Autko z klimą i sekwencją do 4000zł okolice Katowic

14 Sty 2015, 21:42

Królowa lawet to Laguna II,I jest jak najbardziej godna polecenia.
Leganza za 1950zł i to jeszcze od handlarza.. matko boska nie chciałbym się tym poruszać,przyzwoita Leganza to wydatek minimum 4500-5000zł.

Kupno auta używanego zazwyczaj zawsze wiąże się z jakimś wkładem początkowym,dobre auta bez wkładu zazwyczaj rozchodzą się wśród rodziny i znajomych. No i normalną sprawą jest że zawsze po zakupie dla własnego spokoju lepiej jest wymienić rozrząd,olej itp.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2015, 22:20

A co byś powiedział na Mondeo Mk1 2.5 v6. Ten silnik dobrze znosi gaz, auto znasz. Tylko szukałbym tak za 4-4.5k bo ten silnik jest poszukiwany i auta z nim są najdroższe z pośród innych ofert.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Sty 2015, 22:33

A Lanos?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 22:57

Lanos za słaby i nie podoba mi się zbyt deska rozdzielcza. Mondeo V6 obawiam się o koszty w końcu to 6 świec, 6 przewodów i nie jedna głowica. Poza tym coś czytałem gdzieś, że ten silnik ma fatalne uszczelki pod głowicą, które ciągle ciekną i odradzali to autko

A co sądzicie o tej, gdyby udało się np za 3,5k ?

Marian50P
Początkujący

Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Sty 2015, 23:01

Marian50P napisał(a):Poza tym coś czytałem gdzieś, że ten silnik ma fatalne uszczelki pod głowicą, które ciągle ciekną i odradzali to autko
Nie prawda.. Silnik kompletnie bezawaryjny, utrzymanie wiadomo nie takie jak w przypadku 1.8 ale źle nie jest :ok:

Nie ocenię Ci nubiry bo internet mi nawala ale pewnie Barol to zrobi :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Sty 2015, 23:12

A tej Nubiry przypadkiem ktoś nie oglądał ostatnio i nie mówił, ze nie warto? I ponoć właściciel czy tam handlarz nic z ceny nie chciał spuścić? Tak coś mi się zdaję, ze to właśnie ta Nubira, ale nie mogę tego tematu znaleźć.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

14 Sty 2015, 23:27

Ja o niej pisałem, że handlarz. Jutro jadę na oględziny ;-) nie chce zejść z ceny, nie działa ręczny, do wymiany rozrząd i olej, silnik wycieraczki tyl, nie wiadomo czy klima działa, gaz 1 gen
Marian50P
Początkujący

14 Sty 2015, 23:50

A rzeczywiście, wybacz, nie spojrzałem na pierwszą stronę, ze to ty pisałeś :)

Barol ją wklejał innych tematach, więc jedź zobacz co i jak z nią, może nie będzie najgorsza :) Chociaż przy tej liczbie rzeczy do zrobienia, powinien coś odpuścić jeszcze.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

15 Sty 2015, 07:14

Jedż obejrzyj,znajdz jak najwięcej wad,potem rzuć kawe na ławe że dajesz tyle i bierzesz od ręki,jeśli zależy mu na sprzedaży to powinien opchnąć.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 15:29

Zobaczyłem, nie kupiłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko się wkurzyłem - silnik nie chciał odpalić, dopiero za 4 razem, następnie za drugim i tylko po dodaniu gazu, warczał jakoś dziwnie, belka pod zderzakiem z tyłu zgnita z ogromnymi dziurami, kilka dużych odprysków na szybie z przodu, na drzwiach od wewnątrz białe resztki podkładu w spreyu, klima nie działa, obudowa filtra na gumkach, dolot zlepiony poxiliną, opony prawie łyse 4szt, wycieraczka tył niesprawna, ręczny nie dizała, poduszki amortyzatorów widoczne pod maską bardzo sparciałe, popękane. Handlarz dopiero na miejscu powiedział, że raz odpala fajnie, a raz fatalnie i został zregenerowany rozrusznik i nowy wkład pompki paliwa oraz, że coś stuka w zawieszeniu z przodu

