Autko za 25-35 tyś zł

07 Paź 2012, 13:12

Witam, zamierzam zmienić za jakiś czas autko i zastanawiam się które wybrać, prosił bym o pomoc w wybraniu naprawdę dobrego bezawaryjnego auta które będzie mi służyło i będę z niego zadowolony. Auto będzie raczej jeździło na krótkich przebiegach, chce dizelka do 2,0 l. (ewentualnie jakaś interesująca benzyna która mało pali i w miarę dobrze jedzie) Moje wymagania to przede wszystkim bezawaryjność, komfort z jazdy, jakość wykonania samochodu, niskie spalanie i w miarę dobra dynamika. Samochody nad którymi się zastanawiałem to najbardziej BMW 1(słyszałem że są bardzo mało awaryjne dopracowane i mają dobre silniki), audi a3(II seria), golf V lub VI(nie wiem czy znajdę w tych pieniądzach) Honda Civic UFO (chyba VIII i diesel tutaj jest tylko 2,2 z tego co się orientuję), chętnie kupił bym jakieś mitsubishi czy subaru lub toyote ale subaru np. impreza w Hatchback w tej kasie była by w benzynie 1,5 150 KM a lancer X to chyba wogóle nie ma o czym gadać. Samochód musi mi się podobać, ma być ładny i mieć to coś. Toyota chyba nie robi z tych nowszych samochodów coś młodzieżowego takich jaka była celica. A może coś całkiem innego ?? Z góry dziękuję za pomoc :)
krystian3
Nowicjusz

Auto: VW polo

07 Paź 2012, 13:29

Diesel na krótkie odcinki w mieście to wcale nie taka ekonomia jak może się wydawać. Raz, że spali dużo więcej niż w trasie a różnica pomiędzy silnikami benzynowymi a dieslami się wtedy zmniejsza. Dwa, diesel musi się rozgrzać zanim osiągnie właściwe parametry(czyt. na zimnym silniku po prostu muli) a do tego potrzeba jednak pare km. Trzy: jego ogólna eksploatacja wyjdzie i tak drożej niż benzyny(ceny części itp). Dodatku na ciągłych, krótkich odcinkach w mieście najbardziej cierpią podzespoły które w dieslu są najdroższe.

Także bierz benzyne i nawet sie nie zastanawiaj. Propozycje samochodów podałeś dobre. Osobiście wziąłbym Civica "UFO" z silnikiem 1.8 140km. Dynamiczny a stosunek mocy do spalania jest na prawdę na bardzo dobrym poziomie.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2012, 15:39

a jakieś inne propozycje ??
krystian3
Nowicjusz

07 Paź 2012, 20:29

Bardzo dobrą propozycją jest Fiat Bravo jeśli już musi być diesel. Honda też dobra opcja.
BMW nie ma dobrych silników, nie wiem kto Ci takich głupot naoopowiadał. Mówie tutaj o trwałości.
Audi A3 to tylko 1,9TDI który będzie jedynie wystarczający, bo 2,0TDI są awaryjne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2012, 23:42

Mazda 3 po lifcie?
Jak na krotkie trasy to benzynka 150km bedzie najlepszym wyborem
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

08 Paź 2012, 10:05

no ponoć te 1 z bmw mają dobre i trwałe silniki tak przynajmniej słyszałem i czytałem gdzieś. A co powiecie o tej imprezie ?? Jakie tam są silniki z trwałością, spalanie itp ?? I powiedzcie mi ile spali taka Honda 1,8 czy ta mazda 150 km no i to subaru i czy będą to lepsze samochody od tej a3 i bmw 1 ?? A może jakaś toyota albo może jeszcze VW ?? No i które ma z nich sportowe zacięcie ?? Thx za odpowiedzi
krystian3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

10 Paź 2012, 16:45

ponawiam temat :D :) :)
krystian3
Nowicjusz