Auto do 18tys diesel / A4 B6 / Signum / Passat

10 Sty 2015, 05:21

Witam, rozgladam sie za nowym autem. Kwotę jaka chce przeznaczyc to ok 18 tys max. Jesli chodzi o silnik interesuja mnie diesle myślę że 1.9 będzie najbardziej odpowiedni..aby był w miarę dynamiczny ale też oszczędny. Robię dużo kilometrów, w miesiącu nawet do 2000. Zależy mi rowniez aby był pojemny, chodzi tu o wiekszy bagażnik aby bez problemu wchodził np wózek dla dziecka. Na ten czas moją uwagę poświęcam :
- Opel Signum w tej cenie znajde roczniki 2004-2006
- Audi a4 b6 tu z rocznikami gorzej bo tak max 2003 myślę
- WV passat tu tez ok 2004
Prosiłbym o jakieś opinie które silniki wypadaja najlepiej w tych modelach jeśli chodzi o diesle. Ja osobiście powiem ze najbardziej skłaniam sie ku oplu signum. .podoba mi sie z wyglądu, dobrze wyposażone, duzo miejsca w środku, z tego co wyczytalem zmartwieniem moze byc sprzęgło i dwumas..a jesli chodzi ogolnie o części jest dużo zamiennikow no i części od Vectry C wiec jest w czym wybierać.

Czekam na opinie i z góry dziękuję
zdk1991
Nowicjusz

Auto: laguna 2

10 Sty 2015, 10:24

Signum 1.9 CDTI
Passata i A4 odpuść, co 20 tysiecy zawias będziesz robił. Zresztą są za drogie do tego co oferują.
Zobacz na Crome 1.9/2.4 JTD
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2015, 22:59

A jeśli signum 1.9 to jaki silnik? 120KM na ta bude wystarczy? ?
zdk1991
Nowicjusz

10 Sty 2015, 23:54

Ja bym brał mocniejszy bo to krowa jednak jest.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sty 2015, 15:04

no właśnie też zastanawiam się nad jednostką 150KM, wyczytałem że spalanie większe od 120KM na poziomie 0.5l więc byłoby ekstra. Jeśli o awaryjność też wyczytałem że to nie powiedziane że 150 jest bardziej awaryjne więc bardziej skłaniam się ku temu silnikowi. A czy mógłby może ktoś powiedzieć jak wygląda eksploatacja tego auta?? takie proste wymiany jak klocki, tarcze itp da się zrobić jak w starszych modelach samemu w zaciszu garażowym czy jednak dostęp jest już ograniczony i przy każdej naprawie czeka wizyta u mechanika??
zdk1991
Nowicjusz

11 Sty 2015, 18:39

W twoim budżecie, powinieneś znaleźć jakieś Signum z 2004 roku, przedliftowe. Jeździłem przez chwilę takim modelem i jest całkiem fajny, ale ma parę wad.
Jak dla mnie dźwigienki od kierunkowskazów są przekombinowane, na początku strasznie to irytuję, potem, wiadomo, można się przyzwyczaić do tego. To samo z panelem od sterowania szyb.
Nie raz zdarzają się problemy z elektroniką pokładową. Szaleją kontrolki , czasami też zegary.
Zawieszenie z tyłu też mega trwałe nie jest, ale tragedii też nie ma.
Na Audi A4 ma budżet na model z rocznika 2001 na spokojnie. Z zawieszeniem nie jest wcale tak źle, 20tyś km wytrzymują tanie zamienniki, a na dobrych częściach zrobisz od 60 tyś km do 120tyś km nawet. Mam jeden egzemplarz w rodzinnie i póki co nic się nie dzieję z nim złego, ale jest dość krótką w rodzinnie.
Passat jak Passat, popularny, uważany za nudny, ale problemów nie sprawia, jeśli się kupi nie zajechany egzemplarz.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...
    Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...

13 Sty 2015, 20:36

co byście mogli powiedzieć na temat tego auta?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zdk1991
Nowicjusz

13 Sty 2015, 20:42

Wg mnie tył jest w trzech odcieniach, drzwi w dwóch. Przebiegu nie skomentuję
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Sty 2015, 10:58

a może z tych podpowiecie który najlepiej się prezentuje na rzut oka w internecie :) mam kawałek do każdego z nich i może chociaż ktoś z was potrafi jakieś mankamenty wyłapać ze zdjęć.. proszę o opinię ;)

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zdk1991
Nowicjusz

15 Sty 2015, 01:43

Mogę się mylić, ale na moje oko to:
1. Inna maska z przodu i chyba źle spasowany zderzak? W dodatku ten przebieg....Ogłoszenie nieaktywne już.
2.Ten ma raczej przebieg skręcony i to ostro, nawet te wpisy w książeczce to sugerują. Po za tym w Niemczech auta z małym przebiegiem są droższe. Co do przeszłości wypadkowej, coś tam z lewej strony widać, mam wątpliwości co do strony prawej i wydaję mi się, że zderzak tylny i klapa maja dwa różne odcienie. Ale pora późna, sam tego pewien do końca nie jestem i może mam zwidy :)
3. Od razu widać różnice koloru zderzaka przedniego z resztą. Po za tym przebieg raczej też skręcony, ta kierownica wygląda na ostro styraną. Niska cena.
4. Tu przebieg wygląda realnie, moim zdaniem kierownica wygląda znacznie lepiej niź w tej poprzedniej. Może kwestia zdjęcia. Po za tym słabe fotki na zewnątrz, jak by ktoś chciał coś ukryć. Niska cena.
5. Trudno mi coś o nim powiedzieć, ten przód mi coś nie pasuję, moim zdaniem był rozbierany, ale że zdjęć trudno wróżyć. Przebieg? Hmm, może i prawdziwy, ale kierownica wydaję się dość zjechana, boczki też. sam nie wiem.
Może ktoś się jeszcze wypowie i stwierdzi coś więcej albo poprawi tam gdzie nie mam racji :)
pkc
Zaawansowany

16 Sty 2015, 13:32

dzięki za dotychczasowe podpowiedzi, przesyłam jeszcze kilka ofert co mi na ich temat powiecie.. kupno auta się dużo przyśpieszyło bo wczoraj skasowałem lagune :( dzik...

6) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7) [link do oferty na Olx wygasł]

moze ktoś z forumowiczów natknął się na jakąś signum??
zdk1991
Nowicjusz

17 Sty 2015, 00:58

Pierwszy, za tani, ma kilka zadrapań na lakierze, raczej na pewno cofnięty licznik, bo kierownica mocno zjechana. Nie wiem czy tył przypadkiem nie był ruszany.
Drugi, też za tani, przebieg cofnięty zapewne, słabe fotki na których guzik widać.
pkc
Zaawansowany