Student 2 ekonomiczne auto:)

08 Paź 2012, 12:45

Witam wszystkich użytkowników ponownie :piwo: ,dawno mnie tutaj nie było. Mam pewien problem o to on :

Otóż ponad rok temu doradziliście mi kupno civic 5 gen :roll: . Dziękuje to był bardzo dobry zakup z pewnej ręki. Jeździłem bezawaryjnie (wymieniłem tylko termostat i wycieraczki) :ok:
Jestem studentem i niestety nie mam stałego dochodu a paliwko idzie w górę :evil: no i części Hondy troszkę mnie przerosły- teraz mam do wymiany :(rozrząd+pompa , tłumik środkowy ,końcowy , nowe oponki i aku przed zimą Czyli kupę kasy :cry: Nie chce inwestować tak w auto,które mam zamiar sprzedać przed wakacjami.

Chciałbym go sprzedać teraz i kupić cos ekonomicznego - mała pojemność =małe opłaty , LPG= tania jazda , tanie części, bo naprawdę te z Hondy mnie przerosły.

Myślę ,że za Honde dostane około 3.500zł dołożę gdzieś 1000zł = no wiec na auto mam 4500zł.

Moimi Faworytami są
:- Fiat Seicento 1.1 +LPG , mlody rocznik, bardzo tanie części, dość mały i mało bezpieczny
:- Opel Corsa 1.4 +LPG . nie wiem czy za takie pieniądze dostane coś godnego, nie wiem jak z częściami
:-Renault Twingo +LPG - Śmiesznie wygląda, chyba części są dość droższe,przesuwana kanapa z tyłu to duży plus.

Proszę o wasze opinie :) Pozdrawiam
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

08 Paź 2012, 14:47

Z tych co podałeś to ja bym szukał Corsy,za 4500zł dostaniesz bardzo ładny egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2012, 14:56

A dlaczego ?? W sumie ,taki najbardziej popularny. Tylko boje się,że w taki samochód rocznik 95, 96, przejechane 200tyś trzeba będzie trzeba włożyć kaske, a cena części ??
Jenczu
Początkujący

08 Paź 2012, 15:33

200 tys. i auto z 95 roku? To i tak byłoby niewiele. Dlatego nie kupuje się używanego auta za pełną kwotę jaką na nie posiadamy, najlepiej zawsze zostawić te 500 - 1000 zł na ewentualne naprawy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

08 Paź 2012, 17:32

A co Ty chcesz kupić auto używane które nie będzie wymagało wkładu?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

08 Paź 2012, 17:58

Nie ,bez wkładu. Chodzi mi że chce kupić ,auto które będzie tanie w eksploatacji. Przecież to normalne ,że trzeba włożyć kasę przy kupnie. Chodzi mi o to żeby spalało jak najmniej i ceny części były przystępne. !!
Jenczu
Początkujący

08 Paź 2012, 19:16

Ponieważ Corsa będzie troche większa od Seicenta,ceny części na podobnym poziomie.
Twingo jakoś wogóle do mnie nie przemawia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Paź 2012, 19:54

Również jestem za Corsą ponieważ wygodniejsza i nie jest jeżdżącą trumną ja Seicento a Twingo to francuz i są tam dziwne rozwiązania no a Corsa jak Corsa proste tanie rozwiązania i najbezpieczniejsza a i ode mnie drugie autko Ford Ka
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Paź 2012, 02:57

No to podałeś auto.. przecież Ka lubi rdze i do bezawaryjnych nie należy z tego co wiem.
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2012, 09:02

Moj dobry kolega ma Corse z 96 roku 1.4 benzyna, 4 i pol roku temu kupil ją z niemiec, przez ten czas wymienil w niej tylko tłumnik bo sie urwał, a tak to tylko wymienia takie standardowe czesci jak pasek, oleje, filtry i taki tam ;) bardzo polecam ;)
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2012, 14:46

Dzięki za opinie- wiadomo,że Corsa nawet z 95' będzie lepsza od Seiciento 99'? Teraz strzele jak z armaty :mrgreen: a Matiz :) + gaz ??
Jenczu
Początkujący

09 Paź 2012, 14:54

Ogolnie auto tanie w utrzymaniu ale niestabilny na zakrętach przy wyższych prędkościach (nie mówie tutaj o 140 czy 150km/h) no i bardzo go rdza lubi.
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2012, 15:05

Powiem tak :) Jeże tylko po mieście i raz na miesiąc trasa 100km :)
Jenczu
Początkujący

09 Paź 2012, 15:09

No to można sie zastanowić.
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2012, 15:22

Rodzice mojej dziewczyny mają matiza. Kupili jako nowe z salonu. Aktualnie ma 59tyś przebiegu a i tak w środku wszystko trzeszczy i lata. Na suchej drodze jakoś da sie tym przemieszczać natomiast podczas deszczu czy zimy, tragedia. Auto nie hamuje, a jak juz zaczyna to blokują się koła i jedziesz prosto jak na sankach niezależnie od tego jak ustawione są koła. Dlatego jeśli prowadze go na mokrej drodze to zawsze jade wolno i z dala od poprzedzającego mnie auta. Nie wiem czy to wina rozstawu osi, opon jak w rowerze czy jeszcze czegoś innego ale dla mnie bardziej stabilny na drodze jest nawet maluch i cienias.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010