Na plus: podłoga zdrowiutka, nawet wahacze i drążki bez rdzy, progi zdrowe malowane, wnętrze zadbane, chłodnica sucha, olej dość czysty bez grudek nie czuć benzyną, płyn czysty bez plam, nie dmucha z bagnetu. Więcej nie sprawdzałem, bo mi się odechciało, cena ostateczna 3,7tys
Marian50P
Początkujący

15 Sty 2015, 17:30

A coś takiego czy to czasem nie ten sam silnik co Legia i Nubira 2.0 ? Widzę, że gaz 2gen, klima jest, rdzy niby niewiele

Marian50P
Początkujący

15 Sty 2015, 20:13

Nie to nie są te same silniki.
Viki dostała z przodu poza tym ładna tylko jak widze ten opis oh ah to bym był ostrożny.

Tutaj masz niezłe Mondeo pod nosem [link do oferty na Olx wygasł] do zrobienia tarcze,klocki oraz tylne nadkole.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 22:10

Właśnie wróciłem do domu, oglądałem tego mondzika, pomijam rzeczy w naprawde fajnym stanie (działa klimatronik, podłoga, wydech ok, hamulce brzytwa), przejdę do usterek: krzywy wahacz wzdłużny (normalka w tym modelu, ale spoko pracy, czasu i 100zł), opony nawet ok 5mm, ale no-name nie wiem czy nie bieżnikowane, ale: podczas przyspieszania powyżej 3tys jakoś silnik dziwnie hmm warczy? klekota? trochę i nie wiem czy tak ma być bo nigdy nie jechałem 16V, przyspiesza chętnie, coś syczy przy silniku, słychać nawet trochę w środku samochodu, silnik w jednym miejscu mokry z oleju taki czarny gnój, jakby przed łączeniem skrzyni biegów. Po włączeniu klimy obroty są w normie, ale przy ruszaniu jakby spadają dość poniżej 900 (może przez to że nie dodawałem gazu przy ruszaniu), miga kontrolka poduszek, świeci kontrolka klucza, tryba, hamulców (do wymiany tarcze klocki), progi lew i prawy z przodu i tyłu mają nalot rdzy, ale nie jest tragicznie ok 15cm szerokości, po ostukaniu słuchać blachę więc chyba to nie dyskwalifikuje go jeśli chcę pojeździć 2 latka, biegi wchodziły dziwnie jakby krzywo i tak twardo, tak ciężej z lekkim oporem w porównaniu do Mondeo 1.8TD, olej w silniku czysty jasny, nie śmirdzi paliwem, nie kopci ani z korka ani z bagnetu

Nie wiem czy przesadzam czy podjechać do mechanika niech sprawdzi?
Ostatnio edytowany przez Marian50P, 15 Sty 2015, 22:24, edytowano w sumie 1 raz
Marian50P
Początkujący

15 Sty 2015, 22:24

Silnik mokry z oleju to może być do wymiany simmering na wale.
Co do warczenia silnika to może być rolka na której opiera się pasek od alternatora.
Przyczyną spadku obrotów jest sprężarka klimatyzacji,ogólnie nie masz powodów do obaw,jeżeli obroty będą spadać mocniej i silnik będzie żle pracował to prawdopodobnie jest uszkodzona sprężarka. Jeżeli uruchomisz klimę i po 5-10min sprężarka się wyłączy a obroty wrócą do normy to wszystko napewno gra.
A odnośnie kontrolek to najlepiej podpiąć pod komputer wtedy będzie wiadomo co go boli.
Barol
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 23:30

Obroty nie spadają po włączeniu klimy :) Jedynie, gdy ruszam z miejsca, ale może za szybko puszczam sprzęgło i powinienem dodać gazu ;) Posłuchałem te silniki na YouTube i chodzą chyba tak samo więc pojadę do mechanika i zobaczymy co powie. Poduszki podobno świecą, bo pod siedzeniami traci się styk. Zastanawia mnie jeszcze syczenie przy silniku i czy samochód nie jest po wypadku, bo pas przedni pod maską na którym są lampy wygląda jakoś świeżo i nie ma tabliczki znamionowej? Sprawdziłem instrukcję obsługi i okazuje się, że klucz zapala się co 10tys by przypomnieć o wymianie oleju, a to trybo to śnieżynka informująca o temp między 0-4"C :lol:
Marian50P
Początkujący