Autko za 5/6 tyś.

21 Sie 2010, 19:17

Szukam małego/średniego Autka z mocnym silnikiem. Nie jakaś wielka kabaryna. :wink:
Chodzi mi o to aby miał kopa. Żeby na autostradzie nie został w tyle. :wink:
Co byście polecili? Myślałem nad Peugeotem 106 i Hondą Civic..?
Matiz2401
Nowicjusz

Miejscowość: NS

21 Sie 2010, 21:31

Fiat Punto I 1.6.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo GT Turbo 1.4 133KM.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - potrafi pozamiatać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Sie 2010, 15:41

No jak nie chcesz być królem prawego pasa na autostradzie to auto musi mieć sporo ponad 100km, a o to raczej ciężko z tymi wymaganiami i budżetem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Sie 2010, 17:09

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najlepszy silnik obok 1.9 TDI jaki montowany był w tych samochodach.
Swoim 1.6 16V osiągam 210 km/h w dwie osoby na pokładzie. Ten z linku wg. moich znajomych którzy go mają już kilka lat osiąga lekko ponad 240 km/h. Myślę, że powinno Cię to zadowolić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sie 2010, 18:42

lekko ponad 240 ?

sory ale nie wierze :P
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Sie 2010, 19:03

stasiowski121 napisał(a):Swoim 1.6 16V osiągam 210 km/h.

Osiągasz czy zdarza Ci sie podróżować oczywiście z mniejsza ale równie wysoką? Jakie masz spalanie na trasie z taka prędkością? skrzynia 5 biegów więc nieźle musi już wyć.
Pytam bo mnie poprostu interesuje
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...
    [D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...

22 Sie 2010, 19:07

stasiowski121 napisał(a):http://otomoto.pl/volkswagen-golf-gti-2-0-115-km-C14597647.html

Najlepszy silnik obok 1.9 TDI jaki montowany był w tych samochodach.
Swoim 1.6 16V osiągam 210 km/h w dwie osoby na pokładzie. Ten z linku wg. moich znajomych którzy go mają już kilka lat osiąga lekko ponad 240 km/h. Myślę, że powinno Cię to zadowolić.

No i cała Twoja wiedza... aby jechać 210km/h trzeba mieć około 140km w opływowej budzie, aby jechać 240km/h to już niestety trzeba mieć bite 200km. Nieźle się uśmiałem, pozdro dla Ciebie i Twoich znajomków.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Sie 2010, 21:05

Kakameo napisał(a):Osiągasz czy zdarza Ci sie podróżować oczywiście z mniejsza ale równie wysoką? Jakie masz spalanie na trasie z taka prędkością? skrzynia 5 biegów więc nieźle musi już wyć.
Pytam bo mnie poprostu interesuje

Wierzyć nie musicie, nikt nie nakazuje. Zazwyczaj jeżdżę <110 km/h
A 210 km/h osiągnąłem jak wracałem nim z niemiec na niemieckiej autostradzie. Niestety to szczyt jego możliwości, ani jednego km więcej nie rozwinie. Dodam, że założony ma jedynie stożkowy filtr i tyle, reszta wszystko w oryginale.
Spalanie? Nie sprawdzałem, komputera nie ma więc nie pokazuje.
średnio jeżdżąc 50/50 miasto/trasa spala ~ 9l/100 km. Gazu nie zakładam, szkoda kasy i silnika. Na takie przebiegi jakie on rocznie robi to zbędne w zupełności.
Golf III w najsłabszej wersji 1.4 60 KM osiąga max 170 km/h - również osobiście przeze mnie potwierdzone. Swoim busem (1900 kg) rozwijam 205 km/h. Więc nie wiem skąd takie teorie że trzeba mieć tyle mocy aby tyle rozwinąć.

A Co do golfa znajomych to może z tym 240 lekko koloryzowali ale mojego Golfa na autostradzie niestety zostawia dość wyraźnie uciekając więc musi osiągać ponad 220 km/h.

