Autko rodzinne do 30tyś

08 Maj 2013, 07:58

Witam,
jestem na etapie poszukiwania samochodu rodzinnego do 30tyś. zł.:
- minimum 2007 rok
- kombi lub van
- ON lub Pb + LPG( za bardzo nie wiem jakie silniki lubią gaz i nie jestem za bardzo przekonany do tego rozwiązania).
Moje typy to:
Peugeot 407 SW 2.0 Hdi
Seat Altea XL (ciężko mi wybrać odpowiedni silnik - 1.9tdi za słby??, 2.0 - awaryjny??)
Toyota Avensis 2.0 D4D
Opel Vectra C 1.9 CDTI
Opel Astra 1.9 CDTI
Opel Zafira B 1.9 CDTI
Wybrałem diesle ponieważ są ekonomiczne i nie wiem jak spisują się autka z gazem.
Jeśli polecacie inne samochody to bardzo proszę o opinie.
Dodam że autko będzie robić ok. 15tyś. km rocznie w cyklu mieszany.
Zależy mi na żeby samochód był funkcjonalny, nie drogi w utrzymaniu(dużo się mówi że niektóre modele są po prostu nie dopracowane i mają wady fabryczne).
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Janek123
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 11 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.7dti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Maj 2013, 16:13

Na Ople musisz patrzeć przez pryzmat udanych silników FIAT-a,Peugeot też ma udany silnik.Toyotę ja bym sobie odpuścił. Jedynie nie bierz pod uwagę silnika 100 konnego 1.9 CDTI dostępnego od 2005r.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Maj 2013, 16:39

PhantomASA1 dzięki za info o tych silnikach!

Znalazłem jeszcze jedną ofertę Nissan Primera Traveller 1.9 dCi acenta 120 KM - co sądzicie o tym autku, czy silniki są wytrzymałe i czy autko ma jakieś wady?
Janek123
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 11 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.7dti
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Maj 2013, 16:58

Układ wtryskowy do tych silników dostarcza BOSCH,ogólnie te silniki otrzymały ocenę dostateczną,ale chyba tylko dlatego,że podobnie jak w 1.5 potrafią się obrócić panewki i koniec z jazdy,rzekomo winne temu są zbyt długie interwały wymian oleju silnikowego,zaleca się to czynić po 15 tyś km.Jeśli już,to auto po 2005 r,ja bym sobie jednak to auto darował,chyba,że z niewielkim przebiegiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...
    Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...