Cześć,
Zrobiłem już pewne rozeznanie jeżeli chodzi o samochody do 30tys zł. Mam pewne dylematy. Interesują mnie silniki diesla. Głównymi kandydatami do zakupu są Audi A3, Mazda 3, Mazda 6, VW Golf V, Opel Astra III (Audi od 2004 roku, reszta od 2005 w górę) a powstałe w związku z tym dylematy to:
1. Obiłem się o opinię o awaryjności silników 2.0 TDI w A3. Natknąłem się także na sporo ofert sprzedaży takich modeli silnikowych, nie wiem w jakim stopniu ich unikać. Czy wystrzegać się A3 z silnikami 2.0TDI z lat 2004-2005 jak ognia, czy też jest to kwestia sprawdzenia stanu silnika na stacji?
2. Zależy mi na tym aby zapewnić sobie prawdopodobieństwo braku awarii samochodu przez co najmniej 2 lata na poziomie ponad 75%
![Smile :)]()
W związku z tym powstaje pytanie, czy czasem nie lepszym wyborem będzie Forf Focus z lat 2007? Można by też zapytać o Corsę z 2008 roku, jednakże na pewnej klasie i komforcie też mi zależy.
3. Czy w takim przedziale cenowym, w tym zakresie roczników i w tej klasie samochodów, bardziej będzie liczyć się przebieg czy też rocznik? Precyzując - lepszą sztuką będzie auto rok młodsze a z przebiegiem większym o 50tys, czy może na odwrót?
4. Prawdę mówiąc jestem dość początkujący w tym temacie, także prosiłbym o jakiekolwiek sugestie na temat tych 4 modeli, może któryś z nich zdecydowanie jest lepszy od konkurencji? A może macie jakieś inne propozycje na samochód do 30tys zł, który spełni moje wymagania?