Co do Ciebie jiGsaw to nawet się wypowiadać nie będę. Widać ogrom Twojej wiedzy właśnie. Bite 200 koni :lol:
Jechałem z kolegą jego Bravo 2.0 16V ~ 150 koni i 230 km/h przekracza więc mi nie mów. Jakbym nie widział to bym nie uwierzył. 1.9 TDI 90 km w Golfie osiąga 190 km/h.
Tkwij sobie dalej w swoim świecie BMW. Bez pozdrowień dla Ciebie.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sie 2010, 21:54

@jiGsaw: Nie powiem jakie auto, ale 1.4 75km ciągnie spokojnie 200km/h, a takie 1.4 94 lub 1.6 kilka koni więcej ciągnie 220. Więc nie gadaj. ;)
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1992

22 Sie 2010, 23:14

mojego taty hondziawa civic sedan z 92 r. 1.6 ESi (125KM V-TEC) 230 jezdzila. zadna sciema. licznik zamykala.
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów

23 Sie 2010, 00:31

No to widzę, że ładnie naginacie prawa fizyki. Polecam zatem wstawić seryjne koła albo zainwestować w GPS, bo "trochę" wam liczniki przekłamują. A jak to Was przerasta to zajrzeć do katalogu, rubryka Prędkość Maksymalna (vmax). A myślałem, że takie rzeczy to tylko na forum fiata... Witcy mi opadli.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 06:58

Założyłeś klapki, tkwisz w swoim świecie. Twoja sprawa. Siedź sobie dalej w książkach, a ja to wiem z własnego doświadczenia. Przejedź się takim autem a dopiero później pisz farmazony.
Niestety jechałem z navi po tych Niemczech, tutaj Cię zaskoczę. Pokazywała z tego co pamiętam 204 km/h.
Odchyły licznika wiadomo są ale nawet najlepszy GPS w dobrych warunkach działa z dokładnością ~ 7m więc na prędkości to też różnica jest.
Widziałeś na jakich kołach jechałem że takie głupoty piszesz?
W busie nie założę nic innego jak 225/70 R15 bo o nadkola zahaczy przy skręcaniu. A standardowe opony to 205/70 R15. Więc jak nie wiesz to sobie takie teksty na przyszłość daruj.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 07:16

Jakbyś znał fizykę z poziomu Twojej podstawówki, bo chyba za Twoich czasów gimnazjum jeszcze nie było to byś wiedział, że vmax zależy od mocy i oporów, a mniej od masy, taki T4 ma duże opory powietrza itp., w katalogu chyba ok 180km/h, no i nawet jakby miał trochę więcej pojechać to niewiele więcej, może było lekko z górki itp. Jeżeli wiedzę już prawie inżyniera renomowanej uczelni nazywasz klapkami na oczach to nie mamy o czym rozmawiać.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 07:31

Wiem o oporach, wiem o masie, a to że jesteś inżynierem Bóg wie czego to wiesz, udowodnić nie masz jak. Tak samo jak ja Tobie że jestem magistrem inżynierem informatyki. Więc ten temat odnośnie tytułów i ukończonych uczelni uważam za zamknięty. Fizyka fizyką a fakty faktami. Nie jechałem z żadnej górki, po równej, prostej drodze niemieckiej. Powiedziałem Ci na początku: nie chcesz nie wierz, Twoja sprawa, tkwij sobie w swoim świecie dalej. A mi nie wmawiaj że nie możliwe. Parę osób wyżej potwierdziło że jednak możliwe. Tak jak mówiłem. Zapraszam na przejażdżkę, zobaczymy czy nie możliwe.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sie 2010, 09:10

Twój przypadek jeszcze jakoś mieści mi się w głowie powiedzmy, chociaż to imo za duże odstępstwo, może masz jakiegoś chipa. Moje auto ma 130km i rozwinąłem katalogową prędkość ok 200km/h, licznik pokazywał 215km/h, no ale po co mieć takie auto jak można było kupić 1.4 75km i też 200 polecieć. :lol: Szkoda tylko, że te autka 1.4 na autostradzie po prostu nie istnieją, coś tu jest nie tak i to nie ze mną. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika