nawet Passata B5 FL 1.9TDI niz bawic sie w jakies francuskie pascie które tracą na wartosci prawie jak chleb, ktorego na drugi dzien po upieczeniu nie sprzeda ZA POL CENY :roll:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

29 Gru 2010, 11:47

Jaka manipulacja?
wymiary Peugeota 4763 / 1811 / 1445 mm a rozstaw osi 2725 mm a Octavii 4572/1769/1455 mm z rozstawem osi 2578 mm.
To przepaść na korzyść Peugeota, w środku jest co prawda ciasny ale jakości wnętrza i wygody nawet nie ma co porównywać do Octavii.
Oczywiście, że 607odpowiada A6 i BMW 5 to przedstawiciel segmentu E tyle, że nie premium tak jak kiedyś Omega czy Scorpio.
Z tą utratą wartości to pytam serio, Ty potrafisz liczyć? skoro wyciągnąłeś takie wnioski to raczej nie.
407 kosztuje w salonie niewiele bo to model schodzący z rynku po 7 latach, a to, że jest w tej chwili w cenie Octavii tylko uwypukla bezsens zakupu Skody.
Jak Passaty w tym roku wyprzedawali za ~70tys. zł za 1.4 TSI z dobrym wyposażeniem to też manipulacja była jego obecność w klasie średniej bo kosztował tyle co kompakty?
Jasiek90
Stały forumowicz

29 Gru 2010, 13:28

Zobacz za ile sie kupuje uzywane francuzy a za ile niemieckie czy japonskie samochody.

Skoda nie celuje w klase premium bo nigdy w niej nie bedzie, a Peugeot/Renault na sile tam chce sie wbic z samochodami ktore tylko ladnie wygladają, tyle to zdecydowanie za mało zeby cos osiąnąc. Zreszta wystarczy zobaczyc kto takimi samochodami jezdzi, ludzie dla ktorych liczy sie "pojemnosc bagaznika albo ilosc miejsca na nogi" trzeba to uszanowac ze są to samochody wlasnie dla takich ludzi... a nie doszukiwac sie w nich luksusu. Kuzyn ma 308 peugeota kombi, on to auto chwali bo sie slabo zna na motoryzacji dlaniego jezdzi, jest super wygodne bo poprzednio jezdzil Renault Kangooo, podoba mu sie cala masa jakis kiczowatych guziczków. Ja podziękowalem w przedbiegach bo mialem 8letniego Golfa IV wychuchanego przez siebie samego i jezdzilo sie nim zdecydowanie lepiej niz tym nowiutkim peugeotem...
